10 Iso Roba

Iso ja Pikku Roobertinkatu nimettiin valtiosihteeri, kamariherra Robert Rehbinderin (1777–1841) mukaan jo tämän elinaikana vuonna 1820. Lopulta kreivilliseen säätyyn kohonnut ja todellisen salaneuvoksen arvon saanut Rehbinder edusti tsaarinajan Suomessa myöntyväisyyslinjaa suhteessa venäläisiin. Hänen mukaansa on nimetty myös Rehbinderintie Eirassa.

Iso Roballa toimi kauppahalli. Ruokakauppoja oli ennen sotia ainakin viisi sekä lisäksi leipomo ja konditoria. Hatuntekijöitäkin löytyi kolme. Parhaimmillaan toimi seitsemän elokuvateatteria: Tivoli, Eldorado, Astor, Luxor (nonstop eli nonari), Arkadia (myöh. Roberta), Ilmarinen ja Atlas. Vielä 1940-luvulla oli jäljellä viisi ja nuorisolla kunnia-asiana käydä kaikissa viikon aikana.

Iso Robasta tuli kävelykatu vuonna 1983, muttei ole vieläkään aivan autoton jatkuvan huoltoliikenteen vuoksi. Katu on yksi Helsingin tunnetuimpia palvellen varsinkin iltaisin myös muiden kaupunginosien nuorten aikuisten puuhamaana. Virtuaalihypen ollessa kuumimmillaan vuonna 2009 toteutettiin yksityiskohtaisesti tietokonemallinnettu ”Virtuaali-Roba” Tekesin ja Keksintösäätiön tuella. Todellisuus on kuitenkin kestänyt aikaa bittimallia paremmin.

Kävelykadun luonteeseen sopii täydellisesti professori Björn Weckströmin korumaisen tyylitelty pronssiveistos Viheltävä helsinkiläinen. Taiteilija itse lahjoitti patsaan Helsingin kaupungille vuonna 1995 omistaen sen ”hyväntuulisille, auttavaisille ja suvaitsevaisille” helsinkiläisille.

www.taidemuseo.fi/suomi/veisto/veistossivu.html?id=298&sortby=statue

www.youtube.com/watch?v=nke4aMLEGzs (Virtuaalinen Isoroba)(Virtuaalinen Isoroba)

www.digitoday.fi/data/2009/01/21/iso-roba-virtualisoitiin-talo-talolta/20091779/66