Töölöläinen 4.3.2022
Matti Pyhtilä, Meilahti-seuran puheenjohtaja

Kun Munkkivuoren ostoskeskus vuonna 1960 valmistui, sen yhteyteen aiottiin rakentaa maanalainen metro­asema. Tuohon aikaan suunniteltua, Munkkivuoren kautta kulkevaa metro­linjaa ei kuitenkaan koskaan toteutettu, joten asemaakaan ei rakennettu valmiiksi. Aseman lippuhalliksi tarkoitetussa tilassa toimii nykyisin Alkon myymälä, kun taas laituritaso on keskeneräiseksi jäänyt, louheen täyttämä halli. Metrotoimikunnan 1960-luvun suunnitelmakartoissa näkyy Leppävaaraan menevä linja, joka kulkee Mäntytie-nimisen pysäkin kohdalla.

Metroaseman aihiota muistuttava tila louhittiin ydinaseen kestäväksi väestönsuojaksi ja se sijaitsee Meilahden Valpurinpuiston alla. Tilan olemassaolosta muistuttavat vihreässä ja kumpuilevassa puistossa törröttävät varavoiman pakokaasuputket ja betoninen ilmastointipömpeli. Kaupunki rakensi yleisiä väestönsuojia vanhoille asuinalueille. Rakennuksilla ei ollut omia yhteisiä suojatiloja, joita sittemmin edellytettiin rakennettavaksi vasta uusiin taloihin.

Tilassa on toiminut autojen maahantuojan varasto, autoliike ja myöhemmin nelikenttäinen salibandykeskus, jonka moni meilahtelainen vielä muistaa. Tilassa oli tuolloin myös yksi seudun kahviloista Tullinpuomin Shellin ja sairaanhoito-oppilaitoksen kahviloiden lisäksi. Viimeksi tila oli käytössä, kun maan alla toimi Q-park -pysäköintiyritys. Sittemmin HUS-sairaalan alle louhittiin valtava parkkihalli ja Valpurinpuiston luola jäi vähäkäyttöiseksi etäisyytensä ja vaikeakulkuisuutensa vuoksi ja yrittäjä vetäytyi paikalta.

Nykyään tilaa käytetään yksityisenä autojensäilytyspaikkana, kertoo tilaa hallinnoivan ja toiminnasta vastaavan Helsingin Pelastuslaitoksen väestönsuojelusuunnittelija Jari Markkanen. Väestönsuojat ovat Helsingissä yleisesti juuri pysäköintihalleina, koska muuhun toimintaan niitä ei usein voida käyttää mm. vaadittavan kalustuksen tai ilmanvaihdon vuoksi eivätkä uudet toimijat ole aina halukkaita satsaamaan mittaviin remontteihin. Valpurinpuiston suoja toimi viimeksi avoimena yleisölle siellä olleen teatterin ajan.

@Matti Pyhtilä, Meilahti-seuran puheenjohtaja