Pakilan uusi apteekkari panostaa asiakassuhteisiin

1355

Pakilassa on totuttu arvostamaan apteekin lähipalveluita, sillä alueella ollut oma paikallisapteekki jo vuodesta 1952. Apteekki toimi aluksi ns. Pakilan vanhassa keskustassa Lepolantiellä, kahdessa eri osoitteessa, joista toinen oli legendaarisen elokuvateatteri Bio Tarjan talo. Nykyiseen toimitaloon Pakilantie 56:een apteekki muutti 1983 uuden liikekiinteistön valmistuttua. Tänä syksynä Pakilan apteekin otti vastuulleen järjestyksessä kuudes apteekkari.

Apteekkariksi kotialueelle

Syyskuun puolivälissä Pakilan apteekin ruoriin tarttui pitkän linjan farmasian ammattilainen Juho Pietilä. Pietilällä on vankka kokemus suomalaisesta lääkehuollosta. Hän on toiminut niin apteekkarina, proviisorina kuin lääketukkukaupan eri tehtävissä. Viimeiset viisi vuotta Pietilä on ollut apteekkarina Lopella.

Juho Pietilä on kasvanut ja käynyt koulunsa Pakilassa, joten alue on hänelle ennestään tuttu.
– Jokaisen apteekkarin yksi unelma on päästä apteekkariksi omalle kotipaikalleen ja se haave on minun kohdallani nyt toteutunut, toteaa Pietilä tyytyväisenä. Hän on silmin nähden innostunut Pakilan apteekin vetovastuusta.

Osaavalla henkilöstöllä asiakkaan parhaaksi

Pakilan apteekissa työskentelee apteekkarin ja proviisorin lisäksi vakinaisesti kahdeksan farmaseuttia ja neljä lääkealan perustutkinnon suorittanutta työntekijää. Lisäksi käytetään jonkin verran tuntityöntekijöitä. Osa henkilöstöstä on työskennellyt Pakilan apteekissa jo 90-luvulta alkaen. Pietilä kehuu henkilöstönsä perusapteekkityön hyvää osaamista ja näkemyksellisyyttä alan kehityksestä.

Edellisen apteekkarin, Jari Kokkosen, aikana Pakilan apteekin myynti kasvoi merkittävästi. Keskeisenä tekijänä kasvuun oli aukioloaikojen huomattava laajentaminen ja sitä kautta eräänlaisen päivystävän alueapteekin roolin saavuttaminen. Nykyisiä aukioloaikoja Juho Pietilä ei näe syytä muuttaa. Kehittämiskohteina hän mainitsee itsehoidon valikoiman ja neuvonnan lisäämisen sekä asiakassuhteisiin ja -palveluun panostamisen. Pakilan apteekilla on oma apteekkikohtainen ostojen keskittämisestä palkitseva kanta-asiakasohjelma. Pietilän myötä otettiin käyttöön säännöllisesti ilmestyvä lähialueella jaettava asiakaslehti. Yhdessä henkilöstönsä kanssa Pietilä suunnittelee myös vaihtuvien ajankohtaistarjouksien lisäämistä ja apteekin tilojen viihtyisyyden kehittämistä.

Poikkeusajan vaikutukset

Korona näkyy Pakilan apteekin arjessa asiakasturvallisuuteen liittyvinä maskeina, visiireinä ja käsidesinä, mutta varsinaisessa toiminnassa hyvin vähän. Yleisesti korona-aikana apteekkien asiakasvirtaan on vaikuttanut asiakkaiden liikkuminen ja erityisesti apteekin saavutettavuus julkisilla kulkuvälineillä. Pakilan apteekki sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella ja pysäköinti-paikkoja on runsaasti, joten koronan näkökulmasta Pakilan apteekki on pärjännyt hyvin.

Palaute tervetullutta

Apteekkari Pietilä pyrkii olemaan paikalla apteekissaan mahdollisimman paljon ja seuraa uuden apteekkinsa toiminnan käyntiin lähtöä uteliaan kiinnostuneena, vähän positiivisella jännitykselläkin. Apteekkarin oma työpiste sijaitsee alakerrassa, mutta Juho Pietilän saattaa hyvinkin tavata apteekin asiakastiloissa. Tarvittaessa hän osallistuu myös asiakaspalvelutyöhön farmaseuttien tuuraajana. Pietilä ottaa mielellään vastaan suoraa asiakaspalautetta ja kannustaa asiakkaita rohkeasti ryhtymään juttusille apteekkiasioista.   

Teksti ja kuva: Erja Vuorio