9 Kolmikulma

9 Kolmio_SAM 1239

Ison Roobertinkadun ja Yrjönkadun kulmaan putosi jatkosodan eniten siviiliuhreja Helsingissä vaatinut pommi sunnuntaina 8.11.1942 iltapäivällä. Yksinäinen neuvostoliittolainen pommikone pääsi Helsingin ylle pilviverhon suojassa ja pudotti kaksi 250 kilon lentopommia, joista toinen osui keskelle elokuvateatteri Tivoliin jonottanutta väkijoukkoa. Lisäksi Gloria-teatterin katsojat olivat rynnänneet kadulle ilmahälytyksen kuultuaan. Pommi räjähti kivisen kadun pinnassa tappaen 51 ja haavoittaen 120:ta ihmistä, joista suuri osa oli lapsia ja nuoria. Taloyhtiön hankkima muistolaatta paljastettiin 67 vuotta myöhemmin hälytyssireenin saattelemana.

Virallisessa kaupunginosajaossa Kaartinkaupunkiin kuuluvan Diana-puiston, eli virallisesti Kolmikulman puiston alkuperäinen nimi oli Esikaupunkitori. Muoto on seurausta vuoden 1812 asemakaavasta. Keskustan ruutukaavaa oli ensin ajateltu jatkaa länteen yhtenäisenä, mutta kallioinen maasto pakotti kääntämään koordinaatistoa hieman. Saumakohtaan jäivät Erottaja, Esikaupunkitori ja nykyinen Koulupuistikko.

Yrjö Liipolan veistos Tellervo, Tapion tytär vuodelta 1928 on valettu pronssiin Unkarissa. Se tunnetaan myös nimellä Diana, joka onkin Tellervon vastine antiikin tarustossa. Diana kuitenkin metsästää jousella, kun Tellervon ase on keihäs.

9 Kolmio_SAM 1239

www.hs.fi/artikkeli/Sinä+sunnuntaina+Helsinki+suri/1135250595444

www.taidemuseo.fi/suomi/veisto/veistossivu.html?id=270