Koti Blogi

Kaupunkipyörät tulevat vihdoin Pitäjänmäellekin

 

Kaupunkipyörät ovat ensi kesäksi tulossa myös Pitäjänmäelle. Tästä alta löytyy linkki HSL:n sivulle, josta aukeaa myös kartta mistä näkee minne ne fillarit sijoittuvat.

Supersuositut kaupunkipyörät laajenevat tänä kesänä itään ja pohjoiseen – katso uudet asemapaikat kartalta

Vaikea kuvitella Pitäjänmäkeä ilman ’muistipiiriä’ – tässä kevään ohjelma

Vaikea kuvitella Pitäjänmäkeä ilman sen ’muistipiiriä’ mutta siltä vain näyttää että tämä kevät jää sen viimeiseksi kaudeksi. Tämä avoin ryhmä on tehnyt paljon töitä kaupunginosamme ja sen kautta koko Helsingin lähimenneisyyden kuvaamiseksi. Omat lapsuuden ja nuoruuden ajan muistot ovat olleet aineistona tälle pääosin ikäihmisistä koostuvalle avoimelle ryhmälle. On mukana kyllä nuorempiakin! Kuvassamme muistipiirin vetäjä Leena-Maija Tuominen hakee Pitäjänmäen kävelykierroksella kesällä 2018 vastausta saamaansa kysymykseen, Jussi-Petteri Lapin ja muiden seuratessa tarkkaavaisina.
Näin kertoo muistipiiri itse, tutustumisen arvoisilla internetsivuillaan www.pitajanmakimuistelee.com :- Kerran kuukaudessa syksystä 2004 lähtien Pitäjänmäen kirjastolla on rikottu sääntöä: kirjastossa pitää käyttäytyä hillitysti ja puhua vain hiljaisella äänellä. Meteli tulee kirjaston kokoushuoneesta, jonne on ahtautunut yli kolmekymmentä eläkeikäistä miestä ja naista. Koolla on Pitäjänmäen Muistipiiri muistelemassa elämänmenoa Pitäjänmäellä 1930-luvulta lähtien.- Keskustelu polveilee kiivaana kun pohditaan miten monta kertaa viikossa pystyi Pitäjänmäellä tai lähistöllä käymään tansseissa, kuka oli vanhan kansakoulun paras opettaja, miten junalla ja bussilla tultiin pommilla kaupungista = Helsingin keskustasta kotiin tai mistä hankittiin sota-aikana vaatteet ja millaista ruokaa silloin syötiin.
Ja vielä siis ehtii mukaan, Kevään ohjelma alkaa tiistaina 29 tammikuuta klo 18 kirjastolla ja silloin keskustellaan paperinkeräyksestä. Meille ei-ihan-nuorille ovat keräyspisteestä saadut paperisetelit vielä hyvässä muistissa, ne joita voitiin sitten vaihtaa vaikkapa alpakkalusikoihin tai jopa rannekelloon jos oli todella kasvattanut tätä paperivuorta.
Tässä onkin sitten kevään ohjelma – niin ja toivottavasti saamme kehitettyä sopivan ja toimivan jatkon tälle muistipiiritoiminnalle jos se nyt sitten todella päättyy tähän kevääseen. Eli asiaan palataan! JF
TIISTAINA 29.1.2019 KLO 18 – KERÄTTIIN PAPERIA JA MUUTAKIN
TIISTAINA 19.2.2019 KLO 18 – PITÄJÄNMÄEN KYLÄHULLUT
TIISTAINA 26.3.2019 KLO 18 – LEIKITTIIN SISÄLLÄ JA ULKONA
HUHTIKUUSSA YHTEINEN ILLANVIETTO – AIKA JA PAIKKA MYÖHEMMIN
TORSTAINA 23.5.2019 KLO 18 – MUISTOJEN ILTA – PITÄJÄNMÄEN KIRKKO 60 VUOTTA. ONKO KIRKKO SINUN TAI LÄHEISESI KASTE-, RIPPI- TAI VIHKIKIRKKO. TULE KERTOMAAN MUISTOISTASI, JOTKA LIITTYVÄT KIRKKOON.

