Pakila-Seuran puheenjohtajan ohjeita murtovarkaan torjumiseen

368

29.8.2013

Matti Enroth

MITEN TORJUN MURTOVARKAAN

 

Murtautumista estetään nostamalla murtautumiskynnystä eli vaikeuttamalla sisään tunkeutumista ja lisäämällä kiinnijäämisen uhkaa. Murtovaras luopuu hankkeestaan, jos rakennukseen on vaikea murtautua tai kohteessa on suuri kiinnijäämisen riski.

Anna asuttu vaikutelma

Tyhjään asuntoon murtaudutaan mieluummin kuin asuttuun. Asunto on syytä pitää asutunoloisena silloinkin, kun isäntäväki on poissa. Esimerkiksi naapureiden kesken voidaan vaikka vastavuoroisesti sopia toimista, joilla annetaan vaikutelma siitä, että isäntäväki on kotosalla. Poissaolon aikana naapuri voi lapioida lumet, tallata käyntijälkiä lumiseen polkuun, tyhjentää postilaatikon, täyttää roskista, leikata nurmikkoa, kastella kukat, siirrellä pihakalusteita, sytytellä valoja ja liikutella verhoja. Asuntoon voidaan asentaa aikakytkimiä sytyttelemään ja sammuttamaan valoja tai vaikka television ja radion.

Vaikeuta murtautumista ja lisää kiinnijäämisriskiä

Asuntoon tunkeutumista voidaan vaikeuttaa parantamalla asunnon rakenteellista suojausta. Jos murtautuminen on äänekästä tai vaikuttaa kestävän kauan, varas valitsee mielellään helpomman kohteen. Käyntilukko on hyvä pitää takalukossa. Turvalukkoja on syytä käyttää, kun asunto jää tyhjäksi. Kaikki ovet on varmistettava lukitukseltaan saman tasoiseksi. Ovien karmeihin voidaan asentaa kulmaraudat lukkojen kielten kohdalle. Tapitus ei näy, kun ovi on kiinni, joten siitä on syytä ilmoittaa oveen laitettavalla tarralla. Ovet voidaan tapittaa, jolloin ne eivät aukene saranapuolelta, vaikka saranatapit poistettaisiin. Tapitus ei näy, kun ovi on kiinni, joten siitä on syytä ilmoittaa oveen laitettavalla tarralla. Lukitusliikkeet ja lukkosepät myyvät lukituspalveluja ja tarvikkeita. Katseilta suojassa oleviin ikkunoihin voidaan asentaa kalterit. Lämpö- ja liiketunnistimella varustettuja valaisimia ja äänihälyttimiä voidaan asentaa sekä sisälle että ulos.

Turvapalveluja myyvät yritykset tarjoavat kehittyneitä turvapalveluita ja laitteita, joihin kannattaa huolella tutustua. Pakilassa näyttää yleisesti olevan vartiointiliikkeiden tarroja postilaatikon kannen sisäpuolella ja pääsisäänkäynnin ovenpielessä. Tallentavat videokamerat ovat tehokkaita pelottajia.

Alä houkuttele varkaisiin

Murtovarkaita ei pidä houkutella jättämällä näkösälle rahaa, arvoesineitä, kodin elektroniikkaa kuten tietokoneita. Varkaat tiedustelevat kohdettaan ja kurkistelevat sisään ikkunoista tai vaikka ovensuusta asiaa tehdessään.

Älä kerro poissaolosta

Poissaoloa ei pidä mainostaa. Vastaajapalveluihin tai nettiin ei pidä jättää ilmoituksia lomalla olemisesta.

Riittävä vakuutussuoja

Murron varalta on oltava riittävä vakuutus, jossa esineet on vakuutettu niiden nykyarvosta. Vakuutuksen on myös katettava murrosta aiheutuvat muut vahingot ja kulut, kuten lukituksen ja murron jälkien korjaaminen ja ilkivallasta aiheutunut vahinko. Asumme suurkaupungissa, jossa kotimaisten taparikollisten ja huumehörhöjen lisäksi vierailee myös ulkomaisia murtovarkaita.