Teemu Keskisarja on Vuoden pakilalainen

835

Pakilan Kylätapahtuma järjestettiin Pakilanpuiston uudella koululla 3.9. kahden koronavuoden jälkeen.

Historioitsija, Helsingin yliopiston dosentti ja television historiaohjelmistaan tuttu Teemu Keskisarja on vuoden 2022 pakilalainen. Pakila-Seura julkisti vuoden pakilalaisen Pakilan Kylätapahtumassa 3.9. Kieropalkinnon, kunniakirjan ja kukat Keskisarjalle palkinnon perustelupuheineen ojensivat Pakila-Seuran pj. Raimo Rahkonen ja hallituksen jäsen Esko Lukkari.

Perinteinen Kylätapahtuma voitiin kahden koronavuoden tauon jälkeen vihdoin järjestää. Tapahtumapaikaksi oli vaihtunut uusi Pakilan ala- ja yläasteen koulu. Paikka on vähintään yhtä hyvä kuin entisen nyt jo puretun yläasteen koulun alue, vaikka tapahtuman jakautuminen kahteen koulurakennuksen erottamaan alueeseen hieman haittaakin järjestelyitä.  

Pakila-Seuralla oli oma esitepöytä tapahtumassa. Esitteiden ohella vieraille tarjottiin makeisia, jotka maistuivat hyvin sekä pienille että hieman isommillekin. Seuran hallituksen jäsenet hankkivat päivän aikana kymmenkunta uutta jäsentä seuraan. Tervetuloa toimintaan!

Vuoden pakilalainen Teemu Keskisarja totesi kiitospuheessaan asuneensa 15 vuotta Paloheinässä ja tuntevansa alueen kotiseudukseen. Hän myös kiitti valinnasta ”kotiseutunsa ihmisiä”. Keskisarja esitelmöi Kylätapahtumassa vuosien 1741-43 Hattujen sodasta ja avasi myös siihen liittyvän Tuomarin kylän kartanon alueella Ruotsin ja Venäjän välillä käydyn taistelun taustoja.

Keskisarja on kirjoittanut kirjankin Hattujen sodasta. Tuomarinkylän taistelu voidaan hänen mukaansa tosin pistää hieman sitaatteihin, koska varsinaista taistelua ei käyty Ruotsi-Suomen joukkojen peräännyttyä ja venäläisten vallatessa koko Helsingin. Keskisarjan mukaan Hattujen sota pohjusti silti jo hieman Suomen itsenäistymistä, koska Ruotsin vallan mureneminen Suomessa alkoi näkyä ja samalla suomalaisten kansallistunto nousta, vaikka edessä oli vielä reilu vuosisata Venäjän vallan aikaa.

Tuhatkunta kävijää

Kylätapahtuma keräisi tuhatkunta kävijää. Määrä jäi hieman huippuvuotta 2019 pienemmäksi. Ehkäpä koronan varjo, uusi juhlapaikka ja hieman kolea sää leikkasivat kävijämäärää.

Kylätapahtuma on etenkin lapsiperheiden juhlaa ja heitä oli paikalla paljon. Taikuri Sami Paavola ja hevos- ja koira-ajelut saivat aikaan iloisen sorinan ja innostuneen vastaanoton pikkuväen joukossa.

Kylätapahtuman vetovastuuta kantaa nyt Pakilan Lions Club Aurora Marja-Leena Turusen johdolla. Tapahtuman järjestelyissä ja mukana paikalla oli iso joukko Pakilan, Paloheinän ja lähialueen erilaisia järjestöjä ja yrityksiä. Tapahtuma osoitti jälleen kerran, että yhteisöllisyys on voimavara ja yhdistävä tekijä, jota ihmiset ovat kaivanneet.

Pakilan Pelimannit ja Baggböle Big Band ja pianisti Sergei Sokolov vastasivat ammattitaidolla päivän musiikkiannista. Leo Silolahti oli taitava juontaja ja tunnelman luoja kuten ennenkin. Pakilan Voimistelijoiden lasten tanssiesitys hurmasi katsojat taas kerran.

Ulkoilmassa tulee aina nälkä. Päivän ruokalistalla oli tarjolla muun muassa maittavaa kasviskeittoa, makkaraa, ohukaisia ja leivonnaisia. Catering-yrittäjä tuli paikalle Lahdesta saakka. Yksi mielenkiintoinen lisä päivän antiin oli mahdollisuus tutustua ja koeajaa sähköpyöriä, joita alan yrittäjä oli tuonut testattavaksi. Pyörät kiinnostivat kovasti kävijöitä.   

Teksti: Esko Lukkari
Kuvat: Erja Vuorio