Honkanummen hautausmaa 14.5.

Keskiviikkona 14.5. on tilaisuus tutustua Honkanummen hautausmaahan. Tällä Puistola-Seuran järjestämällä opastetulla retkellä kuullaan hautausmaan historiasta, tutustutaan siunauskappeleiden arkkitehtuuriin, käydään katsomassa joitakin mielenkiintoisimmista hautamuistomerkeistä. Lisäksi käydään myös lähistöllä olevalla saksalaisella sotilashautausmaalla.

Elokuuksi Puistola-Seura suunnittelee toistakin retkeä Honkanummelle. Tällöin tutustumiskohteita olisivat erityisesti hautausmaan kasvillisuus ja puutarha-arkkitehtuuri.

Molempien retkien yksityiskohdista kerrotaan tarkemmin kevään kuluessa nettisivuilla sekä LähiSanomat -lehdessä. Retken toteutuksesta antaa tarvittaessa lisätietoja puheenjohtaja Ilkka Uotila.

Retken taustaa: (tiedot saatu Ilkka Uotilalta)

Honkanummen hautausmaata alettiin rakentaa vuonna 1951. Asialla olivat Helsingin suomen- ja ruotsinkieliset seurakunnat. Hautausmaan paikkana oli mäntyjä kasvava hiekkakangas, joka oli hankittu tarkoitukseen jo 1930-luvulla. Perustamisvaiheessa hautausmaasta käytettiin virallisissakin yhteyksissä nimitystä Puistolan hautausmaa (Fastböle begravningsplats).

Kappelirakennusten suunnittelu annettiin tunnetun turkulaisen professori Erik Bryggmanin tehtäväksi.

Ensimmäinen hautaus Honkanummen hautausmaalle tapahtui 2.1. 1957. Hautausmaan kokonaispinta-ala on 76 hehtaaria. Siellä on tällä hetkellä noin 37 000 hautaa.

Hautausmaan itäpuolella, Lahden mootoritien takana on saksalaisten sotilaiden metsähautausmaa. Sinne on haudattu lähes 400 viime sodissa kuollutta saksalaissotilasta ja lisäksi 16 vainajaa ensimmäisen maailmansodan ajalta vuodelta 1918. Vaikuttava kalmisto on rakennettu luonnonmetsään. Siellä on polkuverkosto, jonka varrelle hautojen yksinkertaiset kiviristit on pystytetty. Hautausmaata ympäröi luonnonkivistä pinottu aita, jonka ovat 1950-luvulla tehneet kesätyönään saksalaiset nuoret. Hautausmaalla on myös muistomerkki saksalaisten hävittäjien Z 35 ja Z 36 tuhoutumisen uhreille. Suomenlahdella 12.12. 1944 hukkui alusten mukana 201 saksalaista merisotilasta.

Edellinen artikkeliKoululle juhlimaan 15.3.
Seuraava artikkeliRetki Honkanummelle 14.5. illalla