Pakilassa nousi meteli yleiskaavasta

317
Havainnekuva Kuusmiehentie 2:een rakennettavasta kerrostalosta. Kuva: ARK-house arkkitehdit Oy.

Pakilan ja Paloheinän asukkaat ovat nostaneet metelin Helsingin Kaupunkiympäristötoimialan viime joulukuussa julkistaman yleiskaavan suunnitteluperiaatteista.

Asukkaat pelkäävät, että osa kauneinta Länsi-Pakilaa ja Paloheinää uhkaa Tuusulantien tuntumassa muuttua vihreistä omakoti- ja rivitaloalueista jopa 5-7 kerroksiseksi betonikolosseiksi.  

Samalla spekulointi Mäkelänkadun kaupunkibulevardin jatkamisesta aina Pakilaan asti herättää lisää huolta. Pakila ja Paloheinä ovat Helsingin suosituimpia omakotitaloalueita. Alueella on jopa sukuja, jotka ovat asuneet siellä useammassa sukupolvessa. Asukkaat ovat perustamassa Pro Pakila -yhdistyksen vastustamaan orastavaa kerrostalorakentamista. Sivustatukea asialleen he ovat saaneet Pakila-Seuralta, Pakilan Kiinteistönomistajilta ja Pakilan Omakotiyhdistykseltä.

Länsi-Pakilassa kerrostalorakentaminen alkoi jo pari kolme vuotta sitten Pakilantiellä Kehätie I:n pohjoispuolella. Paloheinään on nyt tulossa kaksi kerrostaloa Kuusmiehentielle. Saman pelätään toistuvan moninkertaisesti Tuusulantien varressa Länsi-Pakilassa ja Paloheinässä.

Kaupunki esitteli Länsi-Pakilan suunnitteluperiaatteet 13.12.2021 netissä ja tiedotti asiasta asukkaiden mielestä hyvin niukasti. Suunnitelmaan sai esittää kommentteja seuraavan kahden viikon aikana ja välissä oli joulunpyhät ja -kiireet. Asukkaista asian aikataulu tuntui jopa tarkoitukselliselta.

Lisäksi kaupunginarkkitehti Ann-Charlotte Roberts peruutti osallistumisensa 16.12. suunniteltuun Pakila-Seuran ja Pakilan Kiinteistönomistajien yleisötilaisuuteen. Siinä asukkaiden piti voida suoraan kertoa kaava-asian avainhenkilölle mielipiteensä yleiskaavan suunnitteluohjeesta. 

Länsi-Pakilassa asuva Pekka Kannari ja Sari Kannari ovat laatineet asiasta kaupungille vastineen. Siinä he esittävät, että koko suunnitteluprosessiin on otettava aikalisä ja prosessin puutteet korjattava. Nykyisten suunnitteluperiaatteiden hyväksyminen tarkoittaisi vastineen mukaan alueen joutumista vuosien rakennustyömaaksi, katuja ja myös poikkikatuja pitäisi leventää, jolloin haittavaikutukset yltäisivät halki Länsi-Pakilan aina Pakilantielle asti. Tontteja tultaisiin myös lunastamaan ja alueen puutarhakaupunkiomainen luonne häviäisi.

Kannari esittää, että vain niille uudisrakennushankkeille, joissa tuleva asukas itse vastaa rakentamisesta pitäisi näyttää vihreää valoa. Kiinteistönkehittäjiä kiinnostaa etupäässä vain kustannustehokas rakentaminen ja tuoton maksimointi.

Paloheinän Kuusmiehentien kahdessa kerrostalohankkeessa ollaan Kannarin mukaan jopa ottamassa kaupungin puistoaluetta rakennusmaaksi eikä se täytä kestävän kehityksen tunnusmerkkejä.

”Pelkkä maininta kerrostalotehokkuudesta halvaannuttaa alueen pientalojen kehittämisen ja kunnossapidon ja johtaa talojen rappeutumiseen. Olemassa olevan rakennuskannan purkaminen uuden tieltä on käsittämätöntä resurssien tuhlausta, eikä täytä kestävän kehityksen tunnusmerkkejä”, Kannari kirjoittaa vastineessaan.

Teksti: Esko Lukkari
Kuva: ARK-House arkkitehdit Oy
Adressi “Säilytetään Länsi-Pakila pientaloalueena