Toimintakertomus 2011

Pirkkolan Omakotiyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2011

Hallituksen tavoitteena on kuluneena vuonna ollut lisätä alueemme yhteisöllisyyttä ja miellyttävää keskinäistä kanssakäymistä yhteisin tilaisuuksin ja tapahtumin. Yhdistyksen toimintavuosi oli sen 70, asukkaita alueella hieman yli 500. Vuoden aikana juhlittiin monin eri tavoin yhdistyksen 70-vuotista taivalta. Vuosikokous oli 28.2.2011 Seuriksella puheenjohtajana Tapani Oksanen. Kokouksen jälkeen historiikkimme toimittaja Eeva-Liisa Oksanen kertoi historiikkiprojektin etenemisestä ja teoksen senhetkisestä vaiheesta. Esitys herätti runsaasti keskustelua. Historiikkia alettiin myydä ennakkomyyntinä heti vuosikokouksen jälkeen, ja kesään mennessä kirjoja oli myyty jo yli 200. Historiikkitiimi kokoontui helmi-heinäkuussa 6 kertaa eli kerran kuussa, viimeisen kerran 12.7.

Maaliskuussa yhdistys antoi lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle koskien kaavailtua Alkon myymälää Pakilantien Lidlin yhteyteen. Esitimme, että myymälä perustettaisiin suunniteltuun uuteen Maunulan liikekeskukseen Pakilantiellä.

Roskalavat tuotiin lauantaina 7.5 ja vietiin samana iltana pois. Lavojen oli kolme, joista luona oli hallituksen jäsenten päivystys ja samalla saimme kuulla mielipiteitä yhdistyksen toiminnasta ja ehdotuksia aluettamme koskevissa asioissa. Käytössämme oli hakettaja, jolla osa asukkaista ehti pilkkoa puutarhajätteitä ennen kuin laitteen terät ronskin käytön takia tylsyivät. Haketin koettiin kuitenkin tarpeelliseksi, minkä takia sellainen pyritään hankkimaan myös tulevina vuosina. Lavoille saatiin mahtumaan hurja määrä jätteitä.

Samana iltapäivänä ja iltana järjestettiin myös perinteiset Puropuiston talkoot. Kaupunki oli toimittanut lavan leikkipuiston reunalle ja sinne vietiin kottikärryillä ja pressuilla roskat. Talkooväelle tarjottiin kahvia, leivonnaisia, grillimakkaraa ja virvokkeita. Ajankohta ei ollut paras mahdollinen, minkä takia osallistujia oli aiempia vuosia vähemmän. Vastaisuudessa talkoot olisi hyvä järjestää arki-iltana, jolloin osallistuminen voisi olla vilkkaampaa.

Uutena tapahtumana järjestettiin kevätkirppis sunnuntaina 15.5.. Kirppis otettiin hyvin vastaan, ja varsinkin Pirjontien aukiolla oli vilkasta kaupantekoa. Tapahtumalle toivottiin jatkoa tulevinakin vuosina.

Ensimmäisen varsinainen 70-vuotisjuhlatapahtuma oli Puropuistossa keskiviikkona 18.5. klo 7 pidetty lipunnosto ja kuohuviinitarjoilu. Paikalla oli ilahduttavasti pirkkolalaisia, ja tilaisuudesta kerrottiin myös Maunulan Sanomissa.

Vuodesta 2007 lähtien toteutettu Lyhtyjen Yö pidettiin tänä vuonna tavallista juhlallisempana 70-vuotisjuhlana lauantaina 20.8. upeassa loppukesän säässä Puropuistossa. Paikalle oli kutsuttu nykyisten ja entisten pirkkolalaisten lisäksi myös edustajia mm. kaupungilta arkkitehti Sari Ruotsalainen ja Ruotsin suulähetystöstä lähetystöneuvos Ulrik Tideström. Paikalle saapuikin jopa yli 250 henkilöä. Tilaisuus oli juhlava: kentällä oli lukuisia kauniisti katettuja ruokapöytiä ja tarjolla oli perinteisesti erinomaista ruokaa ja musiikkia. Nuottikriisin ja Sara Karjalaisen sekä Kenneth Suvannon musiikkiesitykset viihdyttivät, syötiin hyviä keittoja lisukkeineen ja kahvin kanssa oli herkullisia kakkuja sekä nautittiin virvokkeita ja mukavasta yhdessäolosta. Juhlan kohokohta oli kuitenkin yhdistyksemme upean 70-vuotishistoriikin ”Koti Pirkkolassa” julkistaminen. Ennakkoon tilatut historiikit olivat nyt jaossa, ja uusia tilauksia otettiin vastaan. Historiikin toimittaja, taittaja ja historiikkitoimikunta (kts alla) saivat ansaitsemansa kiitoksen ihastuneelta yleisöltä. Tilaisuus oli kaikkenaan erinomaisen onnistunut, ja kaikki ikäryhmät ja monta sukupolvea oli edustettuna.

Historiikin toimitti Eeva-Liisa Oksanen ja taittoi Heidi Gabrielsson. Historiikkitoimikunnassa olivat Paul Silfverberg, Juha Virtanen, Martina Torppa, Pertti Sarmala, Heikki Pirhonen, Eeva-Liisa Oksanen ja Lisa Ressler-Gabrielsson (pj) sekä asiantuntija-avustajana Pertti Mustonen.

