15 Fredan tori

Fredrikintori on Punavuoren sydän, jonka torielämä sykkii kesät talvet. Vuodesta 2010 on järjestetty kaupunginosajuhla Rööperifest. Torin ympäriltä löytyvät niin teatteriyhdistys Takomo entisen elokuvateatteri Alicen tiloissa, Helsingin metodistiseurakunta kuin Suojelupoliisikin. Kesäisin täällä toimii torikahvila, ja vihannesmyynti, sekä kukkaistori. Vuoden 1875 asemakaavassa tori oli vahvistettu karusellin paikaksi, mutta sellaista täällä ei ole ainakaan vielä nähty! Liikennelaitoksen raitiovaunut ovat tuoneet ihmisiä torille vuodesta 1900 alkaen.

Fredrikinkatu on Helsingin eloisin kauppakatu. Se nimettiin vuonna 1820 Gustaf Fredrik Stjernvallin (1767–1815) mukaan. Tämä teki monipuolisen sotilasuran laivastosta Savon rykmenttiin ja lopulta Viaporin Kustaanmiekan linnakkeen komentajaksi Suomen sodassa 1808–09. Hävityn sodan jälkeen Stjernvall toimi Uudenmaan ja Hämeen maaherrana ja ajoi innokkaasti Helsingin muuttamista suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi. Tämä sopikin keisarille hyvin ja hanke toteutui vuonna 1812.

www.teatteritakomo.org/#!ensemble/c253p

www.hel.fi/hel2/hkl/ratikka_historia/su/historia1_1.html

www.raitio.org/ratikat/helsinki/linjasto/linjat2.htm