Aikuisten harrastajateatteri Pakilassa  

534
Kuva: Sari Kangas

Pakinkylän VPK:lla on parin vuoden ajan kokoontunut aikuisten harrastajateatteriryhmiä, joista yhden treenejä pääsin seuraamaan keväisenä torstai-iltana. Sali oli täynnä energiaa pursuilevaa menoa, joka näytti vastaansanomattoman rentouttavalta.

Jos jotain ei ole, sen voi tehdä itse

Teatteri 00660 sai alkunsa, kun tuottaja, äänikirjanlukija Kati Tammensola etsi itselleen teatteriharrastusryhmää, mutta sellaista ei Pakilasta eikä lähialueilta löytynyt. Hän oli myös havainnut, että alueella on paljon harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille, mutta vähemmän aikuisille. Toiminnan naisena Kati Tammensola perusti teatteriryhmän itse. Hänen aloitteellisuutensa aluetoimijana on näkynyt aiemmin mm. Facebook-sivujen Kaverihaku ja Kimppakyydit (Paloheinä Pakila Torpparinmäki) perustamisena. 

Tammensola oli ollut aikaisemmin mukana harrastajateatterissa, kokenut sen antoisaksi ja halusi jakaa improvisaation iloa muiden kanssa. Nyt hän vastaa teatterin kurssisuunnittelusta, kehittämisestä ja markkinoinnista, mutta on myös mukana torstairyhmän harjoituksissa yhtenä osallistujana. 

Leikkiä ja laulua aikuisille

Teatteri 00660:n toiminta koostuu pääosin improvisaatioharjoitteista. – Improvisaatioteatterin ydin on läsnä olevassa hetkessä tapahtuva spontaani leikki. Käytännössä ryhmä aikuisia kokoontuu täällä joka viikko leikkimään, laulamaan ja nauramaan keskenään, kuvaa Tammensola leveä hymy huulillaan. Hänen mielestään ihmisten ei koskaan pitäisi lopettaa leikkimistä. Harjoituksissa osallistujat saavat paitsi nauttia leikkimisen riemusta, samalla asettaa itsensä alttiiksi mokailemiselle – turvallisesti.

Viime syksystä alkaen Teatteri 00660:n ryhmien ohjaajana on toiminut näyttelijä ja muusikko Jussi Ollila, jolla on yli 20 vuoden kokemus improvisaatioteatterista. Ollilan mukaan improvisaationäyttelemisessä keskeistä on yhteispeli ja vastanäyttelijän tukeminen. – Esitys onnistuu, kun näyttelijät ovat valona toisilleen, Ollila sanoo.   

Improvisaation hyödyt

Vuorovaikutusosaaminen on tärkeä taito työelämässä ja kaikkialla muuallakin ihmisten kanssa toimiessa. Improvisaatio mahdollistaa vuorovaikutustilanteiden tutkimisen ja harjoittelun kuvitteellisessa ja psykologisesti turvallisessa ympäristössä. Improvisoidessa huomio ohjataan itsestä muihin, jolloin suorittamisen ja onnistumisen pakko unohtuu. Harjoituksissa opitaan kuuntelemaan toisia, lukemaan tilannetta ja havaitsemaan, mitä kehossa tapahtuu ja miten se vaikuttaa toisiin. Kun ihminen pääsee turvallisesti purkamaan tunteitaan sekä mielen että kehon kautta, vaikutus on kokonaisvaltaisesti hyvinvointia edistävä. Improvisaatioharjoitukset sisältävät paljon siedätystä epäonnistumisen pelolle, joten laji sopii myös esiintymisjännityksen lieventämiseen.

Yleisöesityksiä toukokuun lopulla

Teatteri 00660:n toiminta perustuu ensisijaisesti harjoitusten antoisuuteen, mutta tänä keväänä iloa halutaan ensimmäisen kerran jakaa myös yleisön kanssa. Toukokuun lopulla on Pakinkylän VPK:lla neljänä päivänä tarjolla tunnin mittaisia improvisaatioesityksiä (ks. lisätietoja teatterin kotisivuilta). Niillä ei ole käsikirjoitusta, vaan toteutus syntyy yhdessä yleisön kanssa. Katsomoon voi kuitenkin tulla luottavaisin mielin, sillä yleisön osallistuminen on täysin vapaaehtoista, eikä kenenkään ei tarvitse jännittää joutuvansa tahtomattaan lavalle tai muutoin epämukavuusalueelle.

Ilmoittaudu syksyn ryhmiin

Teatteri 00660:n ryhmät treenaavat arki-iltaisin kerran viikossa. Tiistairyhmä on vain harjoituksiin keskittyvä ryhmä, torstairyhmä taas tähtää esitysten tekemiseen. Tällä hetkellä molemmissa ryhmissä on 18 harrastajaa. Toimintaan olisi enemmän tulijoita kuin on voitu ottaa. Viikkoryhmien lisäksi Teatteri 00660 on järjestänyt viikonloppukursseja mm. musiikki-improvisaatiosta, kameranäyttelemisestä ja aikuinen-nuori-improvisaatiosta.

Ehkä innostuit aiheesta ja haluat mukaan? Mukaan ovat tervetulleita kaikki harrastuksesta kiinnostuneet kokemuksesta riippumatta. Riittää että on avoin ja altis mieli ja halua heittäytyä.

Kati Tammensola viimeistelee parhaillaan syksyn kurssien sisältöä. Toiminnan runko pysyy suunnilleen samana kuin kevätkaudella eli improryhmät kokoontuvat jatkossakin tiistai- ja torstai-iltaisin. Ilmoittautuminen ryhmiin alkaa toukokuussa. Lisätietoja Teatteri 00660:n kotisivuilta, Facebook-sivuilta ja Instagramista.

Teksti: Erja Vuorio