Uskomattoman aktiivinen ryhmä: Pitäjänmäen-Konalan ikäihmisten korttelikerhon kevään ohjelma

Uskomattoman aktiivinen tämä Pitäjänmäen-Konalan ikäihmisten korttelikerho. Tässä kevään hieno ohjelma tiedoksi – ja kyllä sinne kannattaa mennä mukaan. Pitäjänmäki-seura tekee korttelikerhon kanssa yhteistyötä ja tukee sen toimintaa mahdollisuuksiensa mukaan.

Kuvassa etualalla puheenjohtaja Kaija Hömppi

KEVÄÄN OHJELMA: PIT-KO PITÄJÄNMÄEN – KONALAN IKÄIHMISET ry

KORTTELIKERHO keskiviikkoisin klo 11-12 esitelmä, avaus+info klo 10.50 – LEIKKIPUISTO VÄHÄTUVALLA, os. Vähäntuvantie 4 a. Tarjolla klo 12 keittolounas + kahvi + leivonnainen 5 euroa

PITÄJÄNMÄEN-KONALAN KORTTELIKERHON
OHJELMA KEVÄTKAUDELLA 2019

16.01.19 MIKÄ ON HYVÄ ELÄMÄ ?
Rovasti Martti Pitkänen

23.01.19 AFRODITE JA RISTI, VÄIMEREN ANTIIKIN MURROS
FT Hanna-Riitta Toivanen-Kola, Työväenopisto

30.01.19 ”KARJALAISEN SIIRTOVÄEN JA PAIKKAKUNTALAISTEN KOHTAAMINEN
ERI PUOLILLA SUOMEA”
FT Pirkko Sallinen-Gimpl

06.02.19 ORONTES VIRRAN JA APOSTOLI PIETARIN ANTIOKIA
FT Hanna-Riitta Toivanen-Kola, Työväenopisto

13.02.18 YSTÄVÄNPÄIVÄETKOT
Ohjelmakirjoa lähes omin voimin !

20.02.19 HUOM ! EI OHJELMAA Vähäntuvantien kerhohuoneessa. Ulkoilua yksin tai yhdessä+ muuta omien toiveiden ja jaksamisen mukaan.

27.02.19 BANGKOKIN KULTTUURINÄHTÄVYYKSIÄ
FT Ari Saastamoinen, Työväenopisto

06.03.19 TERVEYSASEMAMME INFOA, ASIANTUNTEMUSTA… – kysymysosio
TH Marja-Liisa Kenttä sekä lääkäri Pitäjänmäen terveysasema

13.03.19 ELISABET I – NEITSYTKUNINGATAR 40 VUOTTA KUNINKAANA
TL Reeta Frosti, Työväenopisto

PIT-KO ry:n KEVÄYKOKOUS klo 13.00 Vähäntuvantie 4 A:n kerhohuoneessa

20.03.19 EEVA KILPI – RUNON JA PROOSAN TAITAJA
FM Hannele Koli-Siiteri

27.03.19 SUOMEN KIVIKAUDEN KAMPAKERAAMIKOT
FL EERO MUURIMÄKI, Työväenopisto

03.04.19 HAUKI, KARHU JA KUUKKELI – HELSINGIN JULKISTEN VEISTOSTEN JOUKOSSA
Toimittaja Eva Vikstedt
10.04.19

KLO 11
LUENTO
SAKSA TOISEN MAAILMANSODAN JÄLKEEN – TAKAISIN EUROOPAN KESKIÖÖN
Toimittaja,VTM Paula SCHUTH, Työväenopisto

KESKIVIIKKOISIN PIT-KO:N KORTTELIKERHO, os. VÄHÄNTUVANTIE 4 A
Klo 12 keittolounas + kahvi + leivonnainen 5 euroa
17.04.19 Huom ! Ei Ohjelmaa Vähäntuvantien Kerhokuoneessa
Pääsiäisloma

24.04.19 HELMIÄ SUOMALAISESTA RUNOUDESTA
Lausuntataiteilija Iiro Kajas

08.05.19 Retkipäivä

15.05.19 Korttelikerhon 15-vuotisjuhla

” ILO ON ENERGIAA,
JOKA LISÄÄNTYY JAKAMALLA. ”
Valovoimaa, Maija Paavilainen
Kesäkauden Ikäväkiohjelma

PIT-KO PITÄJÄNMÄEN-KONALAN IKÄIHMISET ry
vastaa Korttelikerhon toiminnasta. Yhdistyksen aktiiviset jäsenet tulevat joka keskiviikko klo 10 alkaen järjestämään kerhotilat kuntoon, ennen kuin väki alkaa kokoontua Leikkipuisto Vähätuvalle. Opaskyltti on viety kadun varteen, sisääntulo siistitty, tuolit ja penkit paikoillaan, esitykseen tarvittavat apuvälineet esillä, ruokaliput myynnissä, keitto lämpiämässä, kahvi tippumassa, muut tarjottavat ja astiat valmiina, esitelmänpitäjä tulossa ja laulut valittuina.

