Matti Pyhtilä, Meilahti-seuran puheenjohtaja

Kotiseutua kaupunginosamuseossa

Talvilomalla tuli lähimatkailtua. Hämeenlinnan-matkan lipunhinnalla ja etäisyydellä Helsingistä on Tallinna, jonka tornit ovat kohonneet jo tuhannen vuoden ajan nykyisten pilvenpiirtäjien mittoihin.

Kaupunginmuurin pohjoispuolella Kalamajan kaupunginosassa on eletty jo keskiajalla ilmeisesti kalastaen, sittemmin monien tunnettujen teollisuustuotteiden valmistamiseen osallistuen. Osa ullakoiden aarteista ja lähivuosikymmenien arkisista ja juhlavammistakin talousesineistä on koottu paikalla asuneiden jäämistöistä.

Kalamajan yhteisömuseo on alueen ihmisten yhteinen hanke. Tällainen menetelmä museon perustamiseksi on Virossa ainutlaatuinen. Museo aloitti keväällä 2018 paikallisten keskuudessa tehdyllä kyselyllä, joka paljasti, että ihmiset ovat kiinnostuneita kuulemaan tarinoita eilisestä, tästä ja huomisesta ja haluavat mukavan paikan, jossa yhteisö voisi kokoontua. Sitä seurasi aivoriihi ja tapaamiset Kalamajan entisten ja nykyisten asukkaiden kanssa, jotka loivat pohjan museon konseptille ja pysyvälle näyttelylle. Näyttelyn perustamiseen ovat osallistuneet kymmenet entiset ja nykyiset Kalamajan asukkaat lahjoittamalla esineitä ja jakamalla muistojaan Kalamajan elämästä.

Kalamaja-museo tiivistää vain murto-osan alueen värikkäästä luonteesta. Koko Tallinnan vanhimman esikaupungin tarinaa alusta loppuun ei kerrota museon seinien sisällä. Historiaa voi kokea paitsi museossa, myös ennen kaikkea kävelemällä kaduilla ja puistoissa, istuen alueen penkeillä tai portailla.


Museon pysyvä näyttely ”Kylä keskellä kaupunkia, Tarinoita Kalamajasta” kertoo alueen elämästä kuuden Kalamajalle ominaisen persoonan kautta: Kalamajan asukkaan, lapsen, vanhemman, elämäntaiteilijan ja eläimen kokemina. Nämä hahmot ovat yhteenveto eri ajoista ja aikakausista ja kertovat tarinan keskiajalta nykypäivään. Museon läpi käveleminen avaa alueen talojen tarinat yhdessä paikallisten ihmisten kanssa: vierailija toivotetaan tervetulleeksi kellariin, käytävälle, autotalliin, olohuoneeseen, ja esineitä löytyy jopa wc:stä. Museossa on galleria, jossa paikalliset ja muut voivat muokata ideoistaan näyttelyitä tai esitellä kiinnostavia kokoelmia laajemmalle yleisölle.

Kalamajan kaupunginosamuseossa ja asukastalossa on nähtävillä runsaasti arkisia ja tuttuja esineitä sekä kuvia, tarinoita ja muistoja menneiltä ajoilta.

@Matti Pyhtilä, Meilahti-seuran puheenjohtaja