Tiedustelu elokuvateattereista

Arvoisa vastaanottaja,

Olen kirjoittamassa kirjaa Helsingin elokuvateattereista. Tiedustelen Teiltä nyt seuraavaa:

Onko Teillä mahdollisesti valokuvia Munkkiniemessä toimineista elokuvateattereista, ajalta jolloin rakennukset toimi elokuvateatterina?

Olen kiinnostunut myös muista tiedoista jotka taäydentäisivät tietojani, mikäli Teillä on.

Kunnioittaen

Urmas A. Hilapieli

VTT

Pariisinkatu 4 C 55

00560 Helsinki

040-486 47 27

u.hilapieli@gmail.com

Alla vielä perustietoni elokuvateattereista

BIO RITA #*

14.1.1938 – 28.2.1967

Solnantie 35 (D / C)

(Länsitie 13 vuoteen 1950)

BIO RITA oli Munkkiniemen ensimmäinen elokuvateatteri missä näytettiin pääosin vanhoja suomalaisia elokuvia ja amerikkalaisia uusintoja. Rakennus valmistui vuonna 1938 ja oli S.B. Willbergin suunnittelema, katutasolla sijainnut 300 -paikkainen elokuvateatteri oli alkujaan suunniteltu elokovateatteriksi.

David von Flittner kertoo, että hän ratsastusretken lomassa Munkkiniemessä pysähtyi hetkeksi Kalastajatorpalle, missä hän tapasi rakennussuunnittelua johtavan insinöörin ja sai tältä tiedon tulevasta rakennushankkeesta Solnantiellä (silloin vielä Länsitie) mihin suunniteltiin suurehko asuinrakennus. Sen yhteyteen Solnantien ja Perustien kulma-alueelle muodostui tila mihin ei saanut rakentaa kaksi kerrosta korkeampaa rakennusta. David von Flittner ehdotti elokuvateatteria paikalle, ja näin sai BIO RITA alkunsa.

Sisustukseen sijoitettiin paljon huomiota ja siitä vastasi arkkitehti Ann-Mari Ingman. Teatterituolit edustivat sen aikaista huippua, veljesten Lampilan valmistamina. Valaisimet toimitti teatteriin Idman Oy, sen aikainen hovihankkija elokuvateattereille. Bio Rita oli monessa mielessä liian hieno kortteliteatteriksi. David von Flittner kertoo: Vuokraa sitouduin maksamaan 5000 markkaa kuukaudessa. Teatterin kalustamiseen uhrasin rutkasti rahaa, mutta upea siitä tulikin sen ajan mittapuun mukaan. Katsomon tuolitkin olivat lähes kaksi kertaa väljemmät kuin vanhoissa elokuvateattereissa – käsinojalliset ja pehmustetut.

Omistajat: Teatterin perusti David von Flittner, mutta jätti teatterin Peter Punaginin hoidettaviksi ja myöhemmin sodan sytyttyä siskonsa Anna von Flittnerin ja Peter Punaginin veljen vaimon hoidettaviksi. Sotien jälkeen David von Flittner ryhtyi hoitamaan teatteriaan itse. Kuusikymmentäluvun alussa David von Flittnerin toinen vaimo ryhtyi ponnekkaasti hoitamaan elokuvateatteria, joka nyt oli perheen ainoa teatteri.

Pitkäaikainen vuokrasopimus taloyhtiön kanssa oli päättymässä kuusikymmentäluvun puolivälissä ja yhtiö ilmoitti, ettei se jatka vuokrasopimusta, vaan tiloihin oltiin suunnittelemassa ravintolaa. Melkein 30 -vuotinen elokuvateatteritoiminta David von Flittnerin johdolla päättyi helmikuussa 1967.

Tiloissa nykyään päivittäistavarakauppa.

BIO KENT #*

1939-24.3.1983

Munkkiniemen puistotie 4A (D / C)

Aiempi nimi:

PUISTO-KINO (1939-70)

Munkkiniemessä pitkään toimineen BIO KENT, oli näitä ns. korttelielokuvateattereita. Teatteri toimi alkujaan nimellä PUISTO-KINO aina vuoteen 1970. Vuonna 1971 nimi vaihdettiin BIO KENTiksi. Teatteri oli suhteellisen pieni. Teatteriin saattoi piipahtaa vaikka arki-iltana. Teatterissa vallitsi ystävällinen ja viihtyisä ilmapiiri ja elokuvatarjonta oli monipuolinen. Väinö ja Eino Jahkonen olivat ehdottomasti alan ammattilaisia ja heidän kaudellaan teatteri saavutti loistonsa. Omistajanvaihdos 1970 -luvulla ja sen tuoma alan ammattitaidottomuus oli joidenkin mielestä syy siihen että teatteri ei menestynyt. Loppuaikoina yleisön puute oli silmiinpistävä. Arki-iltoina saattoi esitykseen ilmestyä vain muutamia asiakkaita. Tämä oli jo merkki siitä, että elokuvateatterin lopetus oli vain ajan kysymys. King Kongin Paluu, sai ensi-iltansa BIO KENTissä vuonna 1973, joka tiettävästi oli ainut ensi-iltaesitys teatterin historiassa.

Elokuvateatterin paikkaluku oli seuraava: 230 (1939-43), 200 (1944-45), 198 (1946-75) ja 166 (1976-83).

Omistajat: Gunnar Autio (1939-42), E. Ainamo (1943), E. Ainamo & A. Haima (1944-45), E. Ainamo (1946-50), Eino ja Väinö Jahkonen (1951-56), Väinö Jahkonen (1957-71), Johannes ”Jussi” Puikkonen (1972-79) ja Jaakko Gröhn (1980-83).

Johannes ”Jussi” Puikkonen veti Tikkurilassa sijaitsevaa BIO GRANDia vuosina 1973-1989 ja hänen yhtiönsä Kent-Filmi Oy hallinnoi useita teattereita Helsingin ulkopuolella.

Nykyään tiloissa toimii moskeija. Rakennus on valmistunut vuonna 1938 ja talon on suunnitellut insinööri Eino Ikäheimo. Joidenkin tietojen mukaan talo olisi otettu käyttöön vasta vuonna 1941. Elokuvateatteri oli varmuudella jo käytössä syksyllä 1939. Alkuperäisiin suunnitelmiin sisältyi kahvila rakennuksen pohjakerrokseen suunnittelun toimeksiantajalta. Elokuvateatterin toteutus on nähtävästi tullut esille vasta vuoden 1938-39 aikana.

Teatterin esityslaite 1970 -luvulta lähtien (projektori) oli Johannes Puikkosen suunnittelema ja rakentama pitkäesityslaite (mahdollisti elokuvien esityksen yhdellä esityslaitteella). Kun BIO-KENT sulki ovensa vuonna 1983 kyseinen esityslaite myytiin Kino-Tapiolaan.

Teatteritilat ovat rakennuksen valmistumisesta lähtien olleet taloyhtiön ulkopuolisen omistuksessa.