Warusväki ja karoliinit ”mönstrasivat” Pakin talolla

534
Monstraus 19052018

Monstraus 19052018

Helsingin Wanha Warusväki ja Uudemaan Karoliinit ja Pakila-Seura aikovat tiivistää yhteistyötään. Pakin talolla 19.5.2018 järjestetty Mönstraus-tilaisuus onnistui erinomaisesti ja veti paikalle 150 henkeä.

Hieno sää houkutteli mökkiviikonlopusta ja kuninkaallisista häistä huolimatta paikalle kaiken ikäisiä vanhasta sotilasperinteestä ja historiasta kiinnostuneita.

Mönstraus-tilaisuudessa Ruotsi-Suomen sotilaat demonstroivat lähtöä vuoden 1742 Hattujen sotaan. Musta ruuti paukkui, varusteita ja miehiä tarkastettiin ja sotilaat harjoittelivat rynnäköintiä. Samalla paikallisia talopoikia pestattiin kuninkaalliseen armeijaan.

Giv akt eli huomio ja Giv fyr eli tulta ja muut ruotsinkieliset komennot kajahtelivat Pakin talon pihalla. Yleisölle esiteltiin myös eri aikakausien upeita sotilasasuja ja aseita eli kivääreitä ja miekkoja sekä samalla myös hieman historiaa.

Sotilaiden nimet tuohon aikaan saattoivat olla niinkin yksinkertaisia, että numerolla 12 pestattu sotilas sai nimekseen Tolv. Nimi saattoi olla myös vaikkapa Först, Stål, Rask tai Appelsin. Jos sotilas kaatui sodassa, saattoi saman nimen ottaa seuraava värvätty mies.

Helsingin Wanhan Warusväen puheenjohtaja Wasel Arar ja Uudenmaan Karoliinien toinen keulahahmo Keimo Ahokanto, joka on myös Loviisan kaupungin Hywien asukkaiden puheenjohtaja, sanovat, että Helsingissä on todella vähän sopivia historiallisia paikkoja sotilasharjoituksiin.

”Pakin talo ainutlaatuinen”

”Tai jotain on, kuten Suomenlinna ja Seurasaari, mutta ne on niin tarkkaan museoituja, ettei siellä voi tehdä mitään. Siksi Pakin talo on hieno paikka, koska tämä on aito vanha miljöö ja täällä voi myös toimia ja harjoitella”, Arar sanoo.

Pakila-Seuran puheenjohtaja Tapio Klemetti sanoo, että Wanhan Warusväen ja Karoliinien kanssa on neuvoteltu pitempiaikaisesta yhteistyöstä. ”He voisivat esiintyä seuramme järjestämissä tilaisuuksissa ja toisaalta pitää omia kokouksiaan ja harjoituksiaan Pakin talolla”, Klemetti sanoo.

Wanhan Warusväen ja Karoliinien 13 hengen joukon ohella Pakin talolle saapui liki saman verran mamselleja ja piikoja. Piiat seurasivat yleensä armeijan mukana sotaretkille. He tekivät ruokaa, korjasivat vaatteita ja huolehtivat muutenkin sotilaiden arjesta. Ilman huoltojoukkoja sodat olisivat jääneet lyhyiksi.

Pakin talon tilaisuudessa mukana oli useita Loviisasta saapuneita mamselleja ja piikoja. Talon pihassa porisi hernerokkapata, lankaa kehrättiin ja pientä tuotekauppaakin käytiin. Sotilaat saivat 1700-luvulla päivittäin syödäkseen esimerkiksi silavalla höystettyä soppaa sekä leipää. Piiat kehräsivät myös lankaa ja tekivät omia askareitaan sotareissujen aikana.

Pakilan Martat

Pakilan Marttojen ja Pakila_seuran yhteistyö on tiivistä. Mönstraus-tilaisuuden ruoka-annista vastasivat Martat. Tuula Nickberg-Kinnarinen oli pääkokkina ja hänen apunaan häärivät Helena Mattila ja Pakilan Marttojen puheenjohtaja Seija-Liisa Saukkonen.

Marttojen 1700-luvun henkeen viritetty ruokatarjoilu sai kiitosta. Tarjolla oli mm. jauhelihakeittoa, kasvispannukakkuja, erilaisia hilloja, ohrakarjalanpiirakoita, sämpylöitä, munavoita, porkkanaraastetta, simaa, kotikaljaa, mehua ja vettä.

”Yhteistyössä on voimaa Pakilan alueella ja saamme enemmän väkeäkin liikkeelle”, sanoo Saukkonen. Seuraava Pakila-seuran ja Pakilan Marttojen yhteistilaisuus on syksyn Kekrijuhla Pakin talolla. Viime vuonna Kekrijuhla ja Marttojen ruokatarjoilu houkuttelivat Pakin talolle 150 henkeä. Tänä vuonna määrä odotetaan kasvavan. 

Teksti ja kuva: Esko Lukkari