Esteettömyys Oulunkylässä

Anja Soininen kiersi Oulunkylässä maaliskuussa 2008 katsomassa miten toteutuu liikuntarajoitteisen asiointi Oulunkylän alueen palveluissa. Katso 19 dian kuvasarja.

Esteettömyydestä:

Invalidiliiton esteettömyyssivulla on lukuisia esimerkkejä miten vähällä vaivalla saadaan aikaan viihtyisä ja kaikkia palveleva kaupunki-ilme. 

Esteetön ympäristö on välttämätön monille ihmisryhmille, mutta se auttaa suuresti myös muita tilojen käyttäjiä. Esimerkiksi tavaroiden kuljettaminen, siivous ja tilojen huolto helpottuvat, kun esteitä ei ole. Huolella suunniteltu esteettömyys helpottaa myös lastenvaunujen tai raskaiden kantamusten kanssa kulkevien sekä vanhusten arkea. Turvallisuus vähentää tapaturmia ja tuo sitä kautta suoraa säästöä yhteiskunnalle.

Toimiva koti: Asumisen ideoita kaikille, joita kodin toimivuus kiinnostaa; myös kenen tahansa elämää helpottavia vinkkejä pienistä ja isoista apuvälineistä arkeen.

Näyttelyyn voi käydä tutustumassa ilmaiseksi osoitteessa:
Käpyläntie 13, 00600 Helsinki Avoinna 1.10.- 30.4. ti, to, pe 10-16, ke 10-18 1.5.- 30.9. ti-pe 10-16 (heinäkuussa suljettu) Puh. 09 -310 80353, fax 09 -310 80354 sähköpostitse: toimiva.koti@hel.fi 
 
Nettisivulla on monipuolinen virtuaalinen esittely erilaista ergonomisista ratkaisuista elämäntilanteissa ja asumisen muodoissa.

Tiesitkö: Kun helsinkiläinen vamman tai sairauden takia tarvitsee apuvälineitä, hän voi – tulotasosta riippumatta – saada niitä lainaksi terveysvirastosta lääkinnällisenä kuntoutuksena.  Tällöin apuvälineen tarvitsija voi ottaa yhteyttä oman terveyskeskuksen lääkäriin tai kuntoutus- suunnittelijaan, joka ohjaa jatkotoimenpiteisiin. Lue lisää

Ikääntymisen tuoma toimintakyvyn heikkeneminen asettaa lisävaatimuksia ympäristölle. Asunnonmuutostyöt ovat usein edellytys kotona pärjäämiselle. WWW-sivuja varten on dokumentoitu Helsingin kaupungin toteuttamia asunnonmuutostöitä. Omatoiminen remontoija löytää myös vihjeitä miten teettää onnistunut remontti kappaleesta asunnonmuutostyöt asukaslähtöisesti. Aiheesta lisää 

Linkkejä ja tietoa esteettömistä ratkaisuista:

 – kuvitettu opas rakennusten suunnitteluun ja korjausrakentamiseen. Hissit (pdf 1,6 Mt) (html), hygieniatilat (pdf 2 Mt) (html), kokoustilat (pdf 1,2 Mt) (html), luiskat (pdf 1,6 Mt) (html), materiaalit ja värit (pdf 1,3 Mt) (html), opasteet (pdf 1,8 Mt) (html), ovet ja tuulikaapit (pdf 1,2 Mt) (html), palvelutiskit (pdf 1,1 Mt) (html), portaat ja käsijohteet (pdf 1,5 Mt) (html), pyörätuolihissit (pdf 1 Mt) (html), sisäänkäynnit ja pihajärjestelyt (pdf 2 Mt) (html), valaistus (pdf 0,9 Mt) (html). © Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu ja Jyrki Heinonen 2006.
Helsingin kaupungin Rakentamistapaohjeet: Esteetön rakennus (PDF)

Palaa edelliselle sivulle