Koti Blogi

Lyhyt katsaus Pakilan historiaan

0
Aitat 2

Pakilan – aiemmin Pakinkylän tai Baggbölen – nimi esiintyy ensimmäisen kerran historiankirjoissa vuonna 1417 annetussa tuomiossa. 1700- ja 1800-luvuilla Pakinkylä oli pieni kylä, jonka pääelinkeinona olivat maanviljely ja karjanhoito. Näihin aikoihin Pakinkylän yhteiskunnallista kehitystä määräsivät suhteet läheiseen Tuomarinkylän kartanoon, josta maatalousväestö saattoi saada tilapäisansioita. Yhteydet Helsinkiin olivat vielä 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla suhteellisen vähäiset.

1900-luvun alussa Pakilassa elettiin vielä maanviljelyksellä, mutta vähitellen teollisuustyöväkeä alkoi muuttaa alueelle ahtaaksi käyneestä keskustasta. Pakilassa maat asumiseen hankki poikkeuksellisesti kolme työväestön itsensä perustamaa asunto-osuuskuntaa Elo, Alku ja Lepola. Ne elävät vieläkin paikannimistössä. Rakentaminen oli vapaata vuoden 1932 asemakaavalain voimaantuloon saakka. Alue sai yhtenäisen ilmeen, kun vuoden 1946 alueliitoksen jälkeen piti rakentaa kaupungin hyväksymien tyyppipiirustusten mukaisesti. Suurten tonttien vanhat omakotitalot korvautuivat vähitellen rivitaloilla 1960-luvun lopussa. Alueella on voinut täydennysrakentaa tiivistämällä vanhaa kaupunkirakennetta muun muassa tonttijakojen myötä. Länsi-Pakilan eteläreunaan on Maunulan koillisosan kaavoituksen yhteydessä tehty pientaloalueen laajennus, joka on jo rakennettu.

Ilmoita tapahtumasta

0

Voit ilmoittaa tapahtumasta lähettämällä alla olevat tiedot osoitteeseen pakilaseura@gmail.com.

  • tapahtuman nimi
  • ajankohta ja paikka
  • tapahtuman kuvaus (mitä, kenelle)
  • maksullisuustieto
  • vähintään yksi vaakamallinen kuva

Valokuvakirja kotialueemme historiaa esittelevän näyttelyn kuvista

0

Paloheinän uusitussa kirjastossa on tammikuun loppuun saakka esillä valokuvanäyttely Pakilan, Paloheinän, Torpparinmäen ja Tuomarinkylän rakennuksista, tapahtumista ja ihmisistä 1910-luvulta 1980-luvulle Näyttelyssä voi kulkea aikamatkan alueemme lähihistoriassa ja kartuttaa kotiseututuntemustaan. Näyttelyyn voi tutustua kirjaston aukioloaikoina tammikuun loppuun asti.

Näyttelystä kerrotaan myös Yle Puheen Oletko kuullut Helsingistä -ohjelmasarjan Tuomarinkylään keskittyvässä osiossa, joka on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Haluatko näyttelyn kuvia muistoksi itsellesi?

Näyttelyn monet harvinaiset kuvat ovat peräisin ensisijaisesti yksityiskokoelmista. Kuvista on koottu Ifolor-valokuvakirja, jota voi ostaa omakustannushintaan. Kirjassa on 26 sivua ja yhtensä 85 kuvaa. Kirjaa on mahdollista selata tilausjärjestelmässä ennen lopullisen tilauksen tekemistä. Katso tilausohje tästä.

Harrastusmahdollisuudet

0

Musiikki

Kuvataide

Partiot

Toimintaa nuorille

Kirjallisuus ja lukupiirit

Marttailu

Viljelypalstat

Hengellinen toiminta

Ilmoita toimimattomasta linkistä: pakilansivut@gmail.com

Muut palvelut

0

Terveys ja hyvinvointi

Parturi-kampaamot

Kauneushoitolat

Kukkakaupat

  • Pakilan kukkatalo
  • Pirilän kukkatalo

Lahjat ja sisustustavarat

Juhlapalvelut

Kiinteistönvälittäjät 

Naisten vaatteet 

Huoltoasemat

Ompelimo- ja pesulapalvelut

Kioskit

Koulut, päiväkodit ja muut lapsiperheiden palvelut

0

Koulut

Päiväkodit

  • Päivähoidon vaihtoehdot

Leikkipuistot ja päiväaktiviteetit

Vaatteet ja vauvatavarat

  •  Paloheinän kirpputori
  • Lasten vaatteiden ja tarvikkeiden kirpputoritapahtumat
Ilmoita toimimattomasta linkistä: pakilansivut@gmail.com

Ruoka ja juoma

0

Ravintolat ja kahvilat

 
 
 

Ruokakaupat

Marjoja ja vihanneksia kotiin kuljetettuna

Alkoholijuomat

Paloheinän hiihtoladun uusi lumetusjärjestelmä odottaa pakkasia

0

Suositulla hiihtopaikalla Helsingin Paloheinässä mahdollistetaan hiihtäminen vähälumisina talvina uuden lumetusjärjestelmän avulla.

”Jatkossa jo parin pakkaspäivän aikana saadaan tykitettyä lunta suoraan ladun päälle. Saamme nopeasti ladun hiihtokuntoon tältä lumetusjärjestelmän noin kilometrin mittaiselta matkalta. Lumetusjärjestelmä pidentää hiihtokautta kauden molemmista päistä”, kuvailee ulkoilupalvelupäällikkö Stefan Fröberg.

Uuden kiinteän lumetusjärjestelmän putkisto ja kaapelit on kaivettu ladun alle maahan noin puolentoista metrin syvyyteen. Käytännössä järjestelmä on käyttövalmiina heti, ja nyt odotellaan pakkasjaksoja, joiden aikana lumen tykittäminen luonnistuu.

”Meillä on Paloheinässä lumitykit valmiudessa. Heti kun tulee parin vuorokauden pakkasputki, niin pistämme tykit laulamaan”, ulkoilupalveluiden tiimiesimies Mircos Kienanen juttelee.

Nyt valmistunut noin kilometrin mittainen pätkä on lumetusjärjestelmän ensimmäinen vaihe. Lumetusjärjestelmän toinen vaihe kasvattaa lumetettavan ladun pituutta reiluun kahteen kilometriin, ja toisen vaiheen on tarkoitus valmistua vuoden 2020 syksyllä alkavaksi hiihtokaudeksi.

Pääkaupunkiseudun latutilannetta voi seurata Ulkoliikunta.fi -karttapalvelusta, josta löytyvät latukohtaisesti seuraavat tiedot: milloin latu on viimeksi huollettu tai kunto todettu, ladun pituus ja valaistus sekä suositeltava hiihtotyyli.

Kuva: Konsta Linkola/Helsingin kaupunki