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä Korttelikerhon tapaamisissa. Liittymislomakkeita saa joko sihteeriltä tai kassanhoitajalta. Jäsenmaksu on 12 euroa vuonna 2019

Puheenjohtaja Kaija Hömppi
kaija.homppi@kolumbus.fi
Varapuheenjohtaja Maj-Len Remahl
majlen.remahl@gmail.com
Sihteeri Riitta Mäenpää riittahelena43@gmail.com
Rahastonhoitaja Eija Tuominen
Kassanhoitaja Tuula Westerlund
Muut hallituksen jäsenet:
Mauri Astikainen Raila Lamminen
Seija Turunen Mirja Turunen
Hallituksen varajäsenet:
Galina Nygrén Laila Äänisalo
Maisa Horsma Tuula Minkkinen

Isäntä Mauri Astikainen

Hallituksen jäsenet ja varajäsenet hoitavat sovittuja erityistehtäviä ja projekteja. Heidän lisäkseen osallistuu useita vapaaehtoisia tilan kalustamiseen, ruokailun järjestämiseen ja ohjelmaosuuksiin.

Pitäjänmäki-seuran toimintasuunnitelma vuodelle 2019

Pitäjänmäki-seura
29.10.2018
Toimintasuunnitelma vuodelle 2019

Pitäjänmäki-seura edistää kaupunginosamme asukkaiden ja yhteisöjen tarpeita ja toiveita alueella jolla yhdistyvät vanhojen kyläyhteisöjen ja teollisuusalueiden perinteet ja nopeasti kehittyvän kaupunginosan dynamiikka. Keskeisenä tavoitteena on asukkaiden aktivoiminen omaehtoiseen osallistumiseen sekä Seuran puitteissa että Pitäjänmäen monipuolista toimintatarjontaa käyttäen.
Vuoden 2018 aikana on seura uudistanut ja kehittänyt useita toimintojaan. Tätä työtä jatketaan vuonna 2019.
Toiminnan painopisteisiin vuonna 2019 tulevat kuulumaan:
1. Yhteenkuuluvuuden ja pitäjänmäkeläisen identiteetin tukeminen kaupunginosan koko alueella.
2. Pitäjänmäen aktiivisen ja monipuolisen kulttuuri- ja harrastustoiminnan tukeminen.
3. Kaavoitus-, liikenne- ja muiden suunnitelmien seuraaminen, pitäjänmäkeläisten näkemysten kokoaminen ja niiden pohjalta lausuntojen antaminen, mielipiteiden esittäminen ja omien aloitteiden tekeminen.
4. Alueen toimivuuden, viihtyvyyden, imagon ja luontoarvojen edistäminen aloitteiden tekemisen ja oman toiminnan kautta.
5. Aktiivinen yhteydenpito alueella toimivien ja vaikuttavien yhteisöjen, järjestöjen, asukasryhmien ja muiden toimijoiden kanssa.
6. Yhteistyön kehittäminen Pitäjänmäen VPK:n kanssa jonka tavoitteena on uusien aktiivien saaminen mukaan toiminnan turvaamiseksi.
7. Yhteyksien ja yhteistyön kehittäminen ja aktivoiminen Pitäjänmäellä toimivien yritysten kanssa kaupunginosan toimintojen, liikenteen ja ympäristön kehittämiseksi.
8. Yhteistyön kehittäminen naapurialueiden kaupunginosayhdistysten, etenkin Konala-seuran ja Pajamäki-seuran kanssa.
9. Pitäjänmäki-seuran julkisen kuvan modernisointi mm. sosiaalista mediaa ja muuta verkkoläsnäoloa kehittämällä.
10. Uudempien pitäjänmäkeläisten tuominen mukaan Pitäjänmäki-seuran piiriin ja kaupunginosan muuhun yhdistystoimintaan.
11. Muistipiirin ja muiden asukasryhmien toiminnan tukeminen.
Suuret tilaisuudet
Vuoden 2019 suuret yleisötilaisuudet tulevat olemaan:
1. Pitäjänmäki-päivä 1 syyskuuta 2019
Pitäjänmäki-seuran päätapahtuma tulee jälleen olemaan syyskuinen Pitäjänmäki-päivä urheilukentän, kirjaston, nuorisotalon ja koulun alueella. Jo vuonna 2018 uudistettiiin tilaisuutta siten että Pitäjänmäen ja seuran profiilia ja näkyvyyttä nostettiin. Yhteistyötä muiden järjestöjen ja yhteisöjen kanssa jatketaan ja toimijoiden lukumäärää pyritään kasvattamaan. Seuran omaa esittelyä kehitetään ja jäsenhankintaa tilaisuuden yhteydessä aktivoidaan. Tilaisuuteen odotetaan arviolta 600-700 kävijää, ehkä enemmänkin.
2. Koskitapahtuma Strömbergin puistossa 18 toukokuuta 2019
Koskitapahtuma järjestetään toukokuisena viikonloppu-iltapäivänä perhe-piknik periaatteella. Ohjelmaa ja informaatiotarjontaa kehitetään jotta tilaisuus edistäisi pitäjänmäkeläistä identiteettiä ja yhteenkuuluvuutta entistä tehokkaammin. Pitäjänmäki-seura esittelee myös omaa toimintaansa. Jos rakennustyöt puiston reunassa aiheuttavat ongelmia tilaisuuden järjestämiselle siirretään se toiseen paikkaan. Tilaisuuteen odotetaan arviolta 300-400 kävijää.
3. Strömbergin leikkipuiston vappujuhla huhtikuun lopussa 2019
Tilaisuus järjestetään vuosittain keväisen lauantai-iltapäivän aikana yhteistyössä leikkipuiston henkilökunnan, vanhempien ja muiden Strömbergin alueen asukkaiden kanssa. Suunnittelusta, ohjelmasta ja muusta käytännön toteuttamisesta vastaavat paikalliset järjestäjät. Pitäjänmäki-seura toimii kuitenkin vastuullisena järjestäjänä huolehtien viranomaisten edellyttämistä toimista ja mahdollisuuksien mukaan lasten toimintaan liittyvien kustannusten kattamisesta. Jos tilaisuus järjestetään vuonna 2019 on seura läsnä esittelemässä omaa toimintaansa. Tilaisuuteen odotetaan arviolta 300-400 kävijää.
Muita tilaisuuksia ja projekteja

