Joulun tunnelmia

488
Puheenjohtaja Klemetti

Mitä sinun joulunodotukseesi kuuluu? Kenties asettelet jouluvalot pihakuuseen, ripustat tähden ikkunaan tai ovikranssin ulko-oveen. Ehkä valmistat lanttu- tai perunalaatikkoa mummon reseptillä tai hiljennyt kuuntelemaan jouluista musiikkia.

Joulutunnelmaan pääsemisessä auttavat meillä useimmilla jouluperinteet ja muistot lapsuuden jouluista. Aivan kuin entisvanhaan on lapsilla nykyäänkin samanlainen kihelmöivä jännitys tulevasta aattoillasta. Lasten aito ilo ja aattoillan odotus ovat helposti tarttuvia. Lapsuuden joulumuistoja kannattaa vaalia. Valitettavasti kaikissa kodeissa ei kuitenkaan päästä joulutunnelmaan. Meidän aikuisten käytöksestä riippuu se, millaisen joulumuistoperinnön jätämme lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

Elämme kiireistä ja nopeatempoista aikaa. Tiedot ja taidot vanhenevat entistäkin nopeammin ja ilman niiden jatkuvaa päivittämistä putoaa helposti kehityksen kelkasta. Kaikki asiat eivät kuitenkaan ole vuosisatojen kuluessa muuttuneet. Joulun sanoma ei tarvitse päivittämistä. Se on edelleen sama kuin se on ollut jo yli kaksituhatta vuotta.

Joulun sanoman ydin on anteeksiantamus ja lähimmäisenrakkaus. Lähimmäisen rakkautta tarvitaan nykyisessä yksilöllisyyttä korostavassa maailmassa entistä enemmän. Omien ongelmien ja vaikeuksien keskellä saattaa unohtua, että jollakin muulla asiat voivat olla vieläkin huonommin.

Joulu on korostuneesti perinteikäs perhekeskeinen juhla. Yhdessä vietetyt jouluajan päivät ovat arvokkaita monella tavalla, mutta kaikille tämä ei ole mahdollista. Erityisesti jouluna on tärkeä muistaa niitä, joille perhejoulun viettäminen syystä tai toisesta ei ole mahdollista. Yksinäisen ihmisen joulu muuttuu paljon valoisammaksi, jos hän saa pienenkin tervehdyksen. Se voi olla pieni paketti, kortti, puhelinsoitto tai lyhyt vierailu. Hyvän mielen tuominen antaa uskomattoman paljon voimia sekä saajalleen että antajalleen.

Joulu on myös hiljentymisen aikaa. Kaiken kiireen keskellä on hyvä pysähtyä ja antaa aikaa myös itselle.

Hyvää ja rauhallista joulunodotusta ja joulua kaikille!

Tapio Klemetti

Pakila-Seuran pj.

050-624 86

tapio.klemetti@gmail.com