7 Modernismin kasvot

Monessa Punavuoren korttelissa on menossa jo kolmas tai neljäskin rakennus. Uudenmaankadun numeroiden 16–24 ilme on muuttunut erityisen paljon. Nykyisistä taloista ensimmäisenä valmistui Marttahotelli 1958 Pohjoismaiden Yhdyspankin rakennuttamana, suunnittelija arkkitehtitoimisto Anttila&Klami. Marttahotelli otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön ensin pussilakanat ja aikanaan nettivarausjärjestelmän. Toiminta loppui 2008 marttojen muuttaessa Kamppiin. Taloon sijoitettiin sen jälkeen pakolaisten vastaanottokeskus – ilman mitään vastustusta naapuruston asukkaiden taholta.

10 vuotta myöhemmin Sanoma Osakeyhtiö rakennutti naapuriin liiketalon, jonka alta purettiin peräti kolme vanhaa kivitaloa: uusrenessanssityylinen asuintalo 1880-luvulta sekä kaksi uudempaa. Niistä toisen, vuonna 1911 valmistuneen oli suunnitellut Herman Gesellius, joka oli tunnettu aiemmin Eliel Saarisen ja Armas Lindgrenin yhtiökumppanina. Toinen hänen suunnittelemansa, lähes samanlainen talo on säilynyt näihin päiviin Annankadun toisella puolella. Alun perin nämä muodostivatkin kuin portin kadun kulmaan. Viisikerroksinen uudisrakennus valmistui 1968, suunnittelija Olli Parviainen. Hänen pitkät julkisivunauhansa olisivat vielä modernimmat, jos osuisivat Marttojen vastaaviin!

Paremmin onnistuneesta modernismista on esimerkkinä tunnetun betonibrutalistin, professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema harmaa asuinkerrostalo Merimiehenkatu 32:ssa.

www.marttaperinne.fi/artikkelit/marttatalo/

www.mfa.fi/arkkitehtiesittely?apid=16210921www.mfa.fi/arkkitehtiesittely?apid=16210921 (Herman Gesellius)

www.helka.net/helka-mainmenu-137/julkaisut-mainmenu-220/rakennukset-kertovat-nettiversio-mainmenu-913/2287-7-teollinen-rationalismi–utopiaa-ja-jrjestelmajattelua

karirydman.blogspot.fi/2010/02/sota-aikaa-alli-nissisen-satatissisen.html