1. Teematilaisuudet kirjastolla
Vuoden 2019 aikana kiinnitetään erityistä huomiota osallistumisen lisäämiseen. Tässä tarkoituksessa tullaan vuoden aikana järjestämään kokoontumisia joissa kerrotaan ja keskustellaan Pitäjänmäkeen liittyvistä ajankohtaisista tai muuten kiinnostavista ja pitäjänmäkeläisyyttä edistävistä asioista. Tavoitteena on kokoontua Pitäjänmäen kirjastossa kolme kertaa kevätkauden ja kolme kertaa syyskauden aikana. Osa tilaisuuksista pyritään järjestämään yhteistyössä kirjaston kanssa.
2. Nuolipuiston kivikautisen asuinpaikan kaivaukset
Vuonna 2018 jatkettiin Nuolipuiston kivikautisen löytöpaikan kaivauksia pitkän tauon jälkeen. Pitäjänmäki-seura tuki tämän viikonlopun kestävän Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston projektin toteuttamista. Vuonna 2019 jatketaan tätä yhteistyötä projektia johtavien arkeologien ja Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston kanssa. Kuvamme vuoden 2018 kaivauksista.
3. Kulttuuritilaisuudet
Pitäjänmäen laajan kulttuuri- ja harrastustoiminnan tukemiseksi kartoitetaan toiminnan laajuus ja kehitetään monipuolista käytännön yhteistyötä halukkaiden toimijoiden kanssa.
Muuta
Pitäjänmäki-seuran toiminnan kehittäminen ja seuran edustavuuden vahvistaminen edellyttävät myös tiettyjä muutoksia toimintatapoihimme. Siltä osin kun nämä edellyttävät muutoksia sääntöihin tullaan ne ottamaan esiin vuoden 2019 kevätkokouksessa. Suunniteltuja muutoksia ovat:
1. Siirtyminen erillisten kevät- ja syyskokousten pitämisestä yhteen alkukeväällä pidettävään vuosikokoukseen. Tämä vähentää kustannuksia ja vapauttaa voimavaroja hallinnollisesta työstä toimintaan. Sääntömuutosesitys tehdään vuoden 2019 kevätkokoukselle ja uuteen järjestelmään siirryttäisi vuoden 2020 alusta.
2. Sähköposti-viestinnän ja sosiaalisen median ja seuran kotisivun käytön tehostaminen kustannusten hallitsemiseksi. Jo kahden kokouskutsun lähettäminen postitse maksaa seuralle yli puolet siitä jäsenmaksusta jonka vastaanottaja seuralle maksaa. Postitus vie myös paljon vapaaehtoisten aikaa joka on järkevämpi käyttää itse toimintaan. Esityksenä tulee olemaan että vain erityisestä toivomuksesta mikäli jäsen ei käytä sähköpostia lähetetään vuosikokouksen kutsu postitse.
3. Yhteisöjen ja yritysten osallistumisen lisäämiseksi ehdotetaan vuoden 2018 syyskokoukselle että jäsenmaksut vuodelle 2019 määriteltäisi uudella tavalla. Henkilöjäsenmaksu säilyisi ennallaan:
a) Henkilöjäsen 10 Euroa
b) Yhteisöjäsen, joka voi olla järjestö, yritys tai muu yhteisö, 50 Euroa
c) Kannatusosallistuminen järjestöille ja yrityksille jotka eivät katso mahdolliseksi tai käytännölliseksi liittyä jäseneksi, vähintäin 50 Euroa.
Esitetään lisäksi että Pitäjänmäki-seuran hallitus voi erityisissä tapauksissa sopia alemmasta yhteisöjäsenmaksusta. Hallitus valtuutetaan myös sopimaan kannatusosallistumisen tarkoituksenmukaisista muodoista ja maksuista.

