Pirkkolan puista ja pihoista

Kävin helmikuussa pidetyn ok-yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen rakennusvalvontaviraston maisema-arkkitehti Pia-Liisa Orrenmaan luona. Hänen vastuualueenaan on koko Helsinki, joten hän ei ehdi usein paikan päälle eri kaupunginosien puita katsomaan. Katselimme tonttini puita päätteeltä. Virastossa on alueestamme selkeät ilmakuvat.

 

Maisema-arkkitehtimme olisi kovin iloinen, jos Helsingissä olisi Pirkkolan aluettakin suunnitelleen Elisabeth Kochin työn jatkaja, joka opastaisi asukkaita pihasuunnitelmien (portti- ja pihapuut, pensasaidat) tekemisessä. Pirkkolan alkuperäinen, kaunis ja selkeä ilme tulisi säilyttää. Pirkkolan kaavasuojellulla omakotialueella, puistomaisessa puutarhakaupunginosassamme, erityisen tärkeitä ovatkin juuri puut, joiden elinkaari on sama kuin meillä ihmisillä: nekin syntyvät, elävät ja kuolevat.

 

Pirkkolan vuokratonttien kiinteistönhaltijoille on vuokranmaksun lisäksi sälytetty velvollisuus valvoa tontillamme kasvavien puiden kuntoa. Lähinaapureiden kanssa meidän pitäisi pystyä sopimaan myös rajan pinnassa kasvavista puista. Mutta jos naapuri ei suostu pyynnöstämme huolimatta karsimaan meitä haittaavaa puuta, meillä on naapuruussuhdelain perusteella oikeus leikata rajan ylittävät juuret ja oksat tontin rajaan asti. Kauempana rajasta kasvavat suuret puut saattavat nekin varjostaa ikävästi naapurin tonttia, joten yhteisymmärrys pitäisi puuasioissakin löytää. Puhumalla paras!

 

Pia-Liisa Orrenmaa muistutti, että ei kannata istuttaa puita liian lähelle taloa, välimatka rakennuksiin pitäisi suureksi kasvavilla puilla olla 6-8 metriä. Pienikokoisilla puilla etäisyys voi olla vähän pienempi. Suurten puiden juuret ja oksat aiheuttavat (liian) usein ongelmia talon rakenteille ja putkistolle. Poista siis ajoissa maasta huomaamatta nousevat pienet puuntaimet, jotka isoiksi venähdettyään luokitellaan puiksi. Pirkkolan suojelukaava-alueella yksittäisenkin puun kaatamiseen tarvitaan lupa (á noin 100 euroa).

 

Vanhat omenapuut voivat Pia-Liisan mukaan parhaimmillaan elää ja antaa satoa jopa satavuotiaiksi. Minun on kyllä vaikea uskoa, että minun vanhat omenapuuni eläisivät näin kauan. Hoitoyrityksistäni huolimatta puiden kuori on paikoin pahasti halkeillut ja kuivunut, rungossa kasvaa naavaa ja sammalta ja sato on ollut vuosia heikko, omenoiden joukossa on paljon muumiotautisia jne. Vahinko, ettei Pirkkolassa näy enää keväisin omenapuiden ruiskuttajaa. Onko ruiskutus kielletty? Taimet kannattaa ehdottomasti suojata, sillä rusakot ovat todellinen riski. Tämän opin vuosia sitten, kun rusakko ehti ennen suojaverkon laittamistani jyrsiä Maikki-omenapuun taimen elinkelvottomaksi. Entä miten on alueellemme pesiytyneiden kanien aiheuttamat haitat puutarhoissa ja pihoissa?  

Lue Pirkkolan Sanomien maaliskuun numerosta Pirkkolan puiden kaatoluvista ja myöhemmin keväällä järjestettävästä puustokävelystä!

29-04-2013: Hille Rantala, Petaksentie

MUISTUTUS:

Rakennusvalvonta suorittaa jatkuvaa valvontaa Helsingin eri kaupunginosissa/alueilla ja huomauttaa tarvittaessa tontin vuokralaiselle havaitsemistaan puutteista.