Poliisi vakuuttaa: Pakila-Paloheinä-alueella ei ole murtoaaltoa

821
Poliisi

Poliisi
Helsingissä eikä Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueella ole menossa murtorikosaaltoa, vaikka yksittäisiä tapauksia on vuosien mittaan ollut. Näin sanoo vanhempi konstaapeli Kristian Paavilainen.

Paavilainen osallistui Pakila-Seuran järjestämään turvallisuusiltaan Pakilan yläasteen auditoriossa 7.2. Hän tekee Helsingissä lähipoliisityötä ja tuntee hyvin Pakilan alueen.

Facebook-sivuilla jotkut Pakila-Paloheinä-alueen asukkaat ovat kertoneet nähneensä alueella outoja hiippailijoita ja joistakin on saatu jopa turvakamerakuvia.

Turvallisuusillassa pohdittiin keinoja suojautua murroilta. Turvapalveluja tarjoavan Verisuren edustajat Petri Vainio ja Rafael Warnicki esittelivät yhtiönsä palveluja. Pakila-Seuran puheenjohtaja Tapio Klemetti toimi illan moderaattorina.

Paavilainen kehottaa ihmisiä soittamaan arkailematta 112-hätänumeroon oudoista liikkujista tai mahdollisen rikoksen valmisteluista. Myös poliisin ennaltaehkaiseva.fi-sivustolla voi kertoa epäilyttävistä havainnoista. Hän kehottaa asukkaita silti varautumaan mahdollisiin ikäviin yllätyksiin. Ulko-ovien takalukitus, arvoesineiden ja etenkin aseiden, jos niitä sattuu olemaan, pitäminen lukkojen takana ovat helppoja suojautumiskeinoja. Yksi keino on sopia pitempien poissaolojen – matkat, lomat – aikana naapureiden kanssa asunnon silmällä pidosta ja postilaatikon tyhjentämisestä.

”Somessa ei kannata kertoa matkasuunnitelmistaan. Asunnon pitäminen matkojenkin aikana jotenkin asutun näköisenä voi estää luvattoman tulijan aikeita”, Paavilainen ohjeistaa. Kameravalvonta on hänen mukaansa hyvä suojautumiskeino, mutta kameraa ei saa suunnata naapurin tontille, jollei siitä ole nimenomaan sovittu. Hän muistuttaa, että jos jonkun koti kaikesta huolimatta joutuu murron kohteeksi, poliisi pitää kutsua heti paikalle eikä murron jälkiä pidä mennä siivoamaan, koska samalla voi hävitä arvokkaita todistusjälkiä.

Turvallisuusillan aikana käytiin vilkasta keskustelua erilaisista turvallisuuteen liittyvistä asioista. Yleisöä kiinnostivat esimerkiksi poliisin mahdollisuudet ja resurssit puuttua varkaus- ja murtotapauksiin. Paavilainen vakuutti, että poliisi suhtautuu kotimurtoihin vakavasti ja että tapaukset tutkitaan.

Verisuren edustajilta kysyttiin esimerkiksi erilaisten turvapalvelujen hinnoista. Yhtiö tarjoaa murtosuojauksen ohella myös palo-ja vesivahinkosuojausta. Yhtiön edustajat käyvät palveluista kiinnostuneille esittelemässä niitä maksutta kotona. Kansainvälisellä yhtiöllä on Suomessa 70 000 asiakasta.

Yksi iltaan osallistunut 120 neliön yksitasoisen omakotitalon haltija kertoi käyttävänsä Verisuren murto-, palo- ja vesisuojauspakettia. Paketin kuukausihinta on hänen mukaansa 53 euroa ja sen lisäksi hän oli hankkinut 900 eurolla Verisurelta erilaisia valvontalaitteita.

Suomessa on tiettävästi 200 turvapalveluja tarjoavaa yritystä.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari