1 Sinebrychoffin panimokortteli

Nikolai Sinebrychoff valmisti olutta ensin Vanhassakaupungissa. Vuonna 1821 hän aloitti uuden panimon rakentamisen kaupungin laidalle Hietalahden rannalle, entiselle hamppupellolle. Konttoriksi vuonna 1823 Suomenlinnasta siirretty puurakennus on nyt Helsingin vanhimpia säilyneitä rakennuksia.

1860-luvulle tultaessa yrityksen palveluksessa oli yli 200 henkeä. Tuotevalikoimassa oli tavallista pintahiivaolutta, baijerilaista pohjahiivaolutta, böömiläisolutta, portteria, varasto-olutta sekä simaa. Oluenvalmistuksen johdossa oli saksalaisia, balttilaisia ja ruotsalaisia ammattimiehiä. Pullojen käsittelyyn tarvittiin paljon väkeä. Omavaraisessa yhdyskunnassa toimi seppiä ja hevosmiehiä sekä tietysti tynnyrintekijöitä. Tehtaanlääkäri palkattiin 1873, eläkerahasto perustettiin 1875 ja oma sairaala 1885. Uusi 60 hevosen talli rakennettiin panimon pihaan 1890. Panimohevoset pyörittivät mallasmyllyä ja vetivät kuormia sekä tonneittain jäälohkareita merestä. Sotien aikana lähes kaikki luovutettiin armeijalle tykkejä ja muonakärryjä vetämään. Autojen yleistyessä perinne katkesi, kunnes 1962 hevoset saapuivat taas Bulevardin talliin, tällä kertaa edustustehtäviin.

Koffin tuotemerkit ovat Suomen tunnetuimpia elintarvikealan brändejä. Pohjoismaiden vanhin panimo muutti Keravalle ja siirtyi Carlsbergin omistukseen 1999. Hietalahteen jäivät asemakaavalla suojeltuina 1830-luvulla rakennettu tiilinen viinapolttimo sekä Kiltakellari ja keittohuonerakennus vuodelta 1970, jotka peruskorjattiin Jan Söderlundin suunnitelman mukaan. Varastot purettiin ja tilalle rakennettiin uudet asuintalot pääosin paikalla muuraamalla, suunnittelijoina Ilmari Lahdelma ja Rainer Mahlamäki.

Ks. tietolaatikko: Sinebrychoffit

www.sinebrychoff.fi/yhtio/hevoset/Pages/default.aspxwww.sinebrychoff.fi/yhtio/hevoset/Pages/default.aspx

fi.wikipedia.org/wiki/Sinebrychoff_(yritys)