Toimintakertomus 2014

Pirkkolan Omakotiyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2014

Hallituksen tavoitteena on kuluneena vuonna ollut lisätä alueemme yhteisöllisyyttä ja miellyttävää keskinäistä kanssakäymistä yhteisin tilaisuuksin ja tapahtumin. Erityisesti panostettiin lapsille järjestettyyn ohjelmaan. Yhdistyksen toimintavuosi oli sen 73., ja asukkaita alueella oli hieman yli 500. Vuosikokous oli 5.3.2014 Seuriksella, ja puheenjohtajana toimi Markku Ylhäinen. Vuosikokouksen jälkeen aluearkkitehti Sari Ruotsalainen piti mielenkiintoisen esityksen alueellamme ja lähiseuduilla tapahtuvista muutoksista.

Talven lumisimpana päivänä, 2.2., järjestettiin Pirkkolan urheilupuistossa talvirieha. Runsas joukko pirkkolalaisia osallistui kukin omalla tavallaan riehaan. Liikunnan jälkeen tarjolla oli nuotiolla paistettua makkaraa mehun kera. Mukana oli ilahduttavasti lapsia.

Puropuiston talkoot järjestettiin ti 6.5. Paikalla oli runsaasti pirkkolalaisia ja työ sujui mallikkaasti. Puropuisto siistiytyi. Kaupunki oli toimittanut lavan leikkipuiston reunalle, ja sinne vietiin kottikärryillä ja pressuilla roskat. Talkooväelle tarjottiin kahvia, leivonnaisia, grillimakkaraa ja virvokkeita.

Roskalavat tuotiin Pirjontielle la 17.5. aamulla ja vietiin samana iltana pois. Lavoja oli kolme. Käytössä oli suurikokoinen hakettaja, joka toimi erinomaisesti. Paikalla oli koko ajan vähintään kaksi hallituksen jäsentä päivystämässä ja keskustelemassa asukkaiden kanssa. Tempaus ja yhdistyksen toiminta muutenkin sai mukavasti kiitosta asukkailta. Lisäksi saatiin hyviä vinkkejä tuleviin tapahtumiin. Lavoille saatiin mahtumaan hurja määrä jätettä.

Kevätkirppis järjestettiin aurinkoisena sunnuntaina 18.5. Tapahtuma keskittyi entisen Elannon aukiolle sekä Petaksentielle ja -kujalle. Uutena ajatuksena tuli esiin mahdollisuus laajentaa myyntialuetta Pirjontietä ylöspäin. Tapahtuma onnistui melko hyvin, ja sille toivottiin jatkoa tulevinakin vuosina.

Heti koulujen alettua, to 14.8. oli vuorossa lasten yleisurheilutapahtuma Pirkkolan urheilupuistossa. Idea kisojen järjestämiseen saatiin Esko Vierikon lapsenlapselta. Yli 30 innokasta lasta osallistui kolmiotteluun lukuisten mittamiesten ja ajanottajien sekä laajan tukijoukon kannustaessa kentällä. Tilaisuus onnistui erinomaisesti, ja jatkoa luvattiin seuraavaksi vuodeksi.

Vuodesta 2007 lähtien toteutettu Lyhtyjen Yö pidettiin lauantai-illalla 23.8. Puropuistossa. Aiemmin päivällä Sampo-teatteri piti nukketeatteriesityksen ”Kolme pientä porsasta” Puropuistossa. Vaikka päivä oli sateinen, niin nukketeatteriesityksen kuin illan juhlankin aikana sää suosi. Nukketeatteriesitys onnistui erinomaisesti, ja yleisö seurasi sitä herkeämättä ja haltioituneena. Hallitus sai kiitoksia tällaisen koko perheen tilaisuuden järjestämisestä. Illan Lyhtyjen yöhön saapui jälleen runsaasti pirkkolalaisia. Tilaisuuden järjestelyt onnistuivat hienosti ja tarjoilut olivat erinomaisia. Onneksi varmuuden vuoksi pystytetyt pressukatokset osoittautuivat tarpeettomiksi. Musiikista vastasi perinteisesti Nuottikriisi sekä uutuutena nuorten muusikkojen joukko. Tilaisuus oli erinomaisen onnistunut, ja kaikki ikäryhmät ja monta sukupolvea oli edustettuna.

Pirkkolan perinteinen syksyinen katukirppis oli sunnuntaina 30.8. Paikalla oli runsaasti myyjiä, ja kirppisalueen laajentaminen Pirjontielle näytti onnistuneen. Erityisesti ihailtiin nuorten tekemiä ruokaherkkuja ja viiniköynnöstaimien myyntiä. Kiitokset kaikille osallistujille ja kirppismainosten jakajille.

