Retki Honkanummelle 14.5. illalla

Tutustumme hautausmaan historiaan, siunauskappeleiden arkkitehtuuriin ja moniin mielenkiintoisiin hautamuistomerkkeihin. Käymme myös läheisellä saksalaisella sotilashautausmaalla.

 

Retken järjestää Puistola-Seura. Tervetuloa mukaan sekä seuran jäsenet että muut aiheesta kiinnostuneet.

 

KÄVELYRETKI KEVÄISELLE HONKANUMMEN HAUTAUSMAALLE

Monet helsinkiläiset tuntevat hyvin Hietaniemen ja Malmin hautausmaat. Niillä onkin monenlaista historiallista ja kulttuurillista syvyyttä. Puistolan pohjoispuolella, Vanhan Porvoontien varrella, Vantaan Hakkilassa on vähemmän tunnettu Honkanummen hautausmaa, joka hyvin hoidettuna, mutta kuitenkin luonnonläheisenä puistona, on tutustumisen arvoinen ulkoilun ja hiljentymisen kohde. Siellä voi myös ihailla korkeatasoista rakennusarkkitehtuuria.

Puistolan hautausmaa
Kun nykyiseltä nimeltään Honkanummen hautausmaa 1950-luvulla perustettiin, siitä käytettiin virallisestikin nimitystä Puistolan hautausmaa. Tämä ilmenee perustamisasiakirjasta, joka kahdella kielellä kirjoitettuna, rakennuspiirustusten, rakennustyöselitysasiakirjojen ja sillä hetkellä Suomessa käytössä olevien metallirahojen ohessa muurattiin rakennettavien kappeleiden peruskiveen 27. elokuuta 1955.

Mäntyjä kasvavalle hiekkakankaalle
Hautausmaata alettiin rakentaa vuonna 1951 alueelle, joka oli hankittu 1930-luvulla. Asialla olivat Helsingin suomen- ja ruotsinkieliset luterilaiset seurakunnat.
Ensimmäinen hautaus valmistuneelle hautausmaalle tapahtui 2. tammikuuta 1957
Hautausmaan kokonaispinta-ala on 76 hehtaaria ja siellä on tällä hetkellä noin 37 000 hautaa. Viime vuonna Honkanummen pohjoispäähän, Vanhan Porvoontien länsipuolelle on perustettu tunnustuksettomien hautausmaa.

Arkkitehtuuria ja taidetta
Honkanummen hautausmaan kappelirakennusten suunnittelun sai tehtäväkseen tunnettu turkulainen professori Erik Bryggman (1891-1955). Hänet tunnetaan mm. Vierumäen urheiluopiston funkkistyylisistä rakennuksista ja Turun hautausmaan Ylösnousemuskappelista.
Honkanummen hautausmaan ison kappelin ulko-oven vieressä on niin ikään turkulaisen kuvanveistäjän Jussi Vikaisen punertavaan hiekkakiveen veistämä korkokuva.

Saksalaisten sotilaiden metsähautausmaa
Hautausmaan itäpuolella, Lahdenväylän takana on saksalaisten sotilaiden metsähautausmaa. Sinne on haudattu lähes 400 jatkosodassa kaatunutta saksalaissotilasta ja lisäksi 16 vainajaa ensimmäisen maailmansodan ajalta vuodelta 1918. Tämä vaikuttava kalmisto on rakennettu luonnonmetsään, johon on tehty polkuverkosto, jonka varrelle hautojen yksinkertaiset kiviristit on pystytetty.
Hautausmaata ympäröi luonnonkivistä pinottu aita, jonka saksalaise nuoret ovat tehneet kesätyönään 1950-luvulla. Hautausmaan länsiosassa on hiljentymispaikka, jossa on pronssinen veistos ”Kaksi naista”. Hautausmaan portin läheisyydessä on lisäksi muistomerkki saksalaisten hävittäjien Z 35 ja Z 36 tuhoutumisen uhreille. Suomenlahdella 12.12. 1944 alusten mukana hukkui 201 merisotilasta.

Kävelyretki Honkanummelle ja sotilashautausmaalle 14. toukokuuta
Puistola-Seura järjestää opastetun retken näille hautausmaille keskiviikkona 14 toukokuuta.
Lähtö kävelykierrokselle on Honkanummen hautausmaan parkkipaikalta klo 18,00.
Ohjelmassa on tutustumista hautausmaan historiaan, siunauskappeleihin ja niiden arkkitehtuuriin sekä hautamuistomerkkeihin.
Kierroksen jälkeen halukkailla on mahdollisuusvierailla läheisellä saksalaisella sotilashautausmaalla, jonne siirtymistä ( n. 1,5 km ) varten suositellaan esimerkiksi omaa polkupyörää tai autoa. Oppaina kierroksella ovat hautausmaan puutarhuri Irmeli Kaatonen , Petri Jukanen ja Ilkka Uotila. Lisätietoja retkestä antaa Ilkka Uotila ( puh. 050 5502561 )
  

 

Edellinen artikkeliHonkanummen hautausmaa 14.5.
Seuraava artikkeliTie- ja katumelu Koillis-Helsingissä