Jäteinfoa Pirkkolalaisille

Omakotikiinteistön jätehuolto kannattaa aina hoitaa jätteen hyödyntämisen, lajittelun ja kierrätyksen kautta. Näin voidaan minimoida kaatopaikalle kulkeutuva ja kukkaroa kuluttava jäte. Kompostoimalla orgaaninen jäte ja kierrättämällä lasi-, metalli-, paperi- ja kartonkijäte pystyy omakotitalon roskalaatikon tyhjentämisen hoitamaan enintään yhdellä tyhjennyksellä / kaksi viikkoa.


Kompostointi

Kompostiin kelpaa kaikki kasvi- ja ruokajäte. Kohtuullinen määrä talouspaperiakin kompostoituu tavallisessa kotikompostorissa. Kompostorin on syytä olla lujarakenteinen ja hyvin eristetty lämpökompostori; 200-250 litran kapasiteetti riittää hyvin (liian suuri kompostori ei lämpene riittävästi ja jäätyy herkemmin talvella). Rautakaupoista ja suuremmista puutarhaliikkeistä löytyy kohtuuhintaisia kompostoreita. Halvinta ei kannata ostaa, sillä vankkatekoinen kompostori kestää kymmeniä vuosia halvan hajotessa muutamassa vuodessa. Alla muutama käytännön vinkki laiskan ihmisen kompostin hoitoon:

 • Kompostijätteen voi kerätä keittiössä pienehköön kannelliseen astiaan. Jos tiskipöydän alaiseen roskakaappiin ei mahdu erillistä kompostiämpäriä, niin keräilyastiaksi sopii esim. jalalla aukeava erillinen pikkuroskis, jossa on muovinen roskasäiliö.
 • Kompostiin voi laittaa kaiken ruokajätteen ja sen verran puutarhajätettä, mitä mahtuu. Muumiotautisia omenoita ei kuitenkaan kannata kompostiin laittaa ettei tauti leviä, kun kompostimultaa käytetään.
 • Kompostiin pitää heittää aina välillä kuiviketta; puutarha/rautakaupan kuivike toimii parhaiten (karikettakin voi kerätä kuivikkeeksi, mutta pussikuivike lienee helpompaa). Käytännössä kuiviketta kannattaa lisätä 1-2 kourallista ehkä joka toinen/kolmas kerta.
 • Kompostia kannattaa pöyhiä hangolla, kepillä tai kaupasta ostettavalla pöyhimellä pari kertaa kuussa, tai jos jätettä tulee paljon, niin useamminkin. Yleensä pintaosan pöyhintä riittää.
 • Syksyllä komposti kannattaa tyhjentää vajaa puolilleen (ei täysin tyhjäksi, jotta pohjalle jää siemenkompostia). 2-3 henkisellä perheellä riittää, että lämpökompostorin tyhjentää kerran syksyssä.
 • Kompostimulta kannattaa tyhjentää välivarastoon (sekaan tarpeen mukaan kuiviketta) ennen käyttöä. Välivarastoksi sopii vaikkapa lautakehikko tai muovinen hiekoitushiekkalaatikko.
 • Kunnolla muhinut kompostimulta sopii maanparannusaineeksi kaikkialle puutarhaan.
 • Kompostiin voi tulla kärpäsiä ja/tai lieroja. Lieroista ei ole mitään haittaa (päinvastoin, ne tekevät kompostista multaa), mutta kompostin lämmetessä ne tuppaavat kerääntymään kanteen, mikä voi säikäyttää herkkähermoisen roskien viejän. Kärpäsongelma yleensä häviää, kun kompostia pöyhii ja ruokkii; lämpötila nousee tällöin niin korkeaksi, että kärpäset kuolevat. Myös lierot pysyvät tällä tavalla kurissa.
 • Hyvin toimiakseen komposti kaipaa jatkuvaa ruokatäydennystä. Talvella komposti jäähtyy ja saattaa jopa osin jäätyä, jos sitä täytetään harvoin. Nykytalvina tämä tuskin kuitenkaan on ongelma, sillä jäätynyt lämpökompostori käynnistyy uudelleen nopeasti pakkaskauden jälkeen, kunhan sinne vain laitetaan ravintoa (= jätettä).

Pihan kevät- ja syyssiivousta varten kannattaa olla erilliset lehtikompostorit; rautakaupasta saa mm. muovisia kompostoreita, rautahäkkikehikoita ja puukehikoita (helppo tehdä myös itse). Suojaamattomaan lehtikompostiin EI saa laittaa mitään ruokajätettä, etteivät rotat innostu ruoka-apajasta.

