Pakilaan komeat 600-vuotisjuhlat

369
Pakila 600v

Pakila 600v

Pakilassa juhlitaan kunnolla ensi vuonna. Kun Suomi täyttää 100 vuotta, niin Pakila yltää peräti 600 vuoteen.

Historiallisen Pakilan alueen kansalaisjärjestöt ja yhteisöt valmistautuvat jo 600-vuotistapahtumiin.

Merkkivuotta juhlistetaan kahtena päivänä 20.5.2017 ja 8.10.2017. Ohjelmasuunnittelu on käynnissä, mutta mukaan ehtivät vielä asiasta kiinnostuneet.

Ensimmäiset todennettavissa olevat merkinnät Baggbölestä eli Pakilasta ovat vuodelta 1417.

Turun tuomiokirkon Mustassa Kirjassa on helmi-maaliskuussa 1417 istuneiden Tolkin kylässä pidetyn laamannikäräjien päätös. Käräjillä käsiteltiin Vantaanjoen jokivarren talonpoikien Padisten luostarin munkkeja vastaan nostamia lohenkalastusrikkomuksia. Talonpojat voittivat kanteen ja Baggbölen edustajana käräjien lautamiehenä oli Magnus i Byggiabola.

Pakila on vanhempi kuin Helsingin kaupunki, jonka perustamisvuosi oli 1550.

Pakilan ensimmäinen asujaimisto oli Vantaanjoen varrella lähellä nykyisin kotiseututalona tunnettua Pakin taloa – yksi Helsingin vanhimmista. Historialliseen Pakilaan kuuluivat läheisesti myös Paloheinä, Torpparinmäki ja Tuomarinkylä.

Lions Club Helsinki/Pakilan aloitteesta alueen yhteisöt juhlistavat merkkipaalua. Tavoitteena on kertoa alueen asukkaille alueen historiasta ja nauttia samalla tuon ajan musiikista, tanssista ja ruuasta pukeutumalla keskiaikaisiin asuihin.

Toukokuussa 20.5. klo 11-17 järjestettävän keskiaikaistapahtuma pidetään Pakilan yläasteen koulussa ja sen piha-alueella. Tapahtumaan liittyvälle markkinatorille toivotaan erilaisia tuote-ja palvelumyyjiä, jotka voivat ilmoittautua joko Pertti Rekoselle tai Urpo Oksaselle.

Pakilan ja Paloheinän alueen koulujen kanssa on aloitettu keskiaikaistapahtumaan liittyvien historiallisen kuvaelmien ja muiden esitysten valmistelu.

Toinen musiikkipainotteinen tapahtuma eli Pakila 600 vuotta juhlakonsertti on sunnuntai-iltana 8.10.2017. Hyvän Paimenen kirkolla. Konserttia valmistelee oma työryhmä.

Pakilan yläaste, Lions Club Pakila ja Pakin kylä, Pakila Seura, Pakilan Nuorisotalo, Pakilan naisvoimistelijat ja Pakilan seurakunta ovat jo mukana hankkeessa. Tapahtuman toteuttamiseen on haettu lisäosaamista Suomessa toimivilta keskiaikaan perehtyneiltä seuroilta.

”Järjestelyt ovat siinä vaiheessa, että kaikki hyvät ideat ovat vielä tervetulleita”, sanoo työryhmän vetäjä Urpo Oksanen.

Ottakaa yhteyttä järjestelytoimikunnan jäseniin, mikäli yhteisönne, yhdistyksenne tai henkilönä olette kiinnostuneet osallistumaan tapahtumaan.

Urpo Oksanen puh. 040-0311092, uoksanen@gmail.com

Risto Sinkko  puh.  050-62282, r.sinkko@kolumbus.fi

Mauri Leppälä puh.050-4360906 multiop@kolumbus.fi

Pertti Rekonen puh. 040-759 8778