Pirkkolan omakotiyhdistys mukana Helsingin kaupunginmuseon Adoptoi Monumentti –toiminnassa.

Yhdistyksen vuosikokous 2019 päätti, että yhdistys adoptoi Plotin vieressä olevan I maailmansodan aikaisen linnoituksen (tukikohta XXII). Adoptio eli kummiksi ryhtyminen ei edellytä taloudellisia sitoumuksia. Vuosikokous valtuutti yhdistyksen hallituksen ryhtymään toimenpiteisiin.

Käytännössä tarkoitus on ryhtyä kunnostamaan aluetta kaupunginmuseon ohjeiden mukaisesti: ”Hoitotoimien tavoitteena on pitää muinaisjäännös ja sen ympäristö puhtaana roskista. Tavoitteena on myös estää maatuvan jätteen ja lahopuun kertymistä rakenteisiin poistamalla sitä säännöllisesti. Kun kohde on saatu siistittyä roskista ja lahopuusta, niin linnoitteen rakenteista voi alkaa pikkuhiljaa raivata lehtipuiden vesakkoa ja alle ranteen paksuista puustoa, jotta humusta kertyisi vähemmän. Vesakko ja taimet katkaistaan läheltä maan tai rakenteen pintaa mekaanisesti oksa- tai voimasaksilla tai sahalla.

Linnoitteen rakenteita ja ympäristöä raivataan myös matalammasta kasvillisuudesta, kuten liiallisista vadelmapensaista ja saniaiskasvustosta, jota on runsaasti haudoissa. Rakenteiden turpeisiin ja sammaleisiin ei kajota. Korkeaa ruohovartista kasvillisuutta voi myös poistaa esim. niittämällä säännöllisesti ja viemällä jäte pois kohteelta. Tavoitteena on rakenteiden siisteys, parempi havaittavuus, saavutettavuus sekä niiden säilymisen turvaaminen. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena voi olla kohteen ympäristön maiseman avartaminen, jotta se olisi helposti tarkasteltava ja turvallinen alueella liikkuville.

Kohde on näyttävä siivottuna ja siihen on helppo tulla tutustumaan. Se olisi myös oiva opetuskohde.” Omia Pirkkolan tavoitteitakin voi olla. Esim. pirkkolalaisten Plotin alueen muistojen tallentaminen.

Mukana Plotin linnoituksen adoptiotoiminnassa kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Kaj Lyytiseen. Puh. 0503220944 /s-posti. kaj.lyytinen@saunalahti.fi. Ensimmäinen tapaaminen on Puropuistotalkoiden yhteydessä 7.5..