Pitäjänmäki-seuran hallitus 2019

Pitäjänmäki-seuran hallituksen puolesta Strömbergin leikkipuiston vapputilaisuudessa olivat paikalla Jussi-Petteri Lappi (vas), Jan Furstenborg ja Mikko Kääriäinen. Pitäjänmäki-seura toimi tilaisuuden muodollisena ja vastuullisena järjestäjänä. 

PITÄJÄNMÄKI-SEURAN HALLITUS vuodelle 2019

Puheenjohtaja
Jan Furstenborg

Sihteeri
Sirpa Aromaa

Reijo Kallinen

Varapuheenjohtaja
Jouni Kekkonen

Matti Kiisseli

Mikko Kääriäinen

Taloudenhoitaja, jäsenrekisteri
Jussi-Petteri Lappi

Janne Leivo

Mirja Turunen

Marttilan kylän joulukalenteri

joulupolkumainosvalmis xs

 

joulupolkumainosvalmis xs
joulukartta

Liikenne ja palvelut Pitäjänmäki-seuran syyskokouksessa 27 marraskuuta

Kirjasto s

Liikenteestä ja palveluista puhutaan kirjastolla tiistaina 27 marraskuuta klo 18-20 kun Pitäjänmäki-seura kokoontuu syyskokoukseensa. Muodollisempien kokousasioiden jälkeen avataan keskustelu niistä asioista joita seuran toivotaan vievän eteenpäin Helsingin kaupungin ja muiden vastuullisten tahojen ja toimijoiden kanssa.

Kirjasto s

Pian tämän kokouksen jälkeen kutsummekin näitä vastuutahoja uuteen tilaisuuteen kertomaan pitskulaisille mitä he voivat ja aikovat asukkaiden esiin nostamien ongelmien ja toiveiden suhteen tehdä.

Itse syyskokouksessa käsitellään ensi vuoden toimintasuunnitelma ja valitaan Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja ja hallituksen jäseniä erovuoroisten tilalle.

Kokoukselle ehdotetaan myös hallituksen jäsenmäärän kasvattamista nykyisestä kahdeksasta siten että tarpeen mukaan voidaan valita jopa 12 jäsentä. Olemme yrittäneet uudistaa seuran toimintaa tämän vuoden aikana ja työn on tarkoitus jatkua myös ensi vuonna. Siksi toivommekin että löytyisi lisää pitskulaisia jotka voisivat olla aktiivisesti tässä mukana.

Ilman maksavia jäseniä ei seura voi toimia. Jos liittyy nyt seuran jäseneksi ja maksaa jäsenmaksun kirjataan se ensi vuoden eli 2019 maksuksi.

