Kotikaupunkipolut

Oulunkylä on yksi Helsingin perinteikkäimmistä kaupunginosista: olihan se itsenäinen kunta ennen Helsingin suurta alueliitosta 1946. Vanhan huvilayhdyskunnan omaleimaista tunnelmaa on vieläkin jäljellä nykyisessä Oulunkylässä, joka on vireä ja vehreä elinympäristö. Jo yksinomaan kaupungin omistamia viheralueita löytyy 103 m2 henkeä kohti.

Kotikaupunkipoluilla tutustutaan mielenkiintoisten paikkojen kautta Oulunkylän historiaan ja nykyisyyteen, luontoon ja kulttuuriin, arkkitehtuuriin ja henkilöhahmoihin. Tarkoituksena on erityisesti uusien asukkaiden kotiutumisen edistäminen, mutta polkuja tallaamaan ovat tervetulleita kaikki!

Oulunkylä-seura julkaisi Ogelin ensimmäisen kaupunkipolun Kantakylään keväällä 2008. Veräjämäen kaupunkipolku julkaistiin kesällä 2009 Helsingin kaupunginosayhdistykset ry HELKA:n hankkeessa. Mäkitorpan polku oli vuorossa 2012. Syyskuussa 2014 julkaistiin nämä kaikki polut sisältävä painettu opaskirjanen, jossa on mukana karttalehti ja kuvia esitellyistä paikoista. Opas on myynnissä K-Supermarket Mustapekka (kysy kassalta) hintaan 4 euroa.

Svensk förening i Åggelby on ollut hankkeessa mukana, ja se on toimittanut ruotsinkieliset versiot polusta.

Mäkitorpan kotikaupunkipolku

Klikkaa tästä tutkimaan polkua

Mäkitorpan ympäristöön lähdetään tutustumaan Kauppakeskus Ogelista, käydään mm. vanhalla puukoululla, Uudessa Patolassa ja  Kustaankartanossa. Käpylän asemalta entistä tykkitietä pitkin mennään sota-aikoja muistellen puutalojen ohi katsomaan mikä se Mäkitorppa oikeastaan oli.

Reitin pituus 4,5 km, kohteita 27 ja tietolaatikoita 11.

PDF 12 sivua, kartta ja teksti.

PDF version på svenska ( A4, 8 sidor, karta + tekst)

Kuvia ja kuvaesityksiä koko ruudussa

Kuvia Mäkitorpan kotikaupunkipolulta
(Flickr, Diaesitysnappi on oikealla 234 photos tekstin alapuolella)

Talvikuvia Mäkitorpan kotikaupunkipolulta
(Flickr, Diaesitysnappi on oikealla ”105 photos” -tekstin alapuolella)

Kantakylän kotikaupunkipolku

Klikkaa tästä tutkimaan polkua

Kantakylän kotikaupunkipolulta löytyy mm. Åggelbyn vanha kyläkeskus. Polku alkaa asemalta ja kiertää Oulunkylän kartanon paikan sekä tsaarinajan vallien kautta urheilupuistoon, josta takaisin torille. Samalla selviävät myös naapuriemme Månsaksen ja Kottbyn kantatilojen sijainti.

Reitin pituus 5,5 km, kohteita 34 ja 7 tietolaatikkoa.

PDF version på svenska ( A5, 18 sidor tekst.)

PDF Version för bildskärm ( 18 Mb, inte för print)

Kuvia Kantakylän kotikaupunkipolulta
(Flickr, Diaesitysnappi on oikealla, ”158 photos” -tekstin alapuolella)

Veräjämäen kotikaupunkipolku

Klikkaa tästä tutkimaan polkua

Veräjämäen kotikaupunkipolku mutkittelee Seurahuoneelta Pikkukoskelle ja Veräjälaaksoon, josta Krabben mäen kautta Arttulaan. Matkalla selviää myös missä Larin-Kyösti asui ja missä oli alkuperäinen Grindbacka.
 
Reitin pituus 4 km, kohteita 28 ja 4 tietolaatikkoa.

PDF version på svenska ( A5, 19 sidor tekst.)

PDF Version för Bildskärm ( 12 Mb, inte för print)