Pakila-Seura palkitsi ansioituneita aluevaikuttajia

1017

Vuoden pakilalainen on Kurt Grönlund

Pakila-Seura on valinnut Vuoden pakilalaiseksi 2019 urheiluvaikuttaja Kurt Grönlundin. Kunniakirja luovutettiin Grönlundille Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen yhteisessä Kylätapahtumassa Pakilan yläaseteen koululla 8.9.2019. 

Pakila-Seura nimeää Vuoden pakilalaiseksi alueella asuvan tai asuneen henkilön, joka on aktiivisella toiminnallaan vaikuttanut Pakilan alueen kehitykseen tai muuten toiminut yhteistyön edistäjänä alueen toimijoiden kesken. Tänä vuonna valinnan perusteena oli erityisesti pitkäaikainen työ lasten ja nuorten liikuntaharrastusten hyväksi.

Onnittelupuheessaan Pakila-Seuran puheenjohtaja Raimo Rahkonen toi esiin Kurt Grönlundin monipuoliset ansiot alueemme nuorison liikuntaharrastusten edistäjänä ja johtajana.  Grönlund on lähes 40 vuotta toiminut eri tehtävissä Helsingin Palloseurassa (HPS). Seuran päälaji on nykyisin jalkapallo. HPS:n toiminnassa keskeisenä on vahva paikallisuus. Yli tuhannen jäsenen HPS tarjoaa harrastusmahdollisuuden ja hyvät harrastusolosuhteet alueen lapsille ja nuorille. HPS:n toiminta on 1980-luvulta lähtien keskittynyt Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueelle. Junioripelaajien määrällä mitattuna HPS on Helsingin neljänneksi suurin jalkapalloseura.

Kurt ”Kurre” Grönlund tuli HPS:n toimintaan omien lastensa harrastuksen kautta, kuten niin monet muutkin vanhemmat. Grönlund aloitti 1980-luvun alussa ensin joukkueenjohtajan roolissa, toimi sittemmin valmentajana ja seuratoimihenkilönä. Seuran johtamiseen liittyvät tehtävät hän aloitti tultuaan valituksi johtokunnan jäseneksi vuonna 2000. Koko seuraa Kurre on luotsannut vuodesta 2008, jolloin hänet valittiin seuran puheenjohtajaksi. Hänen puheenjohtajakaudellaan seuran kehittämiseen on panostettu voimakkaasti ja seuran toiminta on muuttunut ammattimaisemmaksi, mikä on näkynyt mm. täysipäiväisten työntekijöiden palkkaamisena ja toimintaolosuhteiden kehittämisenä. Kaikkein näkyvin tämän kehittämistyön tulos on keväällä 2014 avattu oma täysimittainen keinonurmikenttä Pakilantien ja Paloheinäntien risteyksessä ja sen vieressä sijaitseva juniorikenttä. 

Myös Suomen Palloliiton Helsingin piirin toimintaan Kurt Grönlund on osallistunut toimimalla pitkään kurinpitovaliokunnassa ja sen puheenjohtajana. Palloliitto palkitsi Grönlundin 2014 liiton hopeisella ansiomerkillä. Pakila-Seuran huomionosoitus on Grönlundille mieleinen. Hän tietää tehneensä paljon töitä liikunnan ja nuorten eteen. – Kiitoksia en ole kaivannut, mutta työn huomioiminen tuntuu oikein hyvältä, hän sanoo.

Kurt Grönlund on asunut Paloheinässä vuodesta 1983. Hän kertoo viihtyvänsä hyvin ja arvostavansa erityisesti alueen rauhallisuutta ja luonnonläheisyyttä. Urheilun ohella hän ehtii myös harrastaa muuta: hän on intohimoinen elokuvaharrastaja ja vakituinen kävijä Sodankylän filmifestivaaleilla. Ihmisenä Grönlund tunnetaan nopeana ja suoraviivaisena toiminnanmiehenä, joka arvostaa erityisesti yhteisöllisyyttä. Grönlund näkee, että yhteisöllisyyttä olisi tarpeen vahvistaa myös Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen eri toimijoiden kesken ja toivoo, että paikalliset yhteisöt voisivat kokoontua yhdessä pohtimaan aluetoiminnan ideoita yhteiseksi hyväksi. 

Vuoden pakilalainen Kurt Grönlund, Pakila-Seuran puheenjohtaja Raimo Rahkonen ja Vuoden maineteko Pakila-Seuran toimialueella -kunniamaininnan saanut Tuomas Tuomi-Nikula

Vuoden maineteko Pakila-Seuran toimialueella

Tänä vuonna Pakila-Seura otti Vuoden pakilalaisen valinnan ohella käyttöön uuden huomionosoituksen. Kun Vuoden pakilalaisen valintaperusteena on yleensä pitkäaikainen toiminta, halutaan uudella kunniamaininnalla kiinnittää huomiota yksittäisiin merkittäviin ajankohtaisiin tekoihin.

Ensimmäisellä Vuoden maineteko Pakila-Seuran toimialueella –kunniamaininnalla Pakila-Seura palkitsi Tuomas Tuomi-Nikulan, jonka toiminnalla on ollut suuri merkitys alueen asioihin erityisesti tänä vuonna. Asukasaktiivi Tuomi-Nikulan panos oli keskeinen Pakilantien ja Kyläkunnantien risteykseen kaavaillun rakennushankkeen palauttamisessa keväällä uudelleen valmisteluun huomattavasti suunniteltua pienempänä siten, että liikennehaitat minimoidaan ja suojeltujen rintamiestalojen takatontit suojaviheralueina säästetään. Tuomas toimi asiassa sinnikkäästi ja vaivojaan säästämättä ja on muissakin yhteyksissä puolustanut kotialueemme luonto- ja kulttuuriarvoja. Pakila-Seura haluaa nostaa Tuomaksen toiminnan valokeilaan hyvänä esimerkkinä asukasaktiivisuuden vaikuttavuudesta.  

Pakilaan Tuomas Tuomi-Nikula päätyi kuutisen vuotta sitten alueen luonnonläheisyyden, rauhallisuuden ja pientalovaltaisuuden vuoksi, erityisenä kiinnostuksen kohteena alueen suojellut rintamamiestalot. Perheen viihtymistä alueella tukevat toimivat sukulais- ja muut verkostot, jotka ovat lapsiperheelle tärkeitä. Tuomas toivoo alueen kehittämistä järkevästi, asukkaiden tarpeista lähtien. Hänen mielestään luonto ja viheralueet ovat entistäkin tärkeämmässä asemassa tiiviisti rakennetulla alueella.

Pakila-Seuran kunniamaininnan Tuomas Tuomi-Nikula kertoo ottavansa vastaan kiitollisena ja ”fiiliksissä”. Hän iloitsee, että Pakila-Seura on ottanut käyttöön uuden palkitsemiskategorian ja toivoo, että hänen saamansa huomionosoitus rohkaisee muitakin asukasvaikuttamisessa. Alueen asioiden kehittämisessä hän nostaa esiin yhteisöllisyyden merkityksen – kuten Vuoden pakilalaiseksi valittu Kurt Grönlundkin. Tuomas peräänkuuluttaa alueen toimijoiden avointa vuoropuhelua matalalla kynnyksellä ja toivoo, että historian taakoista eri ryhmien intressien vastakkainasettelussa voitaisiin vihdoin luopua yhteisten tavoitteiden hyväksi.

Teksti ja kuva: Erja Vuorio