Toimintakertomus 2019

Pirkkolan Omakotiyhdistys ry                                     Toimintakertomus vuodelta 2019

Vuonna 1941 perustetulle yhdistykselle se oli sen 78. toimintavuosi. Tavoitteena oli edellisvuosien tapaan lisätä alueemme yhteisöllisyyttä ja luoda erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia niin aikuisille kuin lapsillekin  keskinäisen kanssakäymisen ylläpitämiseksi. Osayleiskaavan tilanne ja Raide-Jokerin mukanaan tuomat putkien siirrot ja muut kaivuutyöt erilaisine liikennejärjestelyineen, puiden kaatamisineen ja tonteille aiiheutetuille muutoksille erityisesti Pirjontien ja Pirkkolantien varrella on ollut voimia kuluttavaa niin asukkaille kuin yhdistyksellemmekin.

Vuoden 2018 lopussa tiedotetusta Pirjontien ja Pirkkolantien putkien siirtotöistä työt alkoivat helmi-maaliskuussa ja jatkui koko vuoden, Pirjontien tonttien aidat kaadettiin ja loppuvuodesta myös Pirkkolantieltä. Liikenne katkaistiin välillä Pakilantie Metsäpurontien risteys Pirkkolantiellä ja liikenne ohjattiin kiertämään Maunulan Metsäpurontien kautta.  Tonteilleajo Pirjontiellä aukiolle asti sallittiin, Pirkkolantien varressa oleville tonteille samoin kuin muille kaduille ajettiin Petaksentien tai Papinmäentien kautta. Jos hyvin käy putkien siirto valmistuu syksyllä 2020.

Pirkkolaan laaditun uuden osayleiskaavan tilanne

4.10. 2017 tekemämme valitus hallinto-oikeuteen koskien ns. Elannon tontille rakennettavaa viisikerroksista taloa käsiteltiin ja saimme päätöksen, jonka mukaan kaava on lainvastainen ja asemakaavan muutos tältä osin kumottava. Kaupunki sai valitusluvan kyseiseen päätökseen. Annoimme siihen KHO:lle selityksen, jonka mukaan hallinto-oikeuden päätös on oikea eikä sitä ole syytä muuttaa. Korkein hallinto-oikeus järjesti poikkeuksellisesti asiaan liittyvän katselmuksen 4.9 klo 10, jossa läsnä 5 KHO:n oikeusneuvosta, esittelijäneuvos ja projektipäällikkö, kaupungilta 3 (mm. aluearkkitehti Ann Charlotta Roberts ja liikennesuunnittelija Kari Tenkanen) ja yhdistyksestämme puheenjohtaja Kaj Lyytinen, sihteeri Lisa Ressler-Gabrielsson, arkkitehtuurin professori emeritus Osmo Lappo sekä Maija Hakasen edustajana Yrjö Hakanen. Mutta KHO oli toista mieltä ja lähes kaupungin sanoin perusteli päätöksensä kirjeessään 4.11.2019  ja totesi muutoksen ja rakentamisen olevan täysin lainmukainen. Eli talo rakennetaan osittain Elannon aukion päälle ja Pirjontien julkinen liikenne aukiolta eteenpäin Pirjontielle katkaistaan.

Asiasta ei voi enää valittaa, joten olemme voimattomia ja pettyneitä sekä ihmeissämme, miten samoilla perusteilla ja lakikohdilla päätökset eri oikeusasteissa voivat olla niin vastakkaisia!

Vuoden aikana Pohjoisen alueen yhdistykset kokoontuivat Pakila-Seuran puheenjohtajan Erja Vuorion johdolla käsittelemään yhteisiä asioita. Erja Vuorio valittiin keväällä alueen edustajaksi Helsingin kaupunginosayhdistykseen (Helka). Kokoontumisia oli noin joka toinen kuukausi. Yhteisinä asioina mainittakoon 5.11.2019  ”Koettiin kaupungin menettely pohjoisten kaupunginosien aluesuunnitelmien käsittelemiseksi täysin riittämättömäksi tavalla, jolla se aiotaan toteuttaa 21.11. tilaisuudessa.”  Päätettiin laatia asiasta pohjoisten kaupunginosien yhteinen kannanotto Helsingin johtaville virkamiehille läsnäolleiden nimissä. Kannanotto toimitettiin myös eri poliittisten ryhmien edustajille. Tammikuun 2020 28. mennessä ei vastauksia ole kuulunut.

Vuosi oli vilkas kaikkine tapahtumineen.

