Toimintakertomus vuodelta 2013

Hallituksen tavoitteena on kuluneena vuonna ollut lisätä alueemme yhteisöllisyyttä ja miellyttävää keskinäistä kanssakäymistä yhteisin tilaisuuksin ja tapahtumin. Yhdistyksen toimintavuosi oli sen 72. ja asukkaita alueella oli hieman yli 500. Vuosikokous oli 25.2.2013 Seuriksella, ja puheenjohtajana toimi Juha Virtanen. Vuosikokousta ennen maisema-arkkitehti Pia-Liisa Orrenmaa Helsingin rakennusvalvontavirastosta piti erinomaisen alustuksen puista ja niiden monista merkityksistä. Hän totesi, että kiinteistön haltijan velvollisuus on huolehtia piha-alueensa puista. Pirkkolalaiset kysyivät runsaasti pihoilla ja puutarha-alueilla olevista puista ja mahdollisuuksista kaataa niitä. Tilaisuuden päätteeksi saimme ohjeet, kuinka kiinteistön haltija voi hakea lupaa puunkaatoon.

Helmikuun alussa, 3.2., järjestettiin uusi tapahtuma: talvirieha Pirkkolan urheilupuistossa. Onneksi sää oli talvinen, ja runsas joukko pirkkolalaisia osallistui kukin omalla tavallaan riehaan. Liikunnan jälkeen tarjolla on nuotilla paistettua makkaraa mehun kera. Mukana oli ilahduttavasti lapsia.

Roskalavat tuotiin lauantaina 4.5. aamulla ja vietiin samana iltana pois. Lavoja oli kolme. Paikalla oli koko ajan vähintään kaksi hallituksen jäsentä päivystämässä ja keskustelemassa asukkaiden kanssa. Tempaus ja yhdistyksen toiminta muutenkin sai mukavasti kiitosta asukkailta. Lisäksi saatiin hyviä vinkkejä tuleviin tapahtumiin. Käytössä oli suurikokoinen hakettaja, joka toimi erinomaisesti. Lavoille saatiin mahtumaan hurja määrä jätteitä.

Seuraavan viikon tiistaina, 7.5., järjestettiin Puropuistoon talkoot. Työ sujui mallikkaasti. Kaupunki oli toimittanut lavan leikkipuiston reunalle, ja sinne vietiin kottikärryillä ja pressuilla roskat. Todettiin, että seuraavana vuonna toivotaan saatavan myös toinen lava, joka voitaisiin sijoittaa Pirjontien ja Viidenrajantien kulmaan, jossa on runsaasti suuria puita. Illan aikana saatiin Puropuiston ympäristöstä siisti. Talkooväelle tarjottiin kahvia, leivonnaisia, grillimakkaraa ja virvokkeita.

Toukokuun loppupuolella, lauantaina 25.5., järjestettiin kevätkirppis osana kaupungin siivouspäivää. Muutamat pirkkolalaiset osallistuivat tilaisuudesta kertovien mainosten jakoon kiitettävästi. Tapahtuma onnistui melko hyvin, ja sille toivottiin jatkoa tulevinakin vuosina.

Kesäkuun alussa, 6.5., järjestettiin jättibalsamien kitkemistalkoon Puropuistossa. Kitkemisohjeita oli laitettu niin Pirkkolan Sanomiin kuin yhdistyksen nettisivuillekin. Talkoot uusittiin loppukesästä.

Vuodesta 2007 lähtien toteutettu Lyhtyjen Yö pidettiin lauantaina 24.8. Puropuistossa. Aiemmin samana päivänä järjestettiin myös nukketeatteriesitys samassa paikalla. Sää suosi molempia tilaisuuksia. Päivällä Hevosenkenkä-ryhmä esiintyi, ja tilaisuus onnistui erinomaisesti. Paikalle saapui jopa 60 aikuista ja saman verran innokkaita lapsia. Hallitus sai runsaasti kiitoksia tällaisen koko perheen tilaisuuden järjestämisestä. Illan Lyhtyjen yöhön saapui jälleen yli 100 henkilöä. Tilaisuuden järjestelyt onnistuivat hienosti ja tarjoilut olivat erinomaisia. Musiikista vastasi Silfverbergin perhe vahvistettuna sekä Katin kolmen naisen porukka. Tilaisuus oli kaikkenaan erinomaisen onnistunut, ja kaikki ikäryhmät ja monta sukupolvea oli edustettuna.

