Töölöläinen nro 10/2022:
Toimittaja Minna Karila
Kuvat Mikko Keski-Vähälä
Vuonna 2008 perustettu Meilahti-seura pyrkii tukemaan asukkaiden omia hankkeita ja vaalimaan talkoohenkeä.
Kun eteen tuli kaupungin vireillä olevia asioita, joihin haluttiin ottaa kantaa, meilahtelaiset päättivät perustaa oman yhdistyksen, Meilahti-seuran. Sen suurin taloudellinen satsaus on alkuajoista lähtien ollut Meilahti-päivä, jota vietetään aina elo-syyskuun vaihteessa Valpurinpuistossa. ”Halusimme järjestää jotain näkyvää lapsiperheille. Tapahtumat ovat samalla seuramme infotiski, sillä niissä voimme kertoa toiminnastamme”, Meilahti-seuran puheenjohtaja Matti Pyhtilä sanoo.
Millaisia kannanottoja Meilahti-seura on esittänyt? ”Kun kouluja oltiin yhdistämässä ja Meilahden ala-astetta lopettamassa, esitimme kannanottomme. Olemme ottaneet kantaa myös liikenteen ongelmakohtiin, pysäkkien sijoitteluun ja linjamuutoksiin sekä puistojen kunnostushankkeisiin. Koska Meilahti on lähes kokonaan rakennettu ja osin suojeltu, mitään mullistavaa kaupunkikuvaan liittyvää ei ole tullut vastaan.” Mikä alue kuuluu Meilahti-seuran toiminnan piiriin? ”Rajakadut ovat Mannerheimintie, Tukholmankatu ja Paciuksenkatu. Myös Laakso kuuluu toiminta-alueeseemme.”
”Pyrimme ruokkimaan asukkaiden omaa aktiivisuutta ja tukemaan heidän hankkeitaan, vaikka he eivät olisi yhdistyksen jäseniä”, varapuheenjohtaja Petteri Hyvärinen sanoo.”Mielestäni projekti- tai kertaluonteinen osallistuminen omien intressien pohjalta on nykyaikaa, oli kyseessä sitten kaupunginosatapahtuma tai alueen elävöittäminen. Monille tällainen sopii paremmin kuin sitoutuminen yhdistyksen jäseneksi ja säännölliseen kokoustamiseen”, Saija Karjala toteaa.
Meilahti-seuralla on omat Facebook-sivunsa, jossa on blogityyppisiä juttuja. ”Linkitämme ne Meilahden kylä -nimiseen Facebook-ryhmään, jossa on 3500 jäsentä. Vielä kymmenen vuotta sitten liimailin siivoustalkoista paperisia tiedotteita valotolppiin ja roskiksiin, ja se toimi hyvin. Viestintätavat ovat kuitenkin muuttuneet: aiemmin tieto välittyi kuukausikokouksissa, nykyisin se hajaantuu ja kulkee monia eri kanavia pitkin. Kaupunki on ottanut kaupunginosayhdistykset tiedotuskanavakseen olettaen, että ne kertovat eteenpäin kaupungin suunnittelemista hankkeista. Kaupunki tiedottaa meitä ihan kaikesta, viemärikansien vaihdostakin”, Matti Pyhtilä kertoo.

keväisen Kuusitien varteen.
Meilahti-seuran vuosikokouksessa asialistalla on mm. siivouspäivä. Valtakunnallinen kirppissiivouspäivä on 28.5., mutta vapun jälkeisenä siivouspäivänä Meilahdessa siivotaan ympäristöä ihan oikeasti. ”Siivouspäivään voisi keksiä muutakin kuin jätesäkkejä, roskapihtejä ja haravoita. Ja mitä jos siivouspäivä laajenisikin muutaman päivän mittaiseksi, kuten koirapuistossa oli puhetta?”, somevastaava Milla Rimpiläinen ehdottaa. ”Meilahdessa asuva Olvin edustaja sanoi, että hän voisi sponsoroida siivouspäiväämme tarjoamalla lapsille limsaa ja aikuisille muutaman korin kaljaa. Mutta anniskeluoikeudet tulevat tässä vastaan. Asiaa täytyy selvitellä”, rahastonhoitaja Tommi Varli sanoo.
Myös päiväkoti Pihlajan kohtalo puhututtaa vuosikokouksessa. ”Se on yksi Meilahden maamerkeistä. Siellä oli 40 vuotta sama päiväkodin johtajakin. Olisi todella sääli, jos paikka menetettäisiin. Minusta kaupunki saisi yksinkertaisesti löytää rahat rakennuksen korjaamiseen”, Rimpiläinen painottaa.
Ideoita Meilahti-päivään on perinteisesti tullut paljon. ”Kerran suunnittelimme, että olisimme sulkeneet Valpurintien liikennemerkein, mutta liikennemerkki olisi maksanut 1500 euroa”, Matti Pyhtilä kertoo. ”Viime vuonna saimme kanavan auki alueen yrittäjiin, jotka innostuivat lähtemään mukaan omilla tarjouskampanjoillaan”, Rimpiläinen sanoo. ”Joku ehdotti taannoin, että asunnonvälittäjät esittelisivät tapahtumassa asuntoja, jotka eivät ole myynnissä, tarjoaisivat ikään kuin kurkistuksia erikoisiin meilahtelaisiin koteihin”, Pyhtilä muistelee. ”Joulun alla voisi miettiä joulukoristeita, kuten taloyhtiöiden yhteisiä valoja. Ja tyhjiin liiketiloihin voisi ideoida pop up -tyyppisiä palveluita. On keskusteltu myös siitä, että alueelle olisi kiva saada oma asukastila”, Hyvärinen jatkaa.
Meilahti-seuran hallitus oli pitkään hiipuva, Matti Pyhtilä joutui tekemään valtaosan yhdistykseen liittyvästä työstä yksin. ”Sanoin jättäytyväni pois, jos yhdistykseen ei saada lisää jäseniä, joiden kanssa työsarkaa voisi jakaa. Nyt olemme saaneet haalittua lisää väkeä.” Sitkeä työ tuotti tulosta. Pyhtilä sai hiljattain Helsingin kaupunginosayhdistysten kattojärjestö Helkan ansiomerkin.