Pakilan lyhtykatu toi valoa pimeyteen

719

Pitkä pimeä aika koettelee monien voimia erityisesti näin poikkeusaikana. Tervetullutta valoa pimeyteen toi itsenäisyyspäivän alla 5.12. Kyläkunnantiellä ja Halkosuontiellä järjestetty Pakilan lyhtykatu.

Kodikasta tunnelmaa katujen varsilla

Lauantai-illan tihkusateen päätyttyä moni oli lähtenyt iltakävelylle. Väkeä liikkui iltakuuden jälkeen tasaisena virtana Kyläkunnantiellä ja Halkosuontiellä. Suurin osa taloista näiden katujen varsilla näytti ottaneen lyhtyhaasteen vastaan. Lyhtyjen lisäksi porteilla, pihoilla ja ikkunoissa näkyi paljon kauniita kausivaloja.  Matkan varrella vastaan tuli mm. vaivalla rakennettu kekseliäs jouluinen kota, pensaisiin ripustetut pienten lyhtyjen rivit sekä ulkotulien tuoksu.  Yleisö kiitteli ideaa. Keskusteluissa vilahti toive myös glögipisteestä, jonka äärellä olisi voinut pysähtyä rupattelemaan kanssa-asukkaiden kesken.    

Aineksia uudeksi traditioksi

Pakilan lyhtytapahtuma onnistui luomaan hyvää mieltä ja viihtyisyyttä ympäristöön, jopa virittelemään yhteisöllisyyden tunnetta. Poikkeusaikana paikallistapahtumien järjestäminen ei ole ollut mahdollista, joten kotiseututyön rintamalla on ollut hiljaista. Ulkoilmatapahtumaa, jossa turvavälit toteutuvat helposti, pidettiinkin hyvänä aloitteena.

Lyhtykatu tapahtumana sopii mitä mainioimmin pientalovaltaiselle kotialueellemme, josta näyteikkunavalaistukset ja muut kirkkaat valot puuttuvat. Lyhdyt ja pihavalot eivät kilpaile kaupunkivalaistuksen kanssa, vaan toimivat sopivasti paikallisen identiteetin ilmentymänä.

Kiitokset tapahtuman organisoineelle Pakilan Omakotiyhdistykselle*, joka tunnetaan mm. vuosittain elokuussa järjestettävistä suosituista katukirppistapahtumista. Toivoa sopii, että myös nyt lanseeratusta lyhtykadusta tulisi jatkossa säännöllinen paikallistapahtuma. Aineksia tähän ainakin olisi.

Teksti ja kuvat: Erja Vuorio

Katso lisää kuvia: Pakilan lyhtykatu 2020 – Pakila (kaupunginosat.fi)


*Pakilan Omakotiyhdistys on Länsi-Pakilassa Kyläkunnantien, Halkosuontien, Suovakujan, Niittyluhdantien ja Heinämiehentien varrella kaupungin vuokratonteilla asuvien etujärjestö. Lisätietoja yhdistyksestä: https://pakilanomakotiyhdistys.net.