Jäseneksi liittyminen on helppoa. Maksamalla henkilöjäsenen 10 Euron vuoden 2019 jäsenmaksun seuran tilille FI3220601800006356 asia hoituu. Jäsenen nimi, osoite ja sähköpostiosoite pitäisi myös muistaa ilmoittaa. Myös syyskokouksessa voi liittyä jäseneksi ja maksaa vuoden 2019 jäsenmaksu.

Jan Furstenborg, Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja

 

 

KOKOUSKUTSU

Pitäjänmäki-seuran jäsenet kutsutaan seuran syyskokoukseen joka pidetään Pitäjänmäen kirjastossa  Jousipolku 1 Helsinki tiistaina 27 marraskuuta 2018 alkaen klo 18.00.

Kokouksen jälkeen n. klo 19.00 käydään lyhyt yleiskeskustelu alueen liikennejärjestelyistä ja ongelmista. Mikäli halutaan voidaan tämän asian käsittelyä jatkaa eri kokouksessa.

Kokouksessa käsitellään sääntöjen 8 kohdassa mainitut asiat

 

1. Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri sekä kaksi pöytäkirjan tarkastajaa.
2. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
3. Vahvistetaan kokouksen työjärjestys.

4. Käsitellään hallituksen esittämä sääntömuutosehdotus ja päätetään sääntöjen muuttamisesta (esitetään hallituksen jäsenmäärän muuttamista, nykyisissä säännäissä 8, muutetuissa säännöissä 8 – 12).
5. Hyväksytään seuraavan vuoden 2019  toimintasuunnitelma
6. Käsitellään ja vahvistetaan vuoden 2019 talousarvio sekä määrätään seuraavan vuoden jäsenmaksun ja kannattajajäsenmaksun suuruus.
7. Valitaan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, jota kutsutaan yhdistyksen puheenjohtajaksi.
8. Valitaan jäsenet hallitukseen erovuoroisten ja eroavien jäsenten tilalle ja täydennetään hallitusta tarvittaessa uusilla jäsenillä jotka vahvistetaan kevätkokouksessa.
8. Valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja kaksi varatoiminnantarkastajaa.
9. Valitaan yhdistyksen edustajat muiden yhdistysten kokouksiin, mikäli yhdistyksellä on tällainen oikeus.
10. Päätetään yhdistyksen kokousten koollekutsumistavasta sääntöjen määräämissä rajoissa.
11. Käsitellään muut mahdolliset esille tulevat asiat, joista hallitukselle on tehty esitys vähintään kolmekymmentä (30) päivää ennen kokousta tai jotka hallitus haluaa syyskokoukselle esittää.

Kokouksessa on kahvitarjoilu.

Ystävällisin terveisin

Pitäjänmäki-seuran hallitus

Jan Furstenborg

puheenjohtaja

 

 

 

Turkismiehenpolulle tarvitaan moottoriajoneuvojen kulkueste

Turkismiehenpolku xs

Turkismiehenpolku xs

Turkismiehenpolku joka kulkee Turkismiehentien jatkeena Viinentielle on lasten koulureitti. Talvella siellä lasketaan mäkeä ja kesäisin ajetaan fillarilla. Nyt siellä ajetaan usein myös autoilla ja moottoripyörillä, liikennemerkeistä välittämättä.

Puhuin ongelmasta tänään kaupungin vastuuhenkilöiden kanssa ja lähetin sähköiseen asioitiin tämän lyhyen kirjeen:

”Asukkaiden havaintojen mukaan on Turkismiehenpolulla suhteellisen säännöllistä henkilöautoliikennettä urheilukentän suuntaan ja sieltä pois. Nopeudet saattavat olla suuriakin.

Tämä huolestuttaa monia kun kyseessä on kävelytie jota koululaiset käyttävät päivittäin ja jolla myös leikitään paljon. Molemmilla puolilla on puistoaluetta ja Turkismiehenpolulle johtavaa jyrkähköä alamäkeä käytetään talvisin liukumäkenäkin.

Ainoa kiinteistö joka tarvitsee Turkismiehenpolkua ajoneuvoliikenteelle on Viinentien kulmassa oleva omakotitalo, ja sekin vain parinkymmenen metrin matkalla. Koulun ja kirjaston kaikkiin osiin on yhteys Turkismiehentieltä.

