Konsertti Tuomarinkylän historiallisen taistelun muistoksi

647

Vain harva tietää, että Tuomarinkylän kartanon vehreät maisemat ovat olleet myös taistelutantereena. Elokuussa Tuomarinkylän tykkitulesta tuli kuluneeksi 280 vuotta.

Ruotsin ja Venäjän keisarikunnan välistä Hattujen sotaa käytiin 1741–1743. Suomi oli tuolloin osa Ruotsia. 10. elokuuta 1742 ruuti paukkui Tuomarinkylän kartanon alueella molemmin puolin jokea. Ruotsalaiset ampuivat tykeillään Tuomarinkylästä, venäläiset Tapaninkylän puolelta. Sekä Ruotsin että Venäjän armeijassa oli tuhansia miehiä. Yöllä alkoi Ruotsin armeijan perääntyminen, jota sankka sumu aamulla suojeli. Lopullinen antautuminen tapahtui parin viikon päästä Kampissa.

Hattujen sota on Suomen historian vähiten tutkittu sota. Sitä ei ehkä ole haluttu muistaa, koska sota oli ruotsalaisille nolo. Sota oli Ruotsin aloittama, tavoitteena oli palauttaa Ruotsin suurvalta-asema. Sota päättyi kuitenkin huonosti: Venäjä valloitti Suomen ja alkoi pikkuvihan aika.

Tänä vuonna Vuoden pakilalaiseksi valittu historioitsija Teemu Keskisarja apujoukkoineen on kaivautunut Hattujen sodan arkistoihin. Niistä on löytynyt tarinoita kenraalien hulluudesta ja ihmisten mittaamattomista kärsimyksistä. Hattujen sota oli mieletön mutta ei seuraukseton. Suomalaisten surkeat kokemukset sodasta herättivät pohdintaa Suomen asemasta Ruotsin ja Venäjän välissä ja synnyttivät kipinän itsenäisyydestä.

Hattujen sodan Tuomarinkylän taisteluiden muistoksi Pakila-Seura järjestää yhteistyössä Tuomarinkylä 1742 -ryhmän kanssa konsertin 16.10. Hyvän Paimenen kirkossa.

Varaa lippusi ajoissa:
https://www.ticketmaster.fi/event/tuomarinkyla-1742-taistelutapahtuman-muistokonsertti-lippuja/315215