Mikä on Pesäjuuri?

Keväällä lumien sulamisen jälkeen näihin on mahdollista törmätä täällä kotinurkillakin.

MIKÄ IHMEEN PESÄJUURI?

Puistolan Kalkkivuorentien ja Vantaan puolelle vasta ikään perustetun Kalkkikallion luonnonsuojelualueen välissä on Helsingin puolella pieni puisto kohdassa, jossa Vesuritie lähtee Kalkkivuorentiestä. Puiston kasvillisuutta jokunen vuosi sitten tutkittaessa sieltä löytyi harvinainen ja rauhoitettu kämmekkäkasvi, pesäjuuri. Löytäjä oli Helsingin yliopiston kasvimuseon intendentti Arto Kurtto.

Pesäjuuri on elintavoiltaan hyvin erikoinen kasvi. Se on maanpäälliseltä ulkonäöltään outo, lehdetön ja väriltään kellertävä ja ruskehtava. Nimensä, joka aikaisemmin on ollut myös pesäke, linnunpesä tai linnunpesäjuuri, se on saanut juurakkonsa muodosta, joka on monihaarainen ja sekava vyyhti, ikään kuin linnunpesä.
Pesäjuuri ottaa elinvoimansa ja rakennusaineensa erään sienilajin myötävaikutuksella mätänevästä karikkeesta. Se esiintyykin Etelä-Suomessa harvinaisena rehevissä ja usein kalkkiperäisissä metsissä, niin kuin tässäkin tapauksessa. Helsingin alueelta tunnetaan tätä ennen vain yksi kasvupaikka Vuosaaresta.

11.2.2009
Ilkka Uotila

Kuvia kasvista: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/pesajuuri

Edellinen artikkeliVantaalle lausunto Porttisuon alueen kaavasta
Seuraava artikkeliLuonnonsuojelualueen laajennus?