11 Helsingin normaalilyseo

Norssi_SAM 1234

Helsingin yliopiston opettajankoulutuksen harjoittelukoulu on toiminut Ratakadulla vuodesta 1887. Valtakunnallisissa lukiovertailuissa Norssi on ollut perinteisesti kärkikaartissa. Normaalilyseon oppilaiden kutsumanimi ”norssi” tarkoittaa myös kuoretta, pienehköä kalaa, kuten ainakin Helsingin realilyseon ”ressut” jaksavat ystävällisesti muistuttaa. Jossain vaiheessa opetushallinto yritti muuttaa koulun nimen Helsingin 1. peruskouluksi tms. persoonatonta, mutta eräät nimekkäät norssit helposti tämän estivät. Koulun nykyinen rakennus on vuodelta 1905, useaan otteeseen laajennettuna sekä peruskorjattuna. Viimeisimmän korjauksen 2004–08 yhteydessä tiloihin liitettiin entinen opettajankoulutuslaitos, joissa toimii nyt ranskalainen Jules Verne -koulu.

Norssi_SAM 1234

Virallisen kaupunginosajaon mukaan Norssin kortteli kuuluu Ullanlinnaan. Sen kulmalla ollut kevyt bensa-asema esiintyi vuosina 1995–2005 kuvauspaikkana Yleisradion suositussa tv-draamassa Kotikatu, kunnes sarja muutti säästösyistä Kallioon.

Ks. tietolaatikko: Punavuoren kirkot

www.norssi.helsinki.fi/index.php?page=norssin-historiawww.norssi.helsinki.fi/index.php?page=norssin-historia

www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/kuore/

www.ecolejulesverne.fi/index_frame_fin.html

fi.wikipedia.org/wiki/Kotikatu