Pakin talon historia

3047
Pakin talo

Pakin talon sijainti (Etupellontie 2)

Pakin talo Helsingin Itä-Pakilassa on 1700-luvulta peräisin oleva hirsinen maalaistalo, joka on kunnostettu 1800-luvun asuunsa. Talo on Helsingin vanhimpia alkuperäisellä paikallaan sijaitsevia rakennuksia.

Pakin talo oli paikkakunnan kantatila, ensimmäinen sen seitsemästä ”savusta”. Talon päärakennuksen etelänpuoleisen, tumman tuvan, runkokehikko on asiantuntijoiden mukaan rakennettu savupirtiksi, jonka keskellä oli sisäänlämpiävä kiuasmallinen tulisija. Tuvan käyttö nimenomaan savupirttinä näyttää kuitenkin jääneen lyhytaikaiseksi. Tupa on todennäköisesti rakennettu 1700-luvun puolivälissä, nousukauden alkuvuosina. Tuvan aputiloiksi rakennettiin porstua ja eteiskamari, tuolloiset edistyksen merkit. Talo on rakennettu rakennusta varten veistetyistä hirsistä.

Paritupavaiheen alkaessa vanha tuma tupa säilyi talon tärkeimpänä keskuksena, arkitupana. Siellä asuttiin, valmistettiin ruoka, syötiin, vietettiin vapaa-aikaa, hoidettiin lapset ja sairaat. Tulisija antoi lämpöä ja valoa pimeinä vuodenaikoina. Vaalea uudempi tupa pidettiin talvisin useimmiten kylmillään, mutta ainakin joulunajaksi se lämmitettiin ja laitettiin juhlahuoneeksi. Tätä ”parempaa tupaa” käytettiin myös perhejuhlien, kinkereiden tai herätysseurojen pitopaikkana.

Pakin talon pihaa reunustamaan on siirretty lähitienoilta talon oman aitan lisäksi neljä muutakin talonpoikaista aittaa ja savusauna, jotka muodostavat suojaisan pihapiirin. Taloon johtavan tien varressa oli aikanaan suuri kirsikkatarha. Kirsikoita ja kriikunoita kasvaa edelleen talon ympäristössä. Talon itäpuolella kasvaa villiintyneitä vadelmapensaita.

Siirry sivulle Pakin talon vuokraus.

Kuvat: Video&Photo Laitinen