Ilmeikkäät veistokset pakilalaisella pihalla ilahduttavat ohikulkijoita. Teosten takana on kansainvälisesti menestynyt taiteilija.

707
Reihcstein A

Reihcstein AMoni kulkija hieraisee silmiään Lepolantien länsipäässä Länsi-Pakilassa havaitessaan rapatun pientalon tontilla muhkeaa istuvaa härkää muistuttavan hahmon, joka kadun vierustalla näyttää vakaasti vahtivan pihapiiriä. Syvemmällä pihamaalla seisoo arvoituksellisesti hymyilevä merenneito ja koivujen välissä laskeutuu linnun poikasten luo ruokanyyttejä tuova keiju. Olemme taiteilija Alexander Reichsteinin kotipihalla. Joka vuosi joulun aikaan Reichstein rakentaa pihalle ohikulkijoiden iloksi myös Petteri Punakuonon reessä matkustavan joulupukin. – Ja tuo härkää muistuttava hahmo on oikeasti Minotaur: puoliksi härkä, puoliksi ihminen. 

Kuvituksista installaatioihin

Alexander Reichstein on syntynyt Moskovassa 1957. Hän on alun perin valmistunut kuvittajaksi ja graafiseksi suunnittelijaksi. Kuvitusten lisäksi Reichsteinin tuotantoon sisältyy veistoksia ja installaatioteoksia. Omien lasten myötä teoksia alkoi syntyä yhä enemmän lapsiyleisölle. Nykyisin tuotannon painopiste on kolmiulotteisessa tilataiteessa. Visuaalisen annin ohella teoksissa on monesti jokin toiminnallinen tai tekninen juju. Teokset haastavat katsojaa oivaltamaan ja osallistumaan. Työt ovat enimmäkseen suurikokoisia.

Yksi ehkä parhaiten kotimaisen suuren yleisön mieleen jääneistä Alexander Reichsteinin töistä lienee Helsinki Luxissa 2016 esillä ollut ”He olivat täällä” –valoteos.  Tuolloin Sofiankadulla oli 12 Helsingin historiaan liittynyttä hahmoa. Teossarja on vuosien saatossa kasvanut ja hahmoja eri historiallisilta aikakausilta on jo 55. Hahmoja erilailla yhdistelemällä syntyy uusia teoksia. Valohahmot ovat olleet esillä eri puolilla Suomea ja mm. Ranskassa, Liettuassa, Puolassa ja tämän vuoden kesällä Jerusalemin valofestivaaleilla.  Syyskuuhun asti 1920- ja 30-lukujen kaivostyöläishahmoja on esillä Lohjan Tytyrin Elämyskaivoksessa.

TheyWereHere

Kansainvälinen arvostettu ura

Alexander Reichsteinin tuotanto on hämmästyttävän laaja, monipuolinen ja vaikuttava. Hänen teoksiaan on ollut ja on esillä eri puolilla maailmaa ja Suomea, osa pysyvästi. Taitelijan arvostuksesta kertovat toistuvat näyttelykutsut ja osallistumispyynnöt eri maailmankolkista. Reichstein matkustaakin paljon pystyttämässä näyttelyitään ja mm. rakentamassa lastenosastoja museoihin.

Alexander Reichstenille on kotimaassa myönnetty mm. Finlandia-junior palkinto (1997), Topelius-mitali (1999) sekä Valtion lastenkulttuuripalkinto (2008). Vuonna 2016 Ruotsalaisen kirjallisuuden seura palkitsi Reichsteinin kuvituksesta lastenkirjaan ”När månen skrattade”.

Yleisö tekee taiteen

Alexander Reichsteinin tuotanto, joka ei ole esillä, on varastoituna ja uusiokäytettävissä yhdistelemällä elementtejä uudelleen. Näin kaikkea ei aina tarvitse tehdä alusta asti. Työtapa on myös ekologinen. Materiaaleina Reichstein käyttää mm. metallilankaa, pahvia ja kangasta. Katsojalle yllätyksenä tulee, että Reichsteinin kiveltä näyttävät patsaat ovatkin paperimassalla päällystettyä styroksia.

Alexander Reichsteinille on tärkeää vuorovaikutus yleisön kanssa. Hän ei tee teoksiaan vain katsottavaksi, vaan kutsuu yleisönsä mukaan taiteeseen. Reichstenin mielestä teos ei ole valmis ennen kuin siihen on yhdistynyt katsojan panos: omalla mielikuvituksellaan katsoja ikään kuin viimeistelee teoksen. Erityisesti lapsille suunnatun taiteen osalta katsoja pääsee usein myös itse tekemään taidetta, liikuttelemaan elementtejä ja itse luomaan sitä kautta uutta. Reichstein toteuttaa myös taidekursseja ja –tapahtumia lapsille ja heidän vanhemmilleen. 

mutatis2

Kun pyydän Reichsteinia nostamaan joitain erityisiä teoksia tuotannostaan, hän kieltäytyy kohteliaasti. ”Teokset ovat kuin lapsiani – ei isä voi nimetä yhtä lapsistaan muita rakkaammaksi”, sanoo Reichstein hymyillen.

Työt ja koti saman katon alla

Alexander Reichstein on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 1990. Suomeen hänet toi alun perin kaksikielisyyteen perehtyneenä kielitutkijana työskentelevän vaimon lyhyeksi tarkoitettu projekti. Perhe asui ensin Maunulassa. Kun projekteja tuli lisää ja Suomessa asuminen alkoi näyttää pysyvältä, perhe lähti etsimään asumismuotoa, jonka yhteydessä olisi taiteilijan työtila. Näin perheenpään tarvitsisi olla vähemmän poissa töidensä vuoksi. Sopiva talo löytyi Lepolantieltä 2006. Katu oli Reichsteinille tuttu aikaisemmin yksityishenkilölle tehdystä tilaustyöstä: Lepolantie 75:n katolla komeilee Reichsteinin tekemä haikaranpesä. Reichstein hankki ensin Lepolantien talosta asunnon, ullakon ja toisen autotalleista, myöhemmin koko talo on pikkuhiljaa siirtynyt perheen omistukseen.

Rohkeasti peremmälle!

Alexander Reichstein kokee, että visuaalisen työn valintaan sisältyy eräänlainen velvollisuus näyttää töitään yleisölle. Hänelle on tärkeää kontakti taiteen ”käyttäjiin”. Hän toivottaakin ohikulkijat tervetulleiksi katsomaan pihan teoksia tarkemmin ja jopa kurkistamaan työtiloihin, jos sieltä pilkottaa valoa tai ovi on auki. ”Ei tarvitse epäröidä tai ujostella, tervetuloa vain rohkeasti peremmälle”, kutsuu Reichstein.

Alexander Reichsteinin teoksia on tarkemmin esitelty hänen omilla sivuillaan: http://www.reichstein.name.

Teksti: Erja Vuorio. Kirjoitus perustuu Alexander Reichsteinin haastatteluun 1.8.2018.

Kuvat: Erja Vuorio ja Alexander Reichstein. Katso kuva Reichsteinin pihan merenneidosta www.instagram.com/pakilaseura.