Pakin talon kekrijuhla kiinnosti pakilalaisia

576
Kekri 2018

Kekri 2018

Kekrijuhla on vakiinnuttamassa paikkansa Pakilan syksyn piristäjänä. Pakin talolla järjestetty Kekrijuhla 7.10. kokosi kauniissa syyssäässä Pakin taloon, aittaan ja pihapiriin reilut 150 vierasta. Toista kertaa järjestetty tilaisuus on jo nyt lunastanut paikkansa alueen asukkaiden syksyn piristäjänä ja yleisömäärä ja ruokamyynti kasvoivat viime vuotisesta.

Tapahtuman pääjärjestäjän Pakila-Seuran tapahtumatoimikunnan puheenjohtaja Peppi Tervo-Hiltula sanoo, että palaute vierailta oli hyvää ja myös kaikki järjestäjät olivat hänen mukaansa tyytyväisiä tapahtuman onnistumiseen. ”Eiköhän Kekrijuhlat pidetä ensikin vuonna”, hän sanoo.

Pakila Seuran ja Pakilan Marttojen järjestämässä juhlassa olivat toimintaansa ja tuotteitaan esittelemässä myös Pakilan Seurakunnan kutomakerho, Pakilan Muskarit, Keskiaikaseura Hukka, Värjärikilta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Perinnekilta ja Helsingin kaupungin edustajat, jotka kertoivat Pakila ”ykköshankkeen” eli Pakilanpuiston nykytilasta.

Pakilan seurakunnan kutomakerho toi Pakin talolle myyntiin kauniita mattojaan. Kerho kutoo mattojaan Välitalontiellä omissa tiloissaan ja myy niitä yleisötapahtumassa pari kertaa vuodessa. Mattomyynnistä kertyneet varat menevät lahjoituksena hyväntekeväisyyteen Zimbabween ja Tansaniaan. Kutomakerholla on puheenjohtaja Aira Pihlaisen ja Majlis Parhankaan mukaan ikää jo 38 vuotta ja aktiivijäseniä 40.

Paikalla on myös Värjärikilta ry. Se on puheenjohtajansa Tuija Timosen mukaan valtakunnallinen luonnonvärjäreiden yhdistys. Kilta kokoaa yhteen luonnonväreistä kiinnostuneita. Yhdistyksen jäseniä yhdistää kiinnostus luonnonväreihin: värjäystekniikoihin, värien historiaan ja ekologisuuteen. Värjäyspata porisi myös Pakin talon pihalla. Värjärikilta oli mukana jo pari vuotta sitten Pakila 600-juhlassa. Killalla on ollut yhteistyötä Pietarin värjäyskoulun kanssa ja se oli mukana myös Pietarin 350-vuotisjuhlissa.

Kekrivieraille esiteltiin myös kaupungin Pakilanpuisto-hanketta eli uusien koulujen, päiväkotien ja liikuntatilojen rakentamista Pakilaan. Pakilan tulevaisuuden ykköshanke kiinnosti kovasti alueen asukkaita ja kaupungin asiantuntijat Reetta Amber ja Marjukka Haavisto saivat vastata moniin kiperiin kysymyksiin.

Pakilan Muskarien Tuuli Paasalainen hauskutti pienimpiä kekrivieraita omalla hauskalla lastenohjelmallaan yhdessä Pakin talon vanhoista aitoista. Lapsia varten MLL oli tuonut paikalle Martta-auton ja perinneleikittäjät ohjasivat juhlan pienimpiä vanhoihin leikkiperinteisiin.

Keskiaikaseura Hukka on jo tuttu yhteistyökumppani Pakilassa. Se osallistui muun muassa Pakila 600-juhlaan. Hukan puheenjohtajan Tuomo Oilan mukaan makkarat ja naurishaudukkaat menivät Kekrijuhlassa hyvin kaupaksi. ”Hukka järjestää ja osallistuu vuosittain kuuteen yleisötilaisuuteen”, hän sanoo.

Pakilan Marttojen keittotaito tunnistetaan jo Pakilan ulkopuolellakin. Tämän vuoden Keksijuhlan lounas katosi nopeasti pöydiltä: karjalanpaisti, jauhelihakastike, salaatit, kurpitsakeitto, juuresruukku, sämpylät, kahvit ja pannukakut maistuivat kävijöille. Marttojen Tuula Nickberg-Kinnarinen ja Helena Mattilan mukaan ruokaa myytiin selvästi viime vuotista enemmän.

Juho-poikansa kanssa syömään tullut Merituuli Lukkarikin kiitteli Marttojen keittotaitoja. ”Kyllä osaavat ja hyvältä maistuivat jauhelihakastike ja pannukakku kahvit”, hän sanoi.