Toimintakertomus 2022

Vuosi 2022 oli vielä koronavuosi, vaikka kuinka olisimme toivoneet jo normaaleja aikoja. Mutta taudin kanssa piti elää, olla varovainen ja huomaavainen toisia ihmisiä kohtaan. Mutta Pirkkolassa tautista aikaa oli ja on helpompi elää kuin jossain muualla; onhan meillä luonto lähellä ja tilaa pihoissamme touhuta. Eikä korona ollut tarpeeksi suuri riesa, mielemme pahoitti sota. Se loi jotenkin synkän varjon kaiken ylle. Mutta pirkkolalaiset, me emme lannistu. Kovat ajat jotenkin vielä lähensivät pirkkolalaisia.

Vuoden aikana järjestimme perinteisiä tapahtumia ja vähän jotain uuttakin. Osanottajia oli paljon, yhteisöllisyys oikein kukoisti. Ja mikä hienoa, Pirkkolaan on muuttanut uutta väkeä ja lapsia on paljon. Vuosi 2022 oli Pirkkolan omakotiyhdistyksen 81. toimintavuosia, hurraa!

Jätelavatempaus ja kevätkirppis

Juhlia ja iloita voi niin monella tavalla. Pirkkolalaiset pitävät hauskaa ja touhuavat yhdessä, eikä siihen tarvita valkoisia pöytäliinoja tai muuta hienoa. Jätelavatempaus on yhtä juhlaa. Toukokuun 14. päivä ilma oli hyvä ja väkeä jätelavojen ympärillä riitti. Nurkissa ja piiloissa olleet roskat kärrättiin siirtolavoille. Ja toisella kädellä vietiin kotiin toisen hylkäämiä aarteita. Lavat täyttyivät nopeasti, ja niitä piti välillä käydä tyhjentämässä.

Roskat lajiteltiin, ja sitä hommaa pitää vielä kehittää. Ei ollut ihan helppo tietää, mikä roska kuuluu millekin siirtolavalle, vaikka kyllä meillä ohjeetkin oli.

Puropuiston reunassa oli perinteinen haketinpiste. Risuista ja yms. saatiin paljon haketta, jota vietiin kotipuutarhaan. Hienoa kierrätystä!

Ennen jätelavatempausta hallituksen väki teki pikasiivouksen Puropuistossa. Roskat kasattiin yhteen kohtaan ja aikomus oli laittaa roskat ja risut siirtolavoille, mutta kaupungin porukat olivatkin vieneet ne pyytämättä pois, kiitos siitä!

Sunnuntaina 15.5. Puropuistossa ja Pirjontien reunoilla pidettiin perinteinen kevätkirppis. Ja väkeä oli liikkeellä ostohousut jalassa todella paljon. Lasten vaatteet, kengät, lelut, kirjat vaihtoivat omistajaa hienosti. Kauppa käy, kun hinta on sopivat! Puutarhakerholla oli oma pöytä, josta taimet pääsivät uusiin koteihin ja puutarhoihin.

Petanqueta ja olympialaisia

Pirkkolalaiset pelasivat itseohjautuvasti petanqueta urheilukentän päädyssä kerran viikossa. Lapsille pidimme olympialaiset urheilukentällä toukokuun 31. päivä. Osanottajia oli ilahduttavan paljon, joukossa pikkuisiakin, todella innokkaita juoksijoita ja hyppääjiä. Palkinnot jaettiin Lyhtyjen yössä elokuussa suurten suosionosoitusten kera.

Vuosikokous

Viime vuonna eli 2021 vuosikokous pidettiin koronan takia ulkona Puropuiston leikkikentällä. Vettä satoi, osallistujia oli vähän, mutta lainvoimaisuuden kannalta tarpeeksi. Vuonna 2022 meillä oli parempi onni, ja kokous pidettiin sisällä Pakin VPK-talossa 4. huhtikuuta. Osallistujia oli ilahduttavan runsaasti ja kokous oli lainvoimainen. Kokouksen aluksi Janne Käpylehto Solarvoimasta piti esitelmän aurinkopaneeleista. Aihe kiinnosti kovasti pirkkolalaisia, ja aika monen talon katolle onkin ilmaantunut paneeleita.

Omakotiyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Tarja Salo. Hallituksen jäseniksi toimikaudeksi 2022–2023 valittiin Riina Malhotra, Kati Panelius, Jussi Ruotsalainen, Mari-Maija Shallo, Annaleena Soult ja Heidi Granlund. Hallituksessa jatkoivat kaudelle 2022 Marko Manninen, Sanna Heino, Topi Kuustie, Lasse Oila, Göran Lindbäck ja Kaj Lyytinen.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Esko Vierikko ja Heikki Koivikko, varalle Leena Valanne ja Pirjo Halla. Sanna Heino toimii yhdistyksen varainhoitajana.