Vuoden viimeinen tapahtuma oli Pirkkolan pikkujoulut, jotka järjestettiin pe 21.11.. Paikkana oli Maunulan puolella oleva Saunabaari, koska Lampuotilantien seurakuntatalo eli Seuris ei enää ollut käytettävissä. Paikalle saapui hieman aiempia vuosi pienempi osallistujajoukko, mitä saattoi selittää paikan vaihtuminen Saunabaariksi. Ilahduttavaa sen sijaan oli se, että paikalla oli runsaasti lapsiperheitä. Ulkona oli talvinen lumisade ja sisällä mukava jouluinen tunnelma. Puheenjohtaja Lasse Oila toivotti asukkaat tervetulleiksi ja kiitti vuodesta. Ohjelmaan kuului upeaa lapsiyhtyeen ja -kuoron musisointia, eko-ongintaa, herkkukoriarvontaa ja yhteislaulua. Lisäksi Sara Karjalainen esitti taustamusiikkia. Joulupukki vieraili myös paikalla ja jakoi lapsille lahjapusseja. Illan kruunasi upea jouluinen ateria. Tila koristeltiin joulun väreihin, tarjoiluista ja tilaisuuden ilmapiiristä saatiin mukavia kiitoksia, joten pikkujoulut järjestetään taas seuraavanakin vuonna. Toivottavasti tällöin pirkkolalaiset löytävät tiensä paremmin Saunabaariin.

Omakotiyhdistyksen mediana toimi Pirkkolan Sanomat, omat kotisivut sekä facebook-sivut. Lehden sisällöstä ja toimittamisesta vastasi lähinnä Silja Mentula apunaan mm. ”Puutarhapirkko” eli Catharine Hansten, puheenjohtaja Lasse Oila ja muut hallituksen jäsenet. Lehti jaettiin talkoovoimin hallituksen jäsenten ja Leena Vierikon toimesta tiekunnittain kaikkiin talouksiin yhteensä 217 kpl. Osa asukkaista ja muista kiinnostuneista seurasi sanomia myös yhdistyksen kotisivuilta. Lehti ilmestyi kuusi kertaa.

Sanomien osoite on pirkkola.helsinki@gmail.com. Yhdistyksen omat kotisivut toimivat Helkan sivuston alla osoitteessa www.kaupunginosat.net/pirkkola ja facebook-osoite on www.facebook.com/PirkkolanOmakotitaloyhdistys

Ville Pilviö toimi yhdistyksen mediavastaavana ja yhteyshenkilönä Helkaan, uudisti kotisivuja mm. parantamalla ulkoasua ja toimivuutta sekä käynnisti facebook-sivut.

Vuonna 2011 julkaistua Pirkkolan 70-vuotishistoriikkia ”Koti Pirkkolassa” myytiin vielä jonkin verran yhdistyksen tapahtumissa, ja myös hallituksen jäsenet myivät niitä. Historiikkien hinta oli 20 euroa.

Lipun salkoon Puropuistossa on liputuspäivinä nostanut Elias Taitto, häneltä on saatu myös sähkö Lyhtyjen Yöhön. Kiitos.

Vuoden 2013 lopulla Pirkkolan omakotiyhdistys ilmoittautui mukaan paikalliseen kehittämissuunnitteluun, ns. Kehrä-hankkeeseen, yhdessä Maunulan ja Pakilan seurojen kanssa. Varsinainen toiminnan aloittanut kokous oli 11.2.2014. Muutama hallituksen jäsen ja Esko Vierikko ovat osallistuneet erinäisiin Kehrätilaisuuksiin. Pitkin vuotta hallituksen kokouksissa etsittiin uusia mahdollisuuksia ja toimintaa Seurikselle, sen jälkeen kun oli käynyt ilmi, että seurakuntayhtymä tullee luopumaan Seuriksen vuokraoikeudesta. Keväällä Lisa Ressler-Gabrielsson yhdessä Heikki Pirhosen kanssa osallistui seurakuntayhtymän ja kaupungin välisiin neuvotteluihin Seuriksen tilanteesta. Seurakuntayhtymä päätti luopua Seuriksen vuokraoikeudesta, ja syksyllä Seuris oli myytävänä. Loppukeväästä Seurikselle tehtiin kuntokartoitus, ja osoittautui, että talon remonttikustannukset ovat suuruusluokka 600 000–1 000 000 € ja vuosittaiset käyttökustannukset 33 000–39 000 €. Ville Pilviö ja Lasse Oila naapureineen käynnistivät pirkkolalaisten vuoden yhteisen kunnostusprojektin: tonttien vesi- ja viemäriliittymien uusinnan. Mukaan liittyi kymmeniä taloja, jolloin hinta-arvot saatiin kohtuullisiksi. Hanketta ei saatu kaikilta osin valmiiksi vuoden aikana, joten työt jatkuvat keväällä 2015.

Hallitus kokoontui 9 kertaa mukavassa ilmapiirissä jäsentensä kodeissa.

Hallituksessa ovat olleet Lasse Oila (pj.), Paula Jaakkola (rahastonhoitaja), Anna-Maija (Annukka) Lampi (siht.,e), Cleo Mustonen (e), Lisa Ressler-Gabrielsson (varapj., e), Martti Passi, Marko Manninen (e), Ville Pilviö (e), Kati Panelius, Silja Mentula, Tapani Oksanen, Hanna Arvela-Sarén ja Annaleena Soult.

(e) erovuoroinen 2015 vuosikokouksessa