Pirkkolan perinteinen syksyinen katukirppis oli sunnuntaina 28.8.. Kaupankäynti oli jälleen vilkasta Pirjontien aukiolla ja hieman laimeampaa Petaksentiellä, mutta kaikkenaan kirppis onnistui hyvin. Historiikkeja oli myynnissä myös kirppiksellä ja myöhemmin myös hallituksen jäseniltä. Vuoden loppuun mennessä historiikkeja oli myyty tai muuten luovutettu 426 kpl. Historiikkeja oli jäljellä 355 kpl.

Lokakuun 4. suljettiin yllättäen Pakilantien posti ja toimipaikaksemme määrättiin Kannelmäen Prisma. Tilanne oli aivan kestämätön ja autottomille asukkaille sietämätön. Yrjö Hakasen toimesta saimme palaverin Itellan kanssa. Siihen osallistui Pakilaseuran puheenjohtaja Matti Enroth, Maunulaseurasta Nils Torvalds, Lisa Ressler-Gabrielsson ja Yrjö Hakanen. Neuvotteluiden tuloksena saimme postin takaisin Pakilantielle R-kioskin yhteyteen marraskuussa.

Torstaina 10.11. järjestettiin Seuriksella Helsingin Energian kanssa palauteilta kaukolämpötöistä.

Juhlavuoden viimeinen yhteinen tapahtuma oli Pirkkolan pikkujoulut perjantaina 18.11.. Paikkana oli pirkkolalaisten talkoilla rakentaman Lampuotilantien seurakuntatalo eli Seuris.

Musiikista vastasi iloisesti Nuottikriisi, Sara Karjalainen, Kalle Sinkkonen & Jakke Kannisto. Henri Myllymäki esitteli näyttäviä korttitemppuja. Puheenjohtaja toivotti asukkaat tervetulleiksi ja kiitti upeasta juhlavuodesta. Joulupukki vieraili myös paikalla ja jakoi lapsille lahjapusseja. Illan kruunasi upea ateria: karjalanpaistia tai soijalihapullia sekä punajuurilaatikkoa ja muita lisukkeita sekä jälkiruokana upeat kakkukahvit. Hyvät arpajaisvoitot tyydyttivät kaikkia, kiitokset niistä kuuluvat monille lahjoittajille. Vieraita oli kaikkiaan n. 120. Tila koristeltiin joulun väreihin, tarjoiluista ja tilaisuuden ilmapiiristä saatiin mukavia kiitoksia, joten joulu tulee taas 2012!

Lipun salkoon Puropuistossa on liputuspäivinä nostanut Elias Taitto, häneltä on saatu myös sähkö Lyhtyjen Yöhön.

Alueen mediana toimi Pirkkolan Sanomat sekä omat kotisivut. Lehden sisällöstä vastasi lähinnä Lisa Ressler-Gabrielsson apunaan mm. ”Puutarhapirkko” ja toimittamisesta vastasivat Mirkka Seppälä ja Annukka Lampi. Lehti jaettiin talkoovoimin hallituksen jäsenten ja Sirkku Hansténin sekä Leena Vierikon toimesta tiekunnittain kaikkiin talouksiin yhteensä 217 kpl. Lehti ilmestyi 7 kertaa. Sanomien osoite pirkkola.helsinki@gmail.com. Yhdistyksen omat kotisivut toimivat Helkan sivuston alla osoitteessa www.kaupunginosat.net/pirkkola. Ville Pilviö uudisti kotisivujen ylläpitoa ja paransi niiden ulkoasua ja toimivuutta sekä on myös ollut yhteyshenkilönä Helkaan kotisivujen osalta. Hallituksen jäseniä osallistui koulutukseen Mediapajassa 14.3.

Johtokunta kokoontui 10 kertaa mukavassa ilmapiirissä jäsentensä kodeissa ja Maija Huttusen isännöimänä Vinoteekissa.

Historiikkia varten Opetusministeriöltä ja Museovirastolta saadun avustuksen, 4500€, käytöstä laadittiin selvitys 30.4. mennessä.

Huhtikuussa puheenjohtaja osallistui Helkan vuosikokoukseen. Helkan tilaisuudessa 13.9 Lisa Ressler-Gabrielsson lahjoitti historiikkimme Helkan toiminnanjohtajalle Pirjo Tulikouralle ja Pakilaseuran puheenjohtaja Matti Enrothille, jotka molemmat olivat estyneitä saapumaan 70-vuotisjuhlaamme.

Markkinoimme historiikkiamme aktiivisesti myös kaupungille, kirjastoihin ja Helsingin alueen muille asukasyhdistyksille.

Johtokunnassa ovat olleet Lisa Ressler-Gabrielsson (puh.joht), Maija Huttunen (rahastonhoitaja, e), Annukka Lampi (siht.), Cleo Mustonen, Martti Passi (e), Heikki Pirhonen, Anna-Kaisa Sarkanen (e), Ville Pilviö (varapj.), Kaija Simolin (e), Martina Torppa (e), Raija Tuuri (e), Lasse Oila ja Tapani Oksanen.

(e) erovuoroinen 2012 vuosikokouksessa