Paciuksenkadun alikulkuväylä

 

 

Baana Paciuksenkadun alitse

Munkkiniemen sillan itäpäähän alikulku yhdistää Pikku Huopalahden ja Vähä-Meilahden ulkoilureitit.

Vuosia sitten syksyllä työnsin esikoistamme vaunussa Pikku Huopalahden McDonaldsin ohittavaa ulkoiluväylää. Matka katkesi Paciuksenkadun kuusikaistaisen tien ja kahden raiteen ylityksen reunakiviin, sepeliiin ja teräskiskoihin. Otin vaunut syliini ja jatkoin jalkojani nostelle kiskojen yli Vähä-Meilahden rantapolulle. Ylitystä seurasi ryhmä miehiä popliinitakeissaan, salkkuja ja papereita käsissään. ”Voi hyvänen aika!” muistan erään heistä huokailleen. Olemuksestaan ja varustuksistaan arvelin heidän olevan suunnittelemassa jotakin. Viisitoista vuotta myöhemmin saapui rakennusviraston kirje Meilahti-seuralle otsikolla: Rakennusvirasto laatii Paciuksenkadun alikulkukäytävän suunnitelmaa. Tarvetta oli ilmeisesti ollut muillakin työmatkalaisilla ja ulkoilijoilla.

Suunnitelmassa esitetään rakennettavaksi  Paciuksenkadun alittava eräänlainen Meilahden ”baana”.. Käytävän alin kohta on vajaan metrin merenpinnan alapuolella. Alikulku parantaa jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä sekä liikenneturvallisuutta, vaikka rampit aina edellyttävät hieman ylimääräistä mutkittelua. Toivottavasti Meilahden puiston liialta nakertamiselta vältytään.

Suunnitelma valmistuu syksyllä ja rakennustyöt alkanevat 2013

Suunnitelmaluonnokseen voi tutustua ennen lautakuntahyväksyntää 14.–26.9.2012 Hkr:n verkkosivuilla ja ja rakennusviraston asiakaspalvelussa, Pohjoinen Makasiinikatu 9.

Helsingin pyöräilystrategiaan liittyvästä alueemme toisesta väylähankkeesta on suunnitelmaehdotus ja koskee Pihlajapolkua Kuusipolun ja Pihlajatien välissä.  Mutkattomat väylät lyhentävät matkoja ja sujuvoittavat matkantekoa. Meilahti-seura välittää tietoa alueen hankkeista  kotisivuillaan ja Meilahden kylä -Facebookissa.

Matti Pyhtilä