6 Islam-talo

6 Islam talo

Valmistui 1961 Suomen tataarien islamilaisen seurakunnan toimitaloksi, suunnittelija Armas Lahtinen. Volgan mišääritataarit tulivat Suomeen kauppiaina 1868 alkaen, asettuen Viipuriin ja muihin suurimpiin kaupunkeihin. Uskonnonvapauslain tultua voimaan 1925 seurakunta virallistettiin toisena muslimiyhdyskuntana Euroopassa. Sillä oli kuitenkin ollut oma hautausmaa Hietaniemessä kristillisen hautausmaan yhteydessä jo vuodesta 1871. Vapaamielistä islamia harjoittavan seurakunnan jäseneksi voivat päästä kolmen vuoden koeajan jälkeen ainoastaan mišääritataarit ja heidän jälkeläisensä. Seurakunta ei harjoita lähetystyötä. Jäseniä on tätä nykyä runsaat 500 ja rukoushuoneet Helsingin lisäksi Turussa, Järvenpäässä sekä Kotkassa. Rakennuksia ei kutsuta moskeijoiksi, koska niissä ei ole minareetteja.

6 Islam talo

www.uskonnot.fi/yhteisot/view/?orgId=85

fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_tataarit