Toimintavuoden avaus oli Talvirieha Puropuistossa su 10.2. Vaikka vettä satoi, puistoon kokoontui 35 innokasta liikkujaa, makkarat, hodarit, mehu ja laskiaispullat maistuivat.

Vuosikokous pidettiin Saunabaarissa ke 13.3.2019, hallituksen kokoonpano kertomuksen lopussa. Kokouksen esityksenä oli myös Adoptoi Monumentti -hanke. Kokous päätti adoptoida Plotin vieressä olevan I maailmansodan aikaisen linnoituksen (tukikohta XXII). Adoptio eli kummiksi ryhtyminen ei edellytä taloudellisa sitoumuksia, talkootyötä kuitenkin. Kaj Lyytinen on toiminut yhdistyksen Adoptoi Monumentti -vastavana. Katso erillinen raportti.

Puropuiston talkoissa ti 7.5 siivottiin koko puronvarren alue siistiksi. Kaupunki toimitti lavan ja jätesäkkejä Pirjontien varteen, asukkaat toivat kottikärryjä, pressuja ja haravat. Talkoolaisille tarjottiin pullakahvit ja virvokkeita. Paikalle oli kutsuttu myös Pohjois-Helsingin stadiluotsi Ella Tanskanen, joka oli ihmeissään pirkkolalaisten aktiivisuudesta. Hän kuunteli myös toiveita koripallokorista, joka sitten saatiinkin myöhemmin Pirkkolan tekonurmen viereen. Kutsuimme hänet myös Lyhtyjen Yöhön.

Petankki alkoi Puropuistossa 8.5 keskiviikkoisin, mutta siirtyi myöhemmin Pirkkolan urheilupuiston pulkkamäen juurelle Raide-Jokerin ja putkitöiden tieltä.

Jätelavatempaus oli la 18.5, kaikkiaan 4 lavaa, kun uutena otettiin metalli entisten puun, maatuvan ja sekajätteen lisäksi. Haketta syntyi kunnon hakettajalla, kaikki kulkeutui säkeissä Pirkkolan pihoille. Hallituksen jäsenet päivystivät pareittain, osoitetietoja päivitettiin ja vaihdettiin kuulumisia  ja kommentteja toiminnastamme.

Katukirppis su 19.5 Pirjontiellä (ei aukiolla). Kävijöitä ja myyjiä vähemmän kuin tavallisesti, aloitetut putkityöt verottivat. Uutuutena taimienvaihtopiste, joka pyritään toteuttamaan seuraavanakin vuonna.

Lasten urheilutapahtuma Pirkkolan kentällä to 23.5., lajeina pallonheitto, juoksu 50m ja pituushyppy. Sarjat alle 7 vuotiaat, 7-9 ja yli 10.  Osallistujia hieman vähemmän kuin aiemmin, hieman alle 20, kaikille mitali, mehua ja keksejä.

Vuonna 2007 alkunsa saanut Lyhtyjen Yö la 24.8 kokosi ennätyksellisen suuren joukon nauttimaan yhdessäolosta, hyvästä musiikista, josta vastasivat Pirkkolan oma lastenorkesteri Salmiakki, Nuottikriisi sekä Sirkka Keiski ja Silver Sound. Alussa lapsia ihastutti taikuri Klabbis.

Ja kuten aina, ruoka maistui ulkona samoin kuin hyvät kakkukahvit. Tilaisuus pidettiin leikkipuistossa työmaan aitojen vieressä puolta pienemmässä tilassa, mutta kaikki toimi loistavasti ja tunnelma oli mukavan tiivis.

Syyskirppis su 1.9 siirrettiin uuteen paikkaan Papinmäentien ja Pirjontien väliseen puistoon puron varteen. Muutos osoittautui todella loistavaksi, myyjiä oli runsaasti samoin kuin ostajia, viuluveljekset soittivat ja oli iloinen meininki koko hommassa. Päätettiin pitää kirppikset siinä paikassa jatkossakin ainakin toistaiseksi.

Pirkkolan pikkujoulu toteutettiin Pakinkylän VPK:lla 23.11. Tila koristeltiin jouluisin värein, musiikista huolehti ”Viuluveljet”, Salmiakki ja Sirkka Keiski ja Silver Sound. Pirkkolan keijukerho toi joulutervehdyksen ja lasten odotus täyttyi joulupukin saapumiseen. Menu oli maittava ja ihmisillä iloinen mieli. Arpajaisetkin pidettiin.

