Artesaanijäätelöä Pakilasta

818

Paikallisen ruokakaupan jäätelöaltaan äärellä kuulin keskustelun, jossa kerrottiin perheen jättävän jäätelöt altaaseen ja sen sijaan tilaavan kotiovelle pakilalaisen yrittäjän jäätelöherkkuja. Siis mitä, pakilalaista jäätelöäkö? Oli lähdettävä selvittämään asiaa.

Etsintä johtaa minut Pakilan Osuuskunnantien varrella sijaitsevaan omakotitaloon, jonka kätköistä löytyy pieni jäätelötehdas. Santtu Edelmann on luotsannut italialaistyyppisiä käsintehtyjä jäätelöherkkuja valmistavaa Edelmann Gelato -yritystään vuodesta 2016.

Korkeat laatuvaatimukset

Yhden miehen yritys on asettanut itselleen korkeat vaatimukset: se valmistaa jäätelötuotteita alusta loppuun täysin käsityönä aidoista raaka-aineista ilman väri- tai keinotekoisia aromiaineita. Raaka-aineet pyritään hankkimaan luomulaatuisena aina kun se vain on mahdollista. Omavalmistusaste pidetään korkeana eli tuotteissa käytettävät hillot, kastikkeet ja lisukkeet tehdään itse.

Gelatoa kotiin toimitettuna

Kesäaikaan Edelmann Gelaton tuotteita toimitetaan paljon ravintoloihin, talviaikaan suurin asiakasryhmä ovat kotitaloudet, joille Edelmann toimittaa tuotteet kotioville. Merkittävä osa asiakkaista on vakioasiakkaita. Suhteellisesti eniten asiakkaita asuu Pakilassa ja Paloheinässä.

Gelaton salaisuus on sen pääraaka-aine maito, Edelmannin tapauksessa kotimainen homogenoimaton luomutäysmaito. Gelatossa on vähemmän rasvaa kuin tavallisessa kermajäätelössä ja siksi muiden raaka-aineiden maut pääsevät paremmin esiin. Koska gelatossa on myös vähemmän ilmaa kuin tehdasjäätelössä, se jäätyy pakastimessa erittäin kovaksi. Gelato pitääkin muistaa ottaa pehmenemään hyvissä ajoin ennen sen tarjoamista. 

Edelmann Gelaton valikoimassa on noin 10 perusmakua, joiden rinnalla on aina tarjolla vaihtuvia sesonkimakuja ja reseptikehittelyn uusia tuloksia. Suosituimmat perusmaut ovat suklaa ja sitruuna. Viime aikoina eniten kiitosta on tullut lakritsinmakuisesta gelatosta. Makuvalikoimaan vaikuttaa myös satokauden vaihe, koska raaka-aineet halutaan saada tuoreina.

Yrittäjähaaveista todeksi

Santtu Edelmann

Santtu Edelmannilla on ravintolakeittiöistä parinkymmenen vuoden työkokemus, siitä viimeiset 10 vuotta keittiömestarina. Koulutukseltaan hän on restonomi. Yritystoiminnan Edelmann aloitti ensin palkkatyön ohella. Vuosi 2022 oli hänen ensimmäinen vuotensa puhtaasti yrittäjänä. Yrittäjyys oli ollut Edelmannin ajatuksissa kuitenkin jo pitkään. Lopullisen sysäyksen bisneksen aloittamiselle Edelmann sai myytyään kotikeittiössään valmistamaansa gelatoa Pakilan katukirppistapahtumassa 2015. Palaute oli niin hyvää, että Edelman lähti niiltä sijoiltaan hankkimaan isompaa jäätelökonetta.

Gelatoon Santtu Edelmannin ihastui jo nuorena matkustaessaan perheensä kanssa eri puolilla Italiaa. Tuotteena gelato on sopiva pienimuotoiseen valmistukseen ja kokeilevaan tuotekehitykseen.  Santtu Edelmann vastaa kaikista gelaton tuotantoprosessin vaiheista itse. Hän myös toimittaa tuotteet perille itse. Markkinoinnin välineenä toimii Facebook.

Santtu Edelmann tekee bisnestään vakavasti ja ansiotyökseen, mutta ei euronkuvat silmissä. Edelmann sanoo olevansa tekijä, käsityöläinen, joka ei kaipaa parrasvaloihin. Keskustellessa Edelmannin kanssa tulee vakuuttuneeksi miehen palavasta innostuksesta gelatoon ja puhtaasti ja eettisesti tuotettuun ruokaan. Edelmann on valmis näkemään paljon vaivaa arvojensa ja periaatteidensa eteen. Hän ei esimerkiksi käytä gelatoissaan teollista suklaata – jonka valmistus herättää monia moraalisia ja eettisiä kysymyksiä – vaan valmistaa suklaankin itse käyttäen luomusertifikoituja criollo-kaakaopapuja massana, jauheena ja voina.

Myös jatkossa Pakilassa

Santtu Edelmann kehittelee koko ajan uusia liiketoimintaideoita, mutta haluaa jatkossakin pysyä pienyrittäjänä – ja mielellään Pakilassa, missä koko perhe viihtyy hyvin. Edelmann Gelaton nykyiset tilat on eristetty kodin muista tiloista elintarvikesäädösten mukaiseksi tuotantotilaksi. Tilat ovat toimivat, mutta tuotannon laajentamiseksi Edelmann etsii parhaillaan uusia, hieman suurempia tiloja. Hän toivoo tilojen löytyvän Pakilasta tai lähialueilta. Jos tiedossasi on elintarviketuotantoon sopiva max. 100 m2 tila, Santtu Edelmann ottaa vinkkisi mielellään vastaan.

Teksti Erja Vuorio. Teksti perustuu Santtu Edelmannin haastatteluun 5.1.2023.
Kuvat: Edelmann Gelato

Muita artikkeleitamme kotialueemme pienyrittäjistä:

Keramiikkalinnut lentävät Paloheinästä maailmalle – Pakila (kaupunginosat.fi)

Musadivari autotallissa – Pakila Records kierrättää levyjä ja kirjoja – Pakila (kaupunginosat.fi)