Kevään valoa lumisen talven jälkeen

514

Talven selkä alkaa taittua. Tätä kirjoittaessani sää on aurinkoinen ja kevään tuntuinen. Asiantuntijan mukaan lumien lähtölaskentaa on turha vielä odottaa, sillä terminen kevät ei ole vielä saapunut eteläisimpäänkään Suomeen. Lehden ilmestyessä kevät on kuitenkin jo huomattavan pitkällä.

Olemme Helsingissä kokeneet varsin runsaslumisen talven. Eräissä otsikoissa todettiin, että runsas lumi yllätti. Sääilmiöt ovat jaksottaisia, välillä on lunta enemmän ja välillä vähemmän. Ei siis ole yllätys, että lunta sataa ja jonain talvena runsaammin.

Talvikunnossapito alueellamme oli luvattoman huonoa. Auraukset bussilinjojen ulkopuolisilla katuosuuksilla viipyivät kohtuuttoman kauan. Oli suorastaan järkyttävää katsoa, kuinka äidit tarpoivat lastenvaunujen kanssa paksussa lumessa, saman kokivat rollaattorilla liikkuvat.  Liukkauden torjunta sekin oli heikkoa. Erääseen omakotitaloon ei saatu lämmitysöljyä talon lämmitykseen, koska öljyauto ei kadun liukkauden vuoksi päässyt talon lähelle. Vaatimusten jälkeen katu hiekoitettiin.

Helmikuun alussa Pakila-Seura laati katujen hoidosta vastaavalle allianssille vetoomuksen lumenaurauksen tehostamiseksi alueellamme. Saamamme palautteen mukaan vetoomuksella oli vaikutusta, ainakin hetkellisesti.

Vuosia sitten, kun jalkakäytävien kunnossapito oli kiinteistöjen vastuulla, poliisi huomautti, jopa sakotti, jos jalkakäytävät eivät olleet kunnossa. Kun hoito siirtyi kaupungin vastuulle, ne näyttävät jääneen huonolle hoidolle, jopa hoitamatta. Nurinkurisen tilanteesta tekee se, että kiinteistöt maksavat nyt hoitokulut, mutta eivät mitenkään voi vaikuttaa hoidon tasoon tai jopa hoitamattomuuteen. Tämäkö on sitä uudenlaista kaupunkipolitiikkaa ja maailman parhaan kaupungin imagoa, jota mm. pormestarimme tavoittelee?

Ilmaston muutos ja sen torjunta on noussut viime aikojen ykköspuheenaiheeksi. Pakila-Seura on osaltaan mukana tässä työssä. Järjestimme yhdessä muiden toimijoiden kanssa 14.3.2019 asukasillan puunpolton vaikutuksista ilmanlaatuun ja terveyteen. Hiilidioksidipäästöjen alentaminen on pohjoisesta sijainnistamme johtuen haasteellista. Helsingissä hiilidioksidipäästöistä n. 60 % syntyy lämmityksestä. Kaukolämmön tuotannosta iso osa tapahtuu kivihiilellä ja vielä v. 2017 kivihiilen käyttö jopa lisääntyi n. 4 %. Liikenteen osuus Helsingin päästöistä on 25 %. Julkisen sektorin tulee ottaa enemmän vastuuta ilmastonmuutokseen tähtäävistä toimenpiteistä, vaikka se lisääkin julkisen sektorin kustannuksia. Samanaikaisesti on tärkeää lisätä vastuullisia valintoja yksilötasolla.

Helsingin terveimmät asukkaat ovat Pakilassa, uutisoi Helsingin Sanomat. Uutinen on alueemme asukkaille mieluisa.  Sairastuvuus linkittyy tutkimusten mukaan vahvasti tulo- ja koulutustasoon. Myös työpaikka ja ammattiasema vaikuttavat sairastavuuteen. Mikä mahtanee sitten olla viihtyisän asuinympäristömme merkitys tuohon tulokseen.

Me Pakila-Seurassa haluamme toimia asuinympäristön turvallisuuden ja viihtyisyyden edistämiseksi ja palveluiden kehittämiseksi. Pakila-Seuran vuosikokous pidetään 25.4.2019 Pakin talolla. Myös muut kuin jäsenet ovat silloin tervetulleita tutustumaan toimintaamme, keskustelemaan ja yhdessä ideoimaan alueemme kehittämistä.

Raimo Rahkonen
Pakila-Seuran pj.
puh. 0400 408122
raimorahkonen@live.com