Huomioita Munkkiniemen kadunnimistä

IMG 5543

PYYNTI, PERUSLAKI, OPPINEISUUS!          

Isompien kaupunkien paikkanimistöllä on moninaiset juuret historian eri kerrostumissa. Tämä näkyy myös Munkkiniemen kadunnimissä. Eliel Saarisen suunnitelmaan kuuluneet erikoistyyppiset nimet (esim. Rannalla-Vid Stranden, Linnalle-Till Borgen) hylättiin jo taajaväkisen yhdyskunnan aikana. Lisää muutoksia ja tarkistuksia tehtiin Helsingin suuren alueliitoksen jälkeen.

VANHAA JA ENTISTÄ

 

 Muutamat Munkkiniemen kadut juontuvat hyvinkin vanhoista paikannimistä. Huopalahdentie ja Laajalahdentie viittaavat jopa keskiaikaan (Hoplax, Bredvik). 1600-luvun kartasta löytyvä Locklax selitää nykyisen Lokkalantien ja Rakuunantien taustana on vanhaa perua oleva Dragonåkern. Myös Ritokalliontie ja -polku, Saunalahdentie sekä Pikkuniementie on johdettu vanhoista paikannimistä. 


Monilla teillä on ollut viimeksi kuluneen sadan vuoden aikana kaksi tai kolmekin eri nimeä. Niitä on muutettu eri vaiheissa tai joskus yhdistetty yksi tie toisen kadun osaksi. Enää ei Munkkiniemestä löydy tällaisia: Kaskitie (nykyisin Professorintie), Oravatie (Rakuunantie), Ruuhikuja (Ramsaynrannan osa), Lehtisaarentie (Nuottapolku), Poikkitie (Kadetintien osa), Länsitie (Solnantie).

RYHMÄNIMIÄ

IMG 5550 

Ei ole yllättävää, että Munkkiniemen kartanoon tavalla tai toisella liittyviä kadunnimiä on runsaasti, reilun tusinan verran. On Hollantilaisentie, Tallikuja, Kivitorpantie ja Tiilimäki, joitakin mainitakseni.

Varsinaisia keksittyjä ryhmänimiä Munkkiniemeen luotiin vuonna 1950 kahdelta alalta eli kalastuksesta ja yliopistomaailmasta. Tiilimäen perukoilla sijaitsevat rannan tuntumassa Nuottapolku, Tuulaspolku ja Apajapolku. Ne komppaavat Ritokalliontien pyyntiaihetta (rita = eräs pyydys). Todettakoon vielä, että läheinen Tarvo on vanha pyyntipaikka. Saaren vieritse kulkevaa upouutta moottoritietä kutsuttiin 1960-luvulla epävirallisesti Tarvontieksi.

Henkisen työn ja oppineisuuden mukaan saivat nimensä Professorintie ja Dosentintie. Vielä 1970-luvun kartoissa näkyy myös Maisterintie, joka oli vähän oudosti Munkinpuistossa Dosentien eteläpuolella. Mutta onpa paikkakunnalta kadonnut toinenkin Maisterintie. Ramsaynranta oli nimittäin aiemmin Maisterintie, vuosina 1938-1950. Se oli huomionosoitus paikalliselle voimahahmolle, maisteri Sigurd Steniukselle. 

PERUSTIELTÄ TIETOKUJALLE 

IMG 5547

 Jotkut tiet on nimetty varsin ilmeisin perustein, kuten Munkkiniemenranta tai Munkinpolku.Selviä ovat myös Rantapolku ja Uimarinpolku. Kadetintie (aiemmin Tykkitie) alkaa entiseltä Kadettikoululta ja Tietokuja vie IBM:n toimitaloon. Kärkitie sijaitsee Pikkuniemen kärjessä, kun taas Solnantie viestii ruotsalaisesta kummikunnasta. Suurmiesnimistöstä Munkkiniemeen ulottuu Paciuksenkatu.

Komeasti kansakunnan valtiolliseen ytimeen kytkeytyy Perustie, joka on saanut nimensä vuonna 1919. Alkuperäinen tarkoite on perustuslaki. Siis Perustuslaintie, lyhennettynä Perustie. Perutuslaeista ensisijainen on valtion toiminnalle pohjan luova hallitusmuoto.Juuri kesällä 1919 vahvistettiin kuningaskaavailujen kariuduttua maamme tasavaltainen hallitusmuoto.

Itse Munkkiniemen (Munksnäs) nimi on jäljitetty keskiaikaan. Vanhimpia kirjoitusasuja ovat sellaiset kuin Mungxnesby ja Myngsnes. Käännösnimeä Munkkiniemi on alettu käyttää vasta 1900-luvulla, sitä ennen suomalaisena vastineena oli Munksnääsi. 1800-lukua kuvaavan kirjan ja elokuvan nimenä pitäisi oikeastaan olla Katariina ja Munksnääsin kreivi.

Veli-Pekka Salminen

Kuva 1:   Rauhallisesta Ruuhikujasta tehtiin liikennejärjestelyjen muututtua
               Ramsaynrannan vilkas loppupää.

Kuva 2:   Kadunkulma Munkkiniemessä

Kuva 3:   Tiilirinne laskeutuu kapeana Tiilimäestä kohti rantaa