3 Koffin puisto

Koffin_puisto1

Koffin_puisto1 

 

Perustettu 1836, uudistettu 1982, peruskorjattu 2000. Pinta-ala laajimmillaan 5 hehtaaria, nykyään 2,9 ha. Liikemies Nikolai Sinebrychoff rakennutti panimonsa yhteyteen englantilaistyylisen maisemapuutarhan, jota kaunistivat kukkaryhmät ja kolme lampea. Puutarha aidattiin, mutta päivisin se oli avoinna yleisölle. Varusteluun kuuluivat näköalatasanne, huvimaja ja istuskelupaikat. Maiseman viimeisteli tiilinen torni romantiikan ajan hengessä. Myöhemmin pystytettiin myös kasvihuoneita, varastorakennuksia sekä vesisäiliö.

Sinebrychoffien ja heidän puistonsa kukoistuskausi jatkui vuoteen 1917. Sen jälkeen alue joutui rappiolle, jonka huipentumana rinteeseen louhittiin 1967 Mallaskadun kaivanto, jonka betonikansi toimi parkkipaikkana. Hoitamattomana rehottaneeseen puistoon kaavailtiin toimistopilvenpiirtäjää, mutta hanke ei toteutunut. Kaupunki lunasti maan 1975 ja kaavoitti vanhan tornin molemmin puolin asuintaloja, mutta lähiseudun asukkaat nousivat vastarintaan. Kaupunki perääntyi, puisto suojeltiin asemakaavalla ja uudisrakennukset nousivat sen rajalle 1980. Puistoliikkeestä sai alkunsa myös kaupunginosayhdistys Punavuoriseura.

Nykyisen ilmeensä Sinebrychoffin puisto sai 1982, suunnittelijana Helsingin rakennusviraston maisema-arkkitehti Lars Liljeforss. Mallaskadun tunneli piilotettiin nyt kumpuilevan nurmen alle. Uudestaan puistosta taisteltiin 1990-luvulla, kun panimon korttelia muutettiin asuinkäyttöön. Punavuoriseuran vaihtoehtosuunnitelma hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa, mutta kaupunginvaltuusto päätti asian apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpisen esityksen mukaisesti. Lähin rakennus nousi suoraan puiston reunaan valmistuen 2000.

Pojat puistoSAM 0704

Helsingin suosituimpiin puistoihin lukeutuvassa Koffarissa on eloisa tunnelma kaikkina vuodenaikoina. Ravintola Southpark toimii nykyään Sinebrychoffin museon vieressä. Kahden naapuritalon tiloissa toimii päiväkoti Haukka, jonka lapset ulkoilevat puistossa päivittäin.

www.hel.fi/…/Sinebrychoffin+puisto%252C+Koffin+puisto+tai+kotoisasti+Koffari&current=true

www.hel.fi/hki/Vaka/fi/P_iv_kotihoito/P_iv_koti+Haukka