Isot oksat ja muumio-omenat

Isot oksat ja muumio-omenat kuuluvat kaatopaikalle. Roskalaatikkoon niitä voi toki laittaa jonkin verran, mutta astiaa ei saa laittaa täyteen omenia, jotta sitä voidaan turvallisesti käsitellä. Käytännössä astia ei saisi tyhjennettäessä painaa yli 40 kiloa. Suuret määrät siis perälavalle/takakonttiin ja Sortti-asemalle (kts. alla).

Kierrätyskelpoiset tavarat, vaatteet yms.

Hyväkuntoiset huonekalut, laitteet ja vaatteet kannattaa aina pistää kierrätykseen eikä kaatopaikkoja täyttämään. UFF:n ja pelastusarmeijan vaatekontteihin voi pistää vaatteet ja kengät. Lähimmät pisteet löytyvät Pirkkolantien/Pirjontien risteysaukiolta ja Maunulan vanhalta ostarilta. Hyväkuntoisia huonekaluja ja laitteita kannattaa tarjota Helsingin kierrätyskeskukseen ja pelastusarmeijalle. Myös Pirkkolan sanomiin voi laittaa ilmoituksen. Huonokuntoiset huonekalut ja laitteet kuuluvat Sortti-asemille (niissä on myös kierrätyskontit hyväkuntoisille tavaroille).

Paperin keräys

Pirkkolassa on kaksi hyvää paperinkeräyspistettä:

 • Papinmäentien päässä keskuspuiston reunalla
 • Pirkkolantien ja Pirjontien risteysaukion reunassa

Näihin paperinkeräyspisteisiin voi viedä kaikki lehdet, mutta EI pahvia.

Pahvien keräys

Pahvit (pakkauspahvit ja kartongit) voi viedä erillisiin keräyspisteisiin, joista lähimmät sijaitsevat seuraavasti:

 • Maunulan S-marketin viereinen parkkipaikka
 • Pakilantie 58 (entisen K-Extran takasivusta)
 • Pakilantie 84:n vieressä oleva Pikkusuon jätepiste

Metallien keräys

Lähin metallinkeräyspiste löytyy Kannelmäen Prisman pihalta (Kantelettarentie reuna). Tähän jätepisteeseen voi jättää myös lasit, paperit, pahvit ja paristot.

Metallinkeräyspisteeseen voi viedä kaiken pienmetallin. Suuret metalliesineet (hellat, jääkaapit, tietokoneet) viedään Sortti-asemille.

Ongelmajätteet

Kodin ongelmajätteet (vähäiset määrät maaleja, myrkkyjä, öljyä, akut) voi viedä ongelmajätekeräyspisteisiin. Lähin löytyy Pirkkolantien Nesteeltä.

Suuret ongelmajätteet (esim. painekyllästetty puu) on vietävä Sortti-asemille. Painekyllästettyä puuta ei missään nimessä pidä laittaa seka- eikä rakennusjätteeseen.

Vanhentuneet lääkkeet vastaanotetaan kaikissa apteekeissa.

Sortti-asemat

Sortti-asemat ottavat vastaan kaikkia yo. jätelaatuja (paitsi lääkkeet, jotka viedään apteekkiin). Ongelmajätteet voi viedä ilmaiseksi, muut jätteet maksavat hieman. Esim. henkilöautolla vietävä hyödynnettävä jäte (puutarhajäte, puut, metalliromu jne) maksaa 5 euroa, hyödyntämätön 11 euroa. Sorttiasemat vuokraavat edulliseen 5 euron hintaan myös peräkärryjä. Sorttiasemat ovat auki ma-pe 7.00 – 21.00 ja ne löytyvät seuraavasti:

 • Kivikko, Kivikonlaita 5 (ajo Kehä I:n kautta)
 • Konala, Betonitie 3 (ajo Vihdintieltä).

Pirkkolan jätelavat

Pirkkolan omakotiyhdistys järjestää keväisin jätelavatempauksen. Jätelavoilla voi viedä 1-2 kottikärryllistä sellaista puutarhajätettä tai yleisjätettä, mikä ei omaan jäteastiaan mahdu. Ohjeet annetaan ao. Pirkkolan sanomissa. Jätelavoille EI saa viedä hyötyjätettä (paitsi oksia ja pientä määrä lautoja tms.) eikä mitään ongelmajätettä.

Tietoa

YTV:n internet-sivuilta www.ytv.fi löytyy hyvin jäteohjeita; sivustoilta löytyy mm. hakusysteemi, josta löytyvät lähimmät jätepisteet.

Jos kompostointi kiinnostaa enemmän, googlaamalla sanan kompostointi saa paljon hyödyllisiä vinkkejä sekä laitteista että kompostin hoidosta.