Lyhtyjen yö

Hienon kesän loppupuolella kokoonnuimme Puropuistoon, jossa vietettiin Lyhtyjen yötä 20. elokuuta. Väkeä oli paljon, taisi olla enemmän kuin koskaan ennen. Puistossa oli kymmeniä lapsia, jotka keksivät tekemistä ihan itse. Lapsille oli tietysti myös järjestettyä ohjelmaa eli poniratsastusta, Salmiakin laulua ja hauska pelle. Juhlaväkeä viihdytti tuttu Nuottikriisi ja uusi tuttavuus, taitava Lauri Schreck. Lisan herkut maistuivat kaikille ja Euron baarissa riitti väkeä. Ilta tummeni ja tunnelma tiivistyi. Omalla porukalla juhlat koottiin ja purettiin!

Syyskirppis

Perinteinen syyskirppis oli sunnuntaina syyskuun 4. päivä. Väkeä oli paljon liikkeellä, joukossa muitakin ostajia kuin pirkkolalaisia.

Pikkujoulut

Pirkkolalaisten pikkujoulut pidettiin marraskuun 26. päivä uudessa paikassa eli Nukketeatteritalossa Lepolantiellä Pakilassa. Porukalla loihdimme juhlapaikasta jouluisen ja viihtyisän. Koska juhlia on korona-aikana ollut aika vähän, nyt tautitilanteen vähän rauhoituttua, suuri joukko pirkkolalaisia tuli pikkujouluihin. Aina yhtä hyvä Salmiakki esiintyi ja sitten näimme nukketeatteria, kun Herra Stark esiintyi. Yleisö tykkäsi kovasti esiintyjistä, ja tunnelma oli iloinen. Ruoka oli katettu ja vieraat pääsivät syömään Lisan tekemiä jouluruokia. Kun maha oli täynnä, tuli pitkään odotettu kunniavieras eli joulupukki.

Pikkujouluissa oli myös yksi ns. virallinen osa, kun Pirkkolasta poismuuttava Jari ja puolisonsa Irina kukitettiin. Jari palkittiin kunniapirkkolalaisena. Pikkujoulupaikka oli niin kiva, että päätimme pitää pikkujoulut siellä myös jouluna 2023.

Jouluperinteet

Varsinaisia jouluperinteitä ei vuonna 2022 toteutettu, koska mm. sähkö oli kallista. Mutta jokainen oli koristellut talonsa ja pihansa oman makunsa ja tahtonsa mukaan. Jäälinnaa ei edes yritetty rakentaa, koska ei ollut lunta eikä tarpeeksi pakkasta. Joulukuun 18. päivä loimme uuden perinteen eli glögikulkueen, joka päättyi Puropuistoon.

Pirkkolan Sanomat

Annaleena Soult toimitti Pikkolan Sanomia, ja ne ilmestyivät seitsemän kertaa. Sanomissa oli ajankohtaisia asioita, ja niitä oli nyt myös Pirkkola-Britas Facebookissa. Facesta onkin tullut nopea ja kätevä tiedonvälitys paikka.

Pirkkolan puutarhakerho

Pirkkolassa on paljon innokkaita kotipuutarhureita. Kerho kokoontui vuonna 2022 yhdeksän kertaa Pirkkolan puutarhoissa. Kaunista katseltavaa oli paljon, ja kerholaiset saivat paljon hyviä vinkkejä. Taimia vaihdettiin ja kokemuksia jaettiin. Avoimet puutarhat -päivässä 7.8. Pirkkolassa oli avoinna kuusi puutarhaa ja Lisan pop up -kahvila. Kävijöitä puutarhoissa ja kahvilassa oli yli toistasataa.

Raide-Jokeri

Pirkkolan kohdalla Raide-Jokerin rakentaminen edistyi hyvin, eikä pahempia meluhaittoja enää ollut. Odotamme innolla, että pääsemme ratikan kyytiin syksyllä 2023.

Kerrostalo Pirkkolan rajalle

Pirkkolalaisten mieltä on pahoittanut ns. Elannon tontille nouseva kerrostalo. Siinä se on noussut pala palalta, melua on riittänyt. Talo ei sovi monen mielestä siihen paikkaan, mutta siihen se nousee.