Valtakunnalliseen Avoimet puutarhat – teemapäivään su 7.7 osallistui 7 kaunista puutarhaa: Palapelipuutarha (Papinmäentie 42), Pirkkolan piha (Pirjontie 11), Leenan puutarha (Pirjontie 30), Monican puutarha (Papinmäentie 6), Paratiisin hedelmien tarha (Viidenrajantie 7), Pirkkolan puolivilli piha (Viidenrajantie 17) ja Sinitintin piha (Viidenrajantie 3). Kävijöitä arviolta 200 – 300 puutarhaa kohti.

Puutarhatapahtumat toivat yhteen pirkkolalaisia ja sen tuloksena perustettiin Pirkkolan puutarhakerho 12.4, joka lähti hyvin liikkeelle. Kokouksista ilmoitettiin sanomissa. Mukaan voi liittyä kaikki puutarhanhoidosta ja kasveista kiinnostuneet.

Asian tiimoilta pidettiin Catharina Hansténin toimesta luento 8.10  ”Ekologisuus puutarhan-hoidossa” ja keskustelutilaisuus, paikkana Maunulan Mediapaja.

Joulukuussa kannustimme asukkaitamme luomaan joulutunnelmaa alueellemme ja julistimme Pirkkolan kaunein joulukatu -kilpailun. Äänestyksen voitti Viidenrajantie, siitä onnittelut, Kangastie menestyi myös hyvin. Jouluiset valot ilahduttivat kaikilla kaduilla.

Yhdistys oli myös aktiivinen musiikkitapahtumien osalta, joukossamme on osaajia. Organisoimme 4 eri konserttia, liput möi Lippu.fi Maunula-talon Metsäpurosaliin:

5.4     Pave ja Vihtori Maijanen

13.9   Timo Tuomisen Jacques Brel konsertti

15.10 Jonna Tervonmaa & Jussi Jaakonaho sähköduo

5.12   Edu Kettunen ja Mika Kuokkanen Duo

Maunula-talon kahdessa suunnitteluryhmässä toimii Pirkkolasta myös hallituksessamme oleva Jari Halenius.

Lokakuussa meidät tavoitti surusanoma pitkäaikaisen puheenjohtajamme Sirkku Hansténin poismenosta.  7.12 puheenjohtaja ja sihteeri osallistuivat siunaustilaisuuteen Hyvän Paimenen kirkossa ja muistotilaisuuteen Memory-salissa Malmilla.

Alueemme mediana toimii Pirkkolan sanomat, omat kotisivut sekä facebook-sivut. Lehden sisällöstä sovitaan hallituksessa ja toimittamisen on hoitanut Sanna Heino. Lehti ilmestyi 7 (?)

kertaa ja jaettiin talkoovoimin hallituksen jäsenten ja Leena Vierikon toimesta tiekunnittain kaikkiin talouksiin yhteensä 217 kpl. Sanomien osoite on pirkkola.helsinki@gmail.com. Facebookia käytettiin runsaasti myös  tiedotukseen,osoite on www.facebook.com/PirkkolanOmakotiyhdistys.

Omat kotisivumme toimivat Helkan sivustolla www.kaupunginosat.net/pirkkola. Riina Malhotra ja kumppanit huolehtivat facebookin tiedottamisesta, Kaj Lyytinen on ollut kotisivujen vastaava ja yhteyshenkilö Helkaan.

Suomen lippu liehuu liputuspäivina salossamme Elias Taiton ansiosta, häneltä olemme saaneet myös sähkön Lyhtyjen Yöhön. Kiitos.

Hallitus kokoontui 8 kertaa mukavassa ja rennossa ilmapiirissä Saunabaarissa, Mediapajassa ja puheenjohtajan kotona ja välillä oltiin ihan pihalla. Hallituksessa olivat Kaj Lyytinen (pj.), Lasse Oila (varapj.), Krista Manninen (taloudenhoitaja), Lisa Ressler-Gabrielsson (siht.), Kati Panelius, Jari Halenius, Annaleena Soult, Riina Malhotra, Markku Sipi, Sanna Heino, Marko Manninen, Göran Lindbäck.

Erovuorossa 2 vuoden hallitustyöskentelyn jälkeen ovat Kati Panelius, Annaleena Soult, Markku Sipi, Riina Malhotra, Lisa Ressler-Gabrielsson, Krista Manninen sekä Jari Halenius.

Toiminnantarkastajina toimivat Juha Uuksulainen ja Juha Virtanen.