Munkkiniemen raitiotie 100 vuotta 25.1.2015

otsa

   

Tammikuussa 1915 alkoi vakinainen raitiovaunuliikenne Erottajalta Munkkiniemeen. Raitiovaunujen tunnus oli M-kirjain ja värit keltainen ja punainen. 

 Helsingin Raitiotie- ja Omnibus Oy HRO raitiolinja ulottui Erottajalta Tullinpuomiin. Munkkiniemen huvilakaupungin rakentaminen alkoi 1900-luvun alussa.Asukkaita varten piti saada liikenneyhteydet. Jatkoliikennettä Munkkiniemeen ryhtyi harjoittamaan M.G. Stenius Oy. Yksityinen rata kulki Tullinpuomista Munkkiniemen kartanon kohdalle. Rataan rakennettiin jatkoa vuonna 1916, suuri silmukka nykyiselle Saunalahdentielle, Hollantilaisentielle, Laajalahdentielle ja Munkkiniemen puistotielle.

Vuonna 1927 HRO osti radat Stenius-yhtiöltä. Meilahden alueella linja siirrettiin katuverkon rakentamisen jälkeen vuonna 1934 nykyiselle reitilleen Tukholmankadulla ja Paciuksenkadulla. Munkkiniemessä 1937 linjareitti jatkui suoraan Munkkiniemen puistotie – Laajalahdentie -Hollantilaisentie – Saunalahdntie ja samaa reittiä takaisin. 

 Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL perustettiin vuonna 1945 HRO:n tilalle. Kaikki raitiolinjat saivat numerotunnukset HKL:n toimesta heti vuonna 1951. Uuden raitiolinjan 4 reitti oli Hietalahti -Munkkiniemi. Vuonna 1959 kaupungin keskustan puolen päätepysäkki siirrettiin Kirurgisen sairaalan kohdalle ja vuonna 1985 Katajanokalle. 

Munkkiniemen raitiolinja 4 on nykyisin kaupungin eniten käytetty.

100-vuotispäivänä 24.1.2015 Munkinseutu ry järjesti juhla-ajelua linjalla Erottaja-Munkkiniemi. Perinneraitiovaunussa oli ohjelmaa ja makeistarjoilua. Munkkiniemessä ajelun päätepysäkillä puukioskilla tarjottiin lämmintä mehua. Tapahtumaan osallistujia oli paljon. Ajeluilla raitiovaunut täyttyivät ennakkoon lipun noutaneista makustajista ja puukioskilla vietettiin kaunista aurinkoista talvipäivää.  

 ajDSC 0061 2

Juhlavaunu 100v Munkkiniemen puistotiellä. Vaunu on vuodelta 1955 ja on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Kuva © Jorma Rauhala

Siirry Munkkiniemen Raitiotie 100v kuvagalleriaan > >