Vaikea kuvitella Pitäjänmäkeä ilman ’muistipiiriä’ – tässä kevään ohjelma

Vaikea kuvitella Pitäjänmäkeä ilman sen ’muistipiiriä’ mutta siltä vain näyttää että tämä kevät jää sen viimeiseksi kaudeksi. Tämä avoin ryhmä on tehnyt paljon töitä kaupunginosamme ja sen kautta koko Helsingin lähimenneisyyden kuvaamiseksi. Omat lapsuuden ja nuoruuden ajan muistot ovat olleet aineistona tälle pääosin ikäihmisistä koostuvalle avoimelle ryhmälle. On mukana kyllä nuorempiakin! Kuvassamme muistipiirin vetäjä Leena-Maija Tuominen hakee Pitäjänmäen kävelykierroksella kesällä 2018 vastausta saamaansa kysymykseen, Jussi-Petteri Lapin ja muiden seuratessa tarkkaavaisina.
Näin kertoo muistipiiri itse, tutustumisen arvoisilla internetsivuillaan www.pitajanmakimuistelee.com :- Kerran kuukaudessa syksystä 2004 lähtien Pitäjänmäen kirjastolla on rikottu sääntöä: kirjastossa pitää käyttäytyä hillitysti ja puhua vain hiljaisella äänellä. Meteli tulee kirjaston kokoushuoneesta, jonne on ahtautunut yli kolmekymmentä eläkeikäistä miestä ja naista. Koolla on Pitäjänmäen Muistipiiri muistelemassa elämänmenoa Pitäjänmäellä 1930-luvulta lähtien.- Keskustelu polveilee kiivaana kun pohditaan miten monta kertaa viikossa pystyi Pitäjänmäellä tai lähistöllä käymään tansseissa, kuka oli vanhan kansakoulun paras opettaja, miten junalla ja bussilla tultiin pommilla kaupungista = Helsingin keskustasta kotiin tai mistä hankittiin sota-aikana vaatteet ja millaista ruokaa silloin syötiin.
Ja vielä siis ehtii mukaan, Kevään ohjelma alkaa tiistaina 29 tammikuuta klo 18 kirjastolla ja silloin keskustellaan paperinkeräyksestä. Meille ei-ihan-nuorille ovat keräyspisteestä saadut paperisetelit vielä hyvässä muistissa, ne joita voitiin sitten vaihtaa vaikkapa alpakkalusikoihin tai jopa rannekelloon jos oli todella kasvattanut tätä paperivuorta.
Tässä onkin sitten kevään ohjelma – niin ja toivottavasti saamme kehitettyä sopivan ja toimivan jatkon tälle muistipiiritoiminnalle jos se nyt sitten todella päättyy tähän kevääseen. Eli asiaan palataan! JF
TIISTAINA 29.1.2019 KLO 18 – KERÄTTIIN PAPERIA JA MUUTAKIN
TIISTAINA 19.2.2019 KLO 18 – PITÄJÄNMÄEN KYLÄHULLUT
TIISTAINA 26.3.2019 KLO 18 – LEIKITTIIN SISÄLLÄ JA ULKONA
HUHTIKUUSSA YHTEINEN ILLANVIETTO – AIKA JA PAIKKA MYÖHEMMIN
TORSTAINA 23.5.2019 KLO 18 – MUISTOJEN ILTA – PITÄJÄNMÄEN KIRKKO 60 VUOTTA. ONKO KIRKKO SINUN TAI LÄHEISESI KASTE-, RIPPI- TAI VIHKIKIRKKO. TULE KERTOMAAN MUISTOISTASI, JOTKA LIITTYVÄT KIRKKOON.