Tuetun asumisen yksikkö Lepolantielle

1936

Pakila-Seura toimii mm. asuinympäristön turvallisuuden ja viihtyisyyden edistämiseksi. Olemme saaneet yhteydenottoja, joissa on tuotu esiin huolta Lepolantien yksikön vaikutuksista alueeseen. Kävimme tutustumassa yksikköön.  

Lepolantie 16:een kesän aikana valmistunut kerrostalo on heinäkuun lopulla saanut asukkaat: kiinteistöön on muuttanut Lassilan palvelukoti. Kyseessä on pitkäaikaissairaille mielenterveyskuntoutujille tuettuja asumispalveluita tarjoava yksikkö. Palveluntuottaja on Attendo Oy, jolla on Suomessa yli 400 hoiva- ja palvelukotia, joissa yhteensä 12.500 asukaspaikkaa. Kiinteistön omistaa Guud Invest Oy, jonka kanssa Attendo Oy on tehnyt kymmenen vuoden vuokrasopimuksen.

Peruskorjauksen alta ajanmukaisiin tiloihin

Talon rakennusvaiheessa informoitiin, että taloon muuttaisi tukipalveluita tarvitsevia nuoria. Attendo päätti kuitenkin sijoittaa Lepolantielle Lassilan palvelukodin, jonka aiemmissa tiloissa Kuparitiellä oli alkamassa mittava peruskorjaus. Peruskorjaus kestää 1-1,5 vuotta, jonka jälkeen yksikkö palannee Lassilaan. Takaisin muutto ei kuitenkaan ole täysin varmaa.

Lepolantien tilat ovat avarat, valoisat ja viihtyisät. – Talo on rakennettu palveluasumisen tarpeisiin, joten käytössä on uudenaikainen tekniikka ja ajanmukaiset tilaratkaisut, kertoo yksikön johtaja Jyrki Kulmala. Kaikki asukkaat asuvat omissa yksiöissään, joiden koko on keskimäärin 22 neliötä. Ruokailu tapahtuu yhteisissä tiloissa. Talon pääsisäänkäynti on läntisellä sivulla. Kaikki sisätilat ovat savuttomia, tupakointi tapahtuu sisäpihalla.

Kuvassa Jyrki Kulmalan lisäksi palvelupäällikkö Miia Ruso ja vastuullinen sairaanhoitaja on Elisa Kaihlamäki (edessä).

Keskisuuri palvelukoti

Lassilan palvelukoti on avattu 2011. Yksikkö säilyttää nimensä muutosta huolimatta. Asukkaita kodissa on 30, mikä on palvelukodiksi melko tavanomainen koko. Palvelukodin toiminta on luvanvaraista, ja hoitajamitoitus säädetään yksikön toimiluvassa. Palvelun tilaaja on Helsingin kaupunki. Yksikön toimintaa valvoo sekä Valvira että AVI, joka arvioi yksikön toimintaa säännöllisesti.

Henkilökunta tukee asukkaiden arkielämää yksilöllisiin hoitosuunnitelmiin kirjattujen tavoitteiden mukaisesti. Henkilökuntaa Lepolantien palvelukodissa on 12, joista kaksi on sairaanhoitajaa, loput lähihoitajia ja ohjaajia sekä kokki. Lääkäri käy yksikössä kerran viikossa. Monipuolista viriketoimintaa on tarjolla useana päivänä viikossa. Jotkut asukaista osallistuvat ulkopuoliseen päivätoimintaan, jonne he kulkevat itsenäisesti.

Pitkät hoitosuhteet

Asukkaiden keski-ikä on 50 ja 60 välissä. Kaikkien asukkaiden toimintakyky on alentunut. Joillain asukkaista on mielenterveysongelmien lisäksi mm. liikuntavaikeuksia. Noin puolet asukkaista on tuetun asumisen piirissä ja puolet erityistuetun asumisen piirissä, mikä tarkoittaa, että apua tarvitaan päivittäisissä arjen rutiineissa. Erityistuettuun palveluun kuuluu, että yksi hoitaja on paikalla myös yöaikaan. Asukkaat maksavat Helsingin kaupungin määrittelemää asukaspalvelumaksua, jonka suuruus vaihtelee palvelun tasosta riippuen.

─ Asukkaiden vaihtuvuus on hyvin pientä eli hoitosuhteet pitkiä, joten henkilökunta tuntee asukkaat erittäin hyvin, mikä on suuri etu kuntoutustyössä, kertoo Kulmala, jolla on vankka kokemus mielenterveysalasta. – Myös henkilöstön vaihtuvuus on vähäistä, hän iloitsee.                    

Statukseltaan yksikön asukkaat ovat tavallisia kuntalaisia, jotka käyttävät yhteiskunnan palveluita, kuten terveyskeskusta, Kulmala kertoo. Mitään pakkotoimia yksikkö ei voi asukkaisiin kohdistaa.

Avointa vuorovaikutusta naapuruston kanssa

Jyrki Kulmala sanoo ymmärtävänsä, että naapuriin muuttanut yksikkö voi aluksi herättää kysymyksiä pakilalaisissa. Aikaisemmassa sijainnissa yksikön toiminnasta ei Kulmalan mukaan käytännössä juurikaan tullut valituksia. Asukkaat eivät esimerkiksi käytä päihteitä. Hän peräänkuuluttaa avoimuutta ja erilaisuuden hyväksymistä. Mikäli naapurit havaitsisivat yksikön asukkaisiin liittyviä ongelmia, Kulmala pyytää ottamaan suoraan yhteyttä yksikköön, puh. 044 494 4481.

– Järjestämme avajaisjuhlat talon asukkaille ja heidän läheisilleen 28.8. klo 15-17. Myös naapuruston asukkailla on mahdollisuus halutessaan osallistua, ja tässä yhteydessä voidaan talon yleisiä tiloja esitellä, Kulmala lupaa. Jos olet kiinnostunut osallistumaan tilaisuuteen, ota etukäteen yhteyttä edellä mainittuun numeroon.

Teksti ja kuvat: Erja Vuorio