Toivomuksena on että harkitaan kulkuesteen sijoittamista sopivaan kohtaan, esimerkiksi koulun Turkismiehenpolun puoleisen sisäänkäynnin jälkeen.

Jan Furstenborg, Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja”

 

 

Asukkailta – sekä nuorilta että vanhemmiltakin – pyydetään ehdotuksia ympäristömme ja viihtyvyytemme parantamiseksi

Leikkipuisto Strömberg Vappujuhlasta 2018 xs
Pitäjänmäen asukkailta pyydetään tänä syksynä ehdotuksia käytännön toimista kaupunginosamme ja koko kaupungin toimivuuden ja viihtyvyyden lisäämiseksi.
Helsingin kaupunki kutsuu aloitettaan osallistuvaksi budjetoinniksi. Yhteensä 4,4 miljoonaa Euroa varataan projekteille joita kaupunkilaiset itse esittävät. Asukkaat päättävät sitten äänestämällä mitkä projektit toteutetaan. Äänioikeutettuja ovat kaikki 12 vuotta täyttäneet helsinkiläiset, eli tärkeä tavoite on saada myös nuoret mukaan.
Leikkipuisto Strömberg Vappujuhlasta 2018 xs
Kuvamme on Leikkipuisto Strömbergin Wappujuhlasta viime keväältä. Aivan näin nuoret pitskulaiset eivät vielä voi äänestykseen osallistua mutta ehdotuksia hekin saavat kehittää ihan siinä missä me vanhemmatkin!
Täällä Pitäjänmäellä löytyy paljon sellaista toimintaa jolla asukkaat aktiivisesti ja monimuotoisesti vaikuttavat yhteiseen ympäristöömme ja viihtyvyyteemme.
Kaupungin uusi hieno aloite antaa nyt mahdollisuuden viedä tärkeinä koettuja asioita eteenpäin. Myös omaehtoisen toiminnan tukeminen voi olla mahdollista.
Yksittäisten hankkeiden tulee kuitenkin olla suhteellisen suuria.
Kaupungin osallistuvan budjetoinnin hanke on vielä muotoutumisvaiheessa ja lisää yksityiskohtia on luvassa lähiviikkojen aikana.
Tänä syksynä kokeillaan ensimmäistä kertaa tätä uutta budjetointimallia mutta tarkoituksena on että siitä tulisi pysyvä. Se merkitsee tietysti sitäkin ettei kaikkia hyviä ideoita välttämättä tarvitse tälle vuodelle esittää. Saattaa olla parempikin varata enemmän aikaa hyvälle valmistelutyölle ja tuoda ehdotus seuraaville kierroksille.
Pitäjänmäki-seurana tuemme mielellämme kaikkia alueemme toimijoita – niin järjestöjä ja asukasryhmiä kuin yksittäisiäkin asukkaita – ehdotusten tekemisessä ja kehittämisessä.
Jan Furstenborg, Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja

Pitäjänmäen aktiiviset ikäihmiset tarvitsevat parempia tiloja

Pitko02xs

Antiikin Kreikan kulttuurista ja paljon muustakin kuultiin Pitäjänmäen-Konalan korttelikerhossa tänään 19 syyskuuta. Lähes neljäkymmentä osanottajaa kokoontui tähän viikoittaiseen tilaisuuteen Vähätuvan leikkipuiston talossa. Päivän luennoitsija oli Hanna-Riitta Toivanen-Kola Helsingin työväenopistosta.

Pitko02xs

PITKO joksi korttelikerhon nimi lyhentyy on todella aktiivinen ikäihmisten yhteisö. Kuten monet muut kaupunginosamme toimijat tarvitsisi korttelikerho paljon tilavammat ja myös käyttöajoiltaan joustavammat puitteet kokoontumisilleen.

Kunnollisten asukastilojen etsimisen tuleekin olla myös Pitäjänmäki-seuran ensi vuoden työohjelmassa. Pitäjänmäki on sekä perinteikäs että nopeasti kasvava kaupunginosa ja yhteisö josta löytyy paljon toimintaa eikä tilojen puute saisi tätä asukasosallistumista rajoittaa.

Ensi keskiviikkona klo 11 – 12 on luennoitsijavuorossa Paula Aittola joka puhuu suun terveydestä. Tilaisuuden jälkeen on kuten aina tarjolla keittolounas 5 Euron hintaan.

Pitko01xs