”Putki-ilta” täytti Pakilan yläasteen auditorion

681
putki ilta

putki ilta

Pakilan ”Putki-ilta” keräsi Pakilan yläasteen auditorion lähes täyteen 17.11.16. Paikalla oli toistasataa LVI-remonteista kiinnostunutta alueen asukasta.

LVI-asiat kiinnostavat pientalovaltaisen Pakilan asukkaita, koska suuri osa alueen pientaloista tarvitsee jonkinlaisen putkiremontin lähitulevaisuudessa.

Pakila-Seuran, Pakilan kiinteistönomistajien yhdistyksen ja Jatkuva putki Oy:n järjestämässä tilaisuudessa Jatkuva putki Oy:n toimitusjohtaja Harri Leskinen kertoi eri vuosikymmenillä rakennettujen kiinteistöjen LVI-ongelmista. Haasteet vaihtelevat talon rakennusvuoden mukaan.

Putki-ilta osoitti, että pakilalaiset ovat vilkasta väkeä, kun asiasta puhutaan. Ilma oli sakeana LVI-järjestelmiin liittyviä kysymyksiä: putkien kuntotarkastukset, eri saneerausmallit, hinnat, työn kesto jne. olivat esillä. 

Leskinen johtaa vain muutaman kuukauden ikäistä ja kolme henkeä työllistävää yritystä. Nuori yritys on tuonut putkialalle uusia raikkaita käytäntöjä. Se tarjoaa mm. kiinteällä hinnalla asennuksia, kun asennusmatka ei ylitä 50 kilometriä.

Keittiöhanan asennus maksaa 200 ja pesuallashanan 180 euroa. Suihkusekoittajan vaihdon hinta on 150 ja esimerkiksi astianpesukoneen kytkentä 130 euroa.

Yritys on lanseerannut myös 25 euroa kuukaudessa maksavan räätälöidyn huoltosopimuksen, joka toimii 24/7-periaatteella ja ottaa vastuun pientalon LVI-järjestelmän valvonnasta. Pientalon omistaja saa palvelusta kotitalousvähennyksen. Vielä kokonaisvaltaisempikin palvelumalli löytyy. Maksamalla 0,7 euroa neliöltä kuukaudessa yritys valvoo, huoltaa ja myös tekee talon vaatimat LVI-investoinnit.

Leskinen kävi läpi eri vuosikymmenillä valmistuneiden pientalojen LVI-haasteita 1940-luvulta aina 2000-luvulle asti. Yksinkertaisten voi sanoa, että 1940-luvulta aina 1980-lukuun saakka haasteet taloissa ovat hyvin saman tyyppisiä. Viemäriputket ovat olleet valurautaa, vesiputket kuparia, ilmanvaihto paineistettu ja lämmitys on hoidettu vesikiertoisilla pattereilla.

”Kupariputkien kunto voi olla jopa 1980-luvun taloissa ongelma”, Leskinen sanoo.

Vasta 1980-luvulla LVI-tekniikka harppasi eteenpäin. Viemäriputket korvattiin muoviputkilla, tuli lattialämmitys, koneellinen ilmanvaihto ja kupariputket saivat muovia ympärilleen. 2000-luvulla ovat tulleet esimerkiksi tuulettuvat alapohjat.

”Esimerkiksi venttiilien käyttöikä on noin 25 vuotta eivätkä edes ikuisiksi luullut muoviputket kestä aina 50 vuotta pitempään”, hän sanoo.

Putki-illan isännät Pakila-Seuran pj. Tapio Klemetti ja Pakilan Kiinteistönomistajien pj. Matti Enroth vakuuttivat, että Putki-illan tapaisia yleisötilaisuuksia järjestetään jatkossakin, koska informaatiotilaisuudet kiinnostavat alueen asukkaita

”Pakila-Seura on mukana Pakilan Kylätapahtuman, Itä-Pakila-päivän ja eräiden muiden tilaisuuksien järjestelyissä. Toivotamme seuran toimintaan mukaan lisääkin alueen asukkaita, koska tällainen vapaaehtoistyö on palkitsevaa ja hauskaa”, Tapio Klemetti sanoo.