Pirkkolan perinteinen syksyinen katukirppis oli sunnuntaina 1.9.. Valitettavasti sää ei suosinut, vaan kaupankäyntiä vähensi jatkuva sade.

Vuoden viimeinen tapahtuma oli Pirkkolan pikkujoulut, jotka järjestettiin perjantaina 15.11. . Paikkana oli pirkkolalaisten talkoilla rakentaman Lampuotilantien seurakuntatalo eli Seuris. Paikalle saapui jälleen runsaslukuinen, noin 120 henkilön joukko pirkkolalaisia, joista suuri osa oli lapsi. Puheenjohtaja Lasse Oila toivotti asukkaat tervetulleiksi ja kiitti upeasta vuodesta. Kati Paneliuksen johtama lapsikuoro esitti iloisia joululauluja, mikä viritti yleisön joulumieleen. Esitys sai ennenkuulumattoman runsaat suosionosoitukset. Joulupukki vieraili myös paikalla ja jakoi lapsille lahjapusseja. Lisäksi Marko ja Eero Manninen sekä Sara Karjalainen musisoivat. Illan kruunasi upea ateria. Hyvät arpajaisvoitot tyydyttivät kaikkia, kiitokset niistä kuuluvat monille lahjoittajille. Tila koristeltiin joulun väreihin, tarjoiluista ja tilaisuuden ilmapiiristä saatiin mukavia kiitoksia, joten pikkujoulut järjestetään taas seuraavanakin vuonna.

Vuosikokouksen yhteydessä kuullun maisema-arkkitehti Pia-Liisa Orrenmaan esityksen rohkaisemana Pirkkolassa toteutettiin puukatselmus sekä monelle tontille haettiin lupia puiden kaatoon. Puiden kaatoa varten pyydettiin tarjouksia muutamalta puidenkaatofirmalta. Syksyn aikana Pirkkolan pihoilta kaadettiin runsaasti puita, mikä avarsi pihoja ja koko alueen ilmettä.

Alueen mediana toimi Pirkkolan Sanomat, omat kotisivut sekä facebook-sivut. Lehden sisällöstä ja toimittamisesta vastasi lähinnä Silja Mentula apunaan mm. ”Puutarhapirkko”, puheenjohtaja Lasse Oila ja muut hallituksen jäsenet. Lehti jaettiin talkoovoimin hallituksen jäsenten ja Leena Vierikon toimesta tiekunnittain kaikkiin talouksiin yhteensä 217 kpl. Lehti ilmestyi kuusi kertaa. Sanomien osoite on pirkkola.helsinki@gmail.com. Yhdistyksen omat kotisivut toimivat Helkan sivuston alla osoitteessa www.kaupunginosat.net/pirkkola/ ja facebook-osoite on www.facebook.com/PirkkolanOmakotitaloyhdistys.

Ville Pilviö toimi yhdistyksen mediavastaavana ja yhteyshenkilönä Helkaan, uudisti kotisivuja mm. parantamalla ulkoasua ja toimivuutta sekä käynnisti facebook-sivut.

Vuonna 2011 julkaistua Pirkkolan 70-vuotishistoriikkia ”Koti Pirkkolassa” myytiin yhdistyksen tapahtumissa, ja myös hallituksen jäsenet myivät niitä. Vuoden 2013 alussa historiikkeja oli jäljellä 287 kpl ja lopussa 250 kpl. Historiikkien hinta oli 20 euroa.

Lipun salkoon Puropuistossa on liputuspäivinä nostanut Elias Taitto, häneltä on saatu myös sähkö Lyhtyjen Yöhön. Kiitos.

Pirkkolan omakotiyhdistys ilmoittautui mukaan 12.12. paikalliseen kehittämissuunnitteluun yhdessä Maunulan ja Pakilan seurojen kanssa. Varsinainen toiminta alkaa keväällä 2014.

Hallitus kokoontui 10 kertaa mukavassa ilmapiirissä jäsentensä kodeissa.

Hallituksessa ovat olleet Lasse Oila (pj.), Paula Jaakkola (rahastonhoitaja, e), Annukka Lampi (siht.), Cleo Mustonen, Lisa Ressler-Gabrielsson, Martti Passi (e), Marko Manninen, Ville Pilviö, Kati Panelius (varapj., e), Karl Sinkkonen (e), Silja Mentula (e) ja Tapani Oksanen. (e) erovuoroinen 